2012-06-30 20:32:03
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Το φάρμακο λέγεται λορκασερίνη και προορίζεται για τους παχύσαρκους ενήλικες ή για τους υπέρβαρους με χρόνιο πρόβλημα υγείας εξαιτίας του πάχους τους.

Οι μελέτες με την λορκασερίνη έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες της να χάσουν κατά μέσον όρο το 5% του σωματικού βάρους τους.

Η FDA είχε απορρίψει την έγκρισή της το 2010, λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη όγκων, η οποία είχε διαφανεί σε μελέτες με ζώα. Ωστόσο, ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους ανθρώπους φάνηκε σε μετέπειτα μελέτες πως είναι μικρός.

Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το 2013, με την εμπορική ονομασία Belviq.

Είναι σχεδιασμένο να δεσμεύει τα μηνύματα της πείνας στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι τον λήπτη του να χορταίνει με μικρότερες ποσότητες τροφής.


Η FDA το ενέκρινε για παχύσαρκους ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30 ή για υπέρβαρους ενήλικες με ΔΜΣ πάνω από 27, οι οποίοι όμως πάσχουν από προβλήματα όπως η υπέρταση, ο τύπου 2 διαβήτης ή η αυξημένη χοληστερόλη.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η FDA επισημαίνει ότι το φάρμακο δεν είναι κατάλληλο για τις εγκύους και για τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.

Στις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου συμπεριλαμβάνονται κατάθλιψη, ημικρανία και κενά μνήμης.

Η FDA λέει πως το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί επί περισσότερο από 12 εβδομάδες, εάν στο διάστημα αυτό δεν επιτευχθεί απώλεια βάρους κατά 5% του αρχικού σωματικού βάρους.

Επιπλέον, η παρασκευάστρια εταιρεία του θα διεξάγει έξι κλινικές μελέτες έπειτα από την κυκλοφορία του, στις οποίες θα αξιολογηθούν περαιτέρω οι πιθανές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειές του.
e-diet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ