2023-06-29 01:13:07
Φωτογραφία για New York Times: Σκέψεις αποχώρησης από την Ελλάδα κάνει η Frontex
Λόγω των "χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών"..

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω των χρόνιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των μεταναστών, αποσύροντας ενδεχομένως δεκάδες συνοριοφύλακες, πλοία και αεροσκάφη από μία βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Η εκτίμηση αυτή, η οποία διατυπώθηκε επίσης σε εσωτερική έκθεση που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, διατυπώθηκε λίγες ημέρες μετά από ένα από τα πιο καταστροφικά ναυάγια μεταναστών της δεκαετίας στα ανοικτά της Πύλου, μια υπόθεση που δεν καλύφθηκε στην έκθεση της Ε.Ε. επειδή ήταν πολύ πρόσφατη.

Το ναυάγιο αυτό έχει εγείρει νέα ερωτήματα, όπως γράφει η συντάκτρια των NYT Monika Pronczuk, σχετικά με τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο έκαναν αρκετά πράγματα για να βοηθήσουν το σκάφος στα ανοικτά της Πύλου που βρισκόταν σε κίνδυνο.


Η έκθεση του Jonas Grimheden, αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα σχετικά με τις πολιτική για το μεταναστευτικό. Ο κ. Grimheden επικαλέστηκε τους εσωτερικούς κανόνες του οργανισμού και αρκετές περιπτώσεις που καταδεικνύουν αυτό που αποκάλεσε ως άδικη μεταχείριση των ελληνικών αρχών σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες.

Play Video

Μια περίπτωση αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας που διεξήγαγαν τον Μάιο οι Times, η οποία διαπίστωσε ότι η ελληνική ακτοφυλακή εγκατέλειψε 12 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ένα μωρό 6 μηνών, σε μια σχεδία στο Αιγαίο.

Ο κ. Grimheden ανέφερε στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ότι η δική του έρευνα έδειξε ότι τα ευρήματα ήταν σωστά και ότι το γεγονός αυτό παραβίαζε το δίκαιο της Ε.Ε. καθώς και το διεθνές δίκαιο.

Σε μια εμπιστευτική έκθεση προς την ηγεσία της Frontex, ο κ. Grimheden συμβούλευσε το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με "πιθανά βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος στην Ελλάδα, σε σχέση με το άρθρο 46", το οποίο προβλέπει την απόσυρση για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αλλά αντανακλώντας την περίπλοκη πραγματικότητα της λειτουργίας σε μια από τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης, συνέστησε επίσης, σε άλλο τμήμα της έκθεσης, να αυξήσει η υπηρεσία την παρουσία και τη συμμετοχή της, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω κακομεταχειρίσεις.

Τέλος, κ. Grimheden προέτρεψε να ληφθούν "τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα" για να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα "με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο" και αναφέρθηκε ρητά στην αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ