2023-06-21 00:46:37
Φωτογραφία για Η Bild αντικαθιστά συντάκτες με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης..
Η γερμανική εφημερίδα Bild πρόκειται να αντικαταστήσει σειρά θέσεων εργασίας με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η εφημερίδα «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη ή/και από αυτοματοποιημένες διαδικασίες», ανέφερε η μητρική εταιρεία, Axel Springer, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό.

Οι ρόλοι των «συντακτών, του προσωπικού παραγωγής εντύπων, των επιμελητών, των διορθωτών και των επιμελητών φωτογραφιών δεν θα υπάρχουν, πλέον, όπως σήμερα», σύμφωνα με το email, το οποίο επικαλείται η Frankfurter Allgemeine (FAZ). 

Η Bild δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αποφύγει τις αναγκαστικές απολύσεις όπου είναι δυνατόν, με στόχο να μειώσει το μισθολόγιο κατά «χαμηλό τριψήφιο αριθμό», ή περίπου 200 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η Axel Springer πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των περιφερειακών εκδόσεων.


«Δυνητικά καταστροφική για την δημοσιογραφία η τεχνητή νοημοσύνη»

«Δυνητικά καταστροφική για την δημοσιογραφία η τεχνητή νοημοσύνη»

Οπως επεσήμανε νωρίτερα φέτος ο επικεφαλής του ομίλου, Ματίας Ντέπφνερ, σε επιστολή του προς τους εργαζομένους, ο εκδοτικός οίκος «θα αναπτυχθεί και ταυτόχρονα θα μειώσει τις θέσεις εργασίας» του, με «σημαντικές περικοπές στους τομείς παραγωγής, διόρθωσης και διοίκησης».

Τόσο η Die Welt όσο και η Bild «πρέπει να αναπτύξουν τις βιώσιμες ηλεκτρονικές συνδρομές τους», τόνισε ο Ντέπφνερ, επισημαίνοντας ότι «τα δημοσιογραφικά στάνταρντ θα παραμείνουν υψηλά και θα γίνουν ακόμη υψηλότερα».

Στην επιστολή του, ο Ντέπφνερ προειδοποίησε ακόμη ότι «οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να καταστούν ξεπερασμένοι από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να κάνει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ποτέ – ή απλώς να την αντικαταστήσει, καθώς οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη σύντομα θα είναι καλύτεροι στη συγκέντρωση πληροφοριών από τους ανθρώπους δημοσιογράφους».

Το συνδικάτο εργαζομένων Ver.di επέκρινε τα σχέδια του ομίλου Axel Springer, επισημαίνοντας ότι γίνονται «χωρίς οικονομική αναγκαιότητα και με σκοπό μόνο την υπερβολική προσδοκία κέρδους».

Πηγή: Guardian
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ