2023-06-16 17:23:36
Φωτογραφία για Για πρώτη φορά ο Δήμος Ξηρομέρου διαθέτει πιστοποιημένες παιδικές χαρές.
Ο έλεγχος και πιστοποίηση των παιδικών χαρών, είναι μία υποχρέωση των ΟΤΑ Α βαθμού, εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου και βασίζεται στην κείμενη Ελληνική Νομοθεσία, όπως αυτή ξεκίνησε το 2007 και το 2009 (ΥΑ 28492/2009, ΦΕΚ – Β/931/18.5.2009 & ΥΑ 36873/2007, ΦΕΚ – Β/1364/2.8.2007) και με τις μετέπειτα επικαιροποιήσεις αυτής... Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε χθες, με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ξηρομέρου (δείτε εδώ), ότι 18 παιδικές χαρές του Δήμου Ξηρομέρου για πρώτη φορά έχουν πιστοποίηση από εξουσιοδοτημένο αρμόδιο φορέα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύντομο ιστορικό αναβάθμισης και τελικής πιστοποίησης παιδικών χαρών Δήμου Ξηρομέρου:

Ο Δήμος Ξηρομέρου προχώρησε στην αναβάθμιση 14 παιδικών χαρών του Δήμου Ξηρομέρου, προϋπολογισμού 212.000 €, με το έργο: «Προμήθεια - Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Ξηρομέρου», με χρηματοδότηση από το Φιλόδημος ΙΙ.


Ο εξοπλισμός που τοποθετήθηκε στις αναβαθμισμένες παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένος, υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν τα όργανα και τον χώρο από εξουσιοδοτημένο και αναγνωρισμένο φορέα, αλλά για να λάβει μία παιδική χαρά πλήρη πιστοποίηση απαιτούνταν και άλλα πράγματα εκτός από την πιστοποίηση του εξοπλισμού, με κυριότερο την κατάλληλη περίφραξη της (πιστοποιημένη), φωτισμό, κάδο απορριμάτων, παγκάκια, κάτι που σε αυτή την μελέτη για συνολικά 14 παιδικές χαρές, που ήταν μόνο για προμήθεια οργάνων, δεν περιλαμβανόντανε περιφράξεις, μιας και το ποσό ήταν πολύ μικρό, αλλά και ο περιβάλλον χώρος πιστοποιείται και αυτός.

Ο Δήμος Ξηρομέρου, επειδή το ποσό του Φιλόδημος ΙΙ ήταν ελάχιστο και αφορούσε μόνο την προμήθεια - τοποθέτηση των οργάνων 14 παιδικών χαρών και τίποτα άλλο και επίσης δεν αφορούσε όλα τα χωριά (προστέθηκαν άλλα 4 χωριά και είναι στο σχεδιασμό και άλλες 4 ακόμα σε χωριά - οικισμούς), διάθεσε ένα πολύ μεγάλο ποσό από το Ταμείο του, το οποίο με αυτή τη διοίκηση, ένεκα της χρηστής διαχείρισης και της οικονομικής εξυγίανσης, έχει χρήματα και δεν είναι μαύρη τρύπα και βαρέλι δίχως πάτο, για να γίνουν και όλα τα υπόλοιπα για να μπορούν να πάρουν πιστοποίηση ΟΛΕΣ (περιφράξεις, φωτισμός, απαραίτητος αστικός εξοπλισμός κ.λπ), αλλά και για τα υπόλοιπα χωριά, που με κάποια άγνωστα κριτήρια, κάποιοι τα είχαν αφήσει απ' έξω, λες και εκεί δεν έχει μικρά παιδιά.

Τα προηγούμενα πολλά 5 χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν, ταμεία άδεια και χρέη φανερά και κρυφά κάποιοι παρέδωσαν, μόνιμα κατηγορούμενο τον Δήμο στα Δικαστήρια τον κατέστησαν και τον παρέδωσαν, τεράστιες αυξήσεις σε όλα τα δημοτικά τέλη έκαναν, δάνειο 1 εκατομμυρίου για χρέη σύναψαν, αλλά πιστοποιημένες παιδικές χαρές, δεν κατόρθωσαν να παραδώσουν σε 5 ολόκληρα χρόνια!!!

Το αντίθετο, αυτή η χρηματοδότηση επί 1,5 χρόνο έμενε άπραγη, χωρίς να δημοπρατείται και κινδύνευε να χαθεί και δεν θα ήταν πρώτη φορά για την συγκεκριμένη διοίκηση (δείτε εδώ).

Η δημοπρασία ξεκίνησε 11 Νοεμβρίου 2019, επί δημοτικής αρχής Τριανταφυλλάκη, η οποία αποδείχθηκε άγονη, μιας και υπήρχαν πολλά λάθη στις τιμές του εξοπλισμού στα τεύχη δημοπράτησης που είχαν ετοιμαστεί επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, με αποτέλεσμα να μην δώσει προσφορά κανένας ενδιαφερόμενος (δείτε εδώ).

Η άγονη δημοπρασία, προκάλεσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να επαναληφθεί η δημοπρασία και να προκύψει ο ανάδοχος, με επικαιροποίηση και διόρθωση των τευχών δημοπράτησης.

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές, δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να συμβεί ατύχημα. Τα ανθρώπινα ατυχήματα, έχουν αιτία πολύ συχνά και την ανθρώπινη απροσεξία και την κακιά στιγμή. Μέσα στο σπίτι μας είμαστε και από απροσεξία το παθαίνουμε το ατύχημα.

Τώρα κάποιοι φωστήρες, για μικροπαραταξιακούς λόγους, έκαναν και το απίθανο, ζήτησαν δημόσια με αρθρογραφία τους να ξηλωθούνε όλες οι παιδικές χαρές μέχρι να πιστοποιηθούν(!!!), ενώ γνώριζαν ότι ήδη η δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν και ήταν θέμα χρόνου η τελική πιστοποίηση, κάτι που έγινε.

Εύλογο ερώτημα... Και πως θα πιστοποιούνταν οι ξηλωμένες παιδικές χαρές;;;!!! Πως θα συντάσσονταν η έκθεση ελέγχου από τον εξουσιοδοτημένο αρμόδιο φορέα, χωρίς να υπάρχει ο εξοπλισμός εγκατεστημένος;;;!!! Αυτό το μαγικό πως θα μπορούσε να γίνει, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν!!! Αυτοί με τη λογική τους, μάλλον όταν πάθουν ατύχημα στο σπίτι τους, μπορούν και να το ξηλώσουν ολόκληρο!!!

Αστεία πράγματα, φαιδρές τοποθετήσεις και άφρονες προτάσεις ανθρώπων άσχετων με τις διαδικασίες των ΟΤΑ που σπεκουλάρουν, λαϊκίζουν και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσκαιρα μικροπαραταξιακά οφέλη από ατυχή περιστατικά και για πρόσκαιρη αυτοπροβολή.

Κλείνοντας θα πούμε ότι οι παιδικές χαρές είναι για μικρά παιδιά μέχρι κάποιας ηλικίας, που τις χρησιμοποιούν με συγκεκριμένο τρόπο, που συνάδει με την παιδική τους ηλικία.

Όλοι οι υπόλοιποι (παιδιά μεγάλης ηλικίας και ενήλικες) πρέπει να σεβόμαστε αυτή την υποδομή, να σεβόμαστε τα πολλά δικά μας χρήματα που έχουν επενδυθεί εκεί για πολύ συγκεκριμένο σκοπό και για μία απαραίτητη κοινωνική παροχή στα μικρά παιδιά.

Δυστυχώς κάποιοι, όλα αυτά δεν τα τηρούν και έχουμε βανδαλισμούς και καταστροφές στις παιδικές χαρές, που δεν γίνεται να τις κάνουν μικρά παιδιά.

Σε αυτή την περίπτωση, οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές, πολύ σύντομα θα καταστούν και πάλι ακατάλληλες.

Να τα λέμε όλα, γιατί το χάιδεμα αυτιών είναι μία λάθος πεπατημένη.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ