2023-07-06 17:17:17
Φωτογραφία για Πληροφορίες για  16 από τα πιο δημοφιλή Παχύφυτα
Στην κατηγορία των παχύφυτων ανήκουν χιλιάδες είδη, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν εκατοντάδες επιμέρους ποικιλίες με μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές σε μορφολογικά χαρακτηριστικά. Αρκετά είδη ή και ποικιλίες παχύφυτων καταγράφονται ως "σπάνια" και ευδοκιμούν ικανοποιητικά σε συγκεκριμένες και ιδιαίτερα ζεστές κλιματικές συνθήκες, ενώ αντίθετα πολλά ανήκουν στα πιο δημοφιλή και ανθεκτικά καλλωπιστικά που λόγω της μειωμένης φροντίδας που απαιτούν είναι από τα πιο κατάλληλα φυτά ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην κηπουρική.  

Αλόη

Είδος με αρκετές ποικιλίες, αναμεσά τους και αρκετές της φαρμακευτικής Aλόη Βέρα. 

Χαρακτηρίζεται από την ανθεκτικότητά της ακόμη και σε συνθήκες πλήρους ξηρασίας, το εντυπωσιακό μέγεθος του φυτού αφού τα φύλλα μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος τα 50cm αλλά και την εντυπωσιακή ανθοφορία με μεγάλου μεγέθους πορτοκαλοκόκκινα λουλούδια που εμφανίζουν τα ηλικιακά ώριμα φυτά (μετά τα 5-6 χρόνια από την φύτευση).


Ιδανική, εκτός των άλλων, και για συνδυασμό με άλλα παχύφυτα αλλά και κακτοειδή σε άνυδρους κήπους μειωμένης φροντίδας.  

Ευφόρμπια

Η πιο γνωστή ποικιλία Euphorbia geroldii είναι ένα από τα λίγα είδη παχύφυτων που αναπτύσσονται σε μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου. 

Οι δοξασίες συνδέουν τους αγκαθωτούς βλαστούς της με το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού για αυτό και συχνά αποκαλείται "αγκάθι του Χριστού".

Εκτός της γενικής μορφολογίας και των γυαλιστερών βαθυπράσινων φύλλων ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας και τα κόκκινα, λευκά, κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη αποτελούμενα από δύο επικαλυπτόμενα πέταλα.

Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και όπως σχεδόν όλα τα παχύφυτα χρειάζεται πολύ αραιό πότισμα και μόνο αφού το χώμα έχει στεγνώσει πλήρως. 

Κρασούλα

Από τα πλέον γνωστά αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακά παχύφυτα που αναπτύσσεται σε δενδρώδη μορφή με χοντρούς βλαστούς και ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα αποτελούμενο από δερματώδη βαθυπράσινα φύλλα με ελαφρά κοκιννωπές άκρες. Πιο κοινή ποικιλία η Crassula ovata. Οι αποχρώσεις του φυλλώματος διαφέρουν ανά εποχές αλλά και ανάλογα με το πόσο άμεσο ηλιακό φως δέχεται η Κρασούλα που ευδοκιμεί ιδανικά σε ημισκιερά φωτεινά σημεία, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. 

Είναι ένα από τα ιδανικά παχύφυτα για καλλιέργεια σε γλάστρες κατά την οποία δεν απαιτεί συχνές μεταφυτεύσεις αφού το ριζικό της σύστημα θα πρέπει να είναι "στριμωγμένο" σε δοχεία φύτευσης μικρότερου μεγέθους αναλογικά με ίδιας ανάπτυξης άλλα καλλωπιστικά φυτά. 

Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες χωρίς παγωνιές, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες ταλαιπωρούν γενικά τα παχύφυτα, τα ώριμα ηλικιακά φυτά (μετά τα 5-6 χρόνια από την φύτευσή τους) που λιπαίνονται συστηματικά εμφανίζουν εντυπωσιακή ανθοφορία με λευκά ή ροζ μικρά λουλούδια που δημιουργούν συστάδες στην κορυφή των βλαστών.  

Αγαύη

Το φυτό που τα τελευταία χρόνια έγινε δημοφιλές λόγω του φυσικού γλυκαντικού που περιέχεται στους βλαστούς του και αποτελεί το βασικό συστατικό για το σιρόπι αγαύης.

Ένα από τα μεγαλύτερου μεγέθους παχύφυτα αφού τα ενήλικα φυτά Αγαύης οι ρόδακες που σχηματίζουν τα φύλλα, τόσο σε ύψος όσο και σε παράπλευρη ανάπτυξη, ξεπερνούν τα δύο μέτρα. 

Κλασσικό ξηροφυτικό είδος με τεράστια αντοχή σε συνθήκες πλήρους ξηρασίας, ιδανική για άνυδρους κήπους, περιβάλλοντες χώρους εξοχικών σπιτιών κλπ ενώ σε διαμορφώσεις κήπου συνδυάζεται εξαιρετικά με άλλα μεγάλης ανάπτυξης φυτά ή κακτοειδή. 

Έχει διάρκεια ζωής περίπου 15-20 χρόνια στα τελευταία των οποίων παρουσιάζει εντυπωσιακή ανθοφορία με λουλούδια σε στρογγυλό σχήμα που εμφανίζονται στην κορυφή πολύ ψηλών βλαστών.

Καλαγχόη

Ίσως το πιο γνωστό ανθοφόρο Παχύφυτο που γλαστράκια του έχουμε σχεδόν όλοι στον κήπο, το μπαλκόνι ή και το εσωτερικό του σπιτιού. Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν καν πως πρόκειται για παχύφυτο ή και το όνομά της :)

Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά τόσο σε εξωτερικούς όσο και φωτεινούς εσωτερικούς χώρους αλλά δεν θα πρέπει να εκτείθεται άμεσα στο ηλιακά φως. 

Διαθέτει δεκάδες ποικιλίες με άνθη όλων των αποχρώσεων ενώ η ποικιλία Kalanchoe daigremontiana έχει εντελώς διαφορετική μορφολογία και εμφανίζει τα μικροσκοπικά και σε μωβ-μπλε απόχρωση άνθη στις άκρες των πολύ διαφορετικής όψης από της κοινής Καλαγχόης μακρόστενα φύλλα που επίσης διαθέτουν μπλε ραβδώσεις.

Επίφυλλο 

Από τα πιο εντυπωσιακά όχι μόνο παχύφυτα αλλά γενικά καλλωπιστικά φυτά λόγω της εντυπωσιακής ανθοφορίας και της κρεμοκλαδούς ανάπτυξής του.

Ανθίζει με άνθη λευκά, κόκκινα, πορτοκαλί ή ροζ την περίοδο των χριστουγέννων γι αυτό και η κοινή ονομασία του Επίφυλλου είναι  "Κάκτος των Χριστουγέννων".

Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα του.  

Σενέκιο

Είδος με δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες κατάλληλες για φύτευση σε παρτέρια - γλάστρες αλλά και εδαφοκάλυψη. 

Ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές ποικιλίες το Senecio mandraliscae με το πολύ εντυπωσιακό γκριζοπράσινο φύλλωμα αποτελούμενο και τα μικρά κόκκινα ή ροζ άνθη.

Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 20-30 cm και είναι από τα κατ εξοχήν κατάλληλα παχύφυτα για εδαφοκάλυψη και βραχόκηπους ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η όψη που αποκτά αν τοποθετηθεί σε ψηλά σημεία καθώς αναπτυσσόμενο μπορεί να καλύψει χαμηλές μάντρες, διακοσμητικά διαχωριστικά κήπου κλπ. 

Ιδανικά και για άνυδρους κήπους μειωμένς φροντίδας καθώς μετά την εγκατάστασή του δεν απαιτεί παρά ελάχιστο νερό και είναι ευαίσθητο μόνο στον παγετό και τις παρατεταμένα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σέδο Palmeri

Από τα μεγαλύτερα γένη της οικογένειας παχύφυτων Crassulaceae, αφού το Σέδο αριθμεί περισσότερα από 500 είδη και πρόκειται κυρίως για είδη εδαφοκάλυψης που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της χρήσης τους σε βιώσιμες ταράτσες με στόχο την φυσική προστασία κτισμάτων από την εξωτερική θερμοκρασία.

H ποικιλία Sedum Palmeri είναι ένα από τα πιο κοινά είδη ανθοφόρων παχύφυτων.

Χαρακτηρίζεται από τους λεπτούς και εύθραστους μίσχους κατά μήκος των οποίων τα φύλλα σχηματίζουν μικρές ροζέτες, ενώ στην διάρκεια της άνοιξης παρουσιάζει έντονη ανθοφορία με μικρά κίτρινα λουλούδια. 

Είδος ανθεκτικό που πολλαπλασιάζεται πανεύκολα ακόμη και μέσα σε νερό και από τα παχύφυτα που αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν τοποθετηθούν σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια.  

Εχεβέρια

Επίσης από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακής όψης παχύφυτα η Εχεβέρια με τις μεγάλου μεγέθους ροζέτες αποκτά πολύ όμορφη όψη φυτεμένη είτε απευθείας στο έδαφος είτε σε δοχεία φύτευσης.

Πρόκειται για είδος γρήγορης ανάπτυξης, ειδικά αν αρκετές ώρες την ημέρα δέχεται έμμεσο ηλιακό φως, και μπορεί να καλλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. 

Χρειάζεται λιγοστό πότισμα, όχι παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα ακόμη και τις πολύ ζεστές περιόδους του καλοκαιριού ενώ πρόκειται για παχύφυτο που διαθέτει δεκάδες επιμέρους ποικιλίες που διαφέρουν τόσο στο σχήμα της ροζέτας που σχηματίζουν τα φύλλα όσο και κυρίως στην απόχρωση, που ξεκινά από το πολύ ανοιχτό πράσινο έως το σκούρο μωβ-μαύρο. 

Άνοιξη ή καλοκαίρι παρουσιάζει ανθοφορία με πολύ όμορφα και μικρού μεγέθους άνθη σε πορτοκαλί και κίτρινες αποχρώσεις.  

Παχυβέρια

Η βασικές μορφολογικές διαφορές της με την Εχεβέρια είναι ότι οι ροζέτες που σχηματίζουν τα φύλλα της Πaχυβέριας είναι περισσότερο ανοιχτές, τα φύλλα ελαφρά πιο χοντρά και το τελικό ύψος του φυτού λίγο μεγαλύτερο.

Και η Παχυβέρια διαθέτει πολλές επιμέρους ποικιλίες με διαφοροποιήσεις κυρίως στην απόχρωση του φυλλώματος με πιο εντυπωσιακές τις ποικιλίες με φύλλα σε ανοιχτό πράσινο και πορτοκαλί. 

Μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρες, καλλωπιστικά παρτέρια, βραχόκηπους ή ως φυτό εδαφοκάλυψης.   

Δηλόσπερμα

Από τα πιο εντυπωσιακής όψης ανθοφόρα παχύφυτα για εδαφοκάλυψη, που στην χώρα μας συχνά αποκαλείται "Μπούζι". 

Μπορεί βεβαίως να καλλιεργηθεί και σε γλάστρες ενώ συχνά το Δηλόσπερμα χρησιμοποιείται και για κάλυψη ψηλών στοιχείων όπως χαμηλές μάντρες ή περιφράξεις, σκάλες, τσιμεντένιες κατασκευές - παρτέρια κήπου μεσαίου ύψους κλπ 

Παρουσιάζει εντυπωσιακή ανθοφορία με λουλούδια σε κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ ή κίτρινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία και είναι σχετικά ανθεκτικό και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμη και αν μέρος του φυλλώματος καταστραφεί από παρατεταμένο παγετό - χιόνι γρήγορα ξαναβλασταίνει. 

Αιώνιο

Το παχύφυτο που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεράνει ακόμη και ο πιο εραισιτέχνης ή αμελής στην φροντίδα των φυτών :) αφού αντέχει εντελώς απότιστο για μήνες, ακόμη και τα ζεστά διαστήματα άνοιξης - καλοκαιριού. 

Αν το παραμελήσετε απλά θα σχηματίσει ελάχιστες ροζέτες στις άκρες των βλαστών, ενώ με μια στοιχειώδη φροντίδα το πρώτο διάστημα από την φύτευσή του αποκτά ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα. 

Το Αιώνιο διαθέτει πολλές ποικιλίες που διαφέρουν στο μέγεθος της ροζέτας που σχηματίζουν τα φύλλα αλλά και τις αποχρώσεις των φύλλων που είναι συνήθως δίχρωμες είτε σε αποχρώσεις του πράσινου είτε του πράσινου και του μωβ-καφέ. 

Αναπτύσσεται σε χαμηλή δενδρώδη μορφή και είναι κατάλληλο για φύτευση τόσο απευθείας στο χώρο όσο και σε γλάστρες. 

Φυτά 

Σανσιβέρια

Από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα εσωτερικού χώρου, αν και σε περιοχές με ήπιες κλιματικές συνθήκες και σε προστατευμένα σημεία μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εξωτερικό περιβάλλον. 

Η Σανσιβέρια αναπτύσσει μακριά δερματώδη φύλλα με ραβδώσεις σε πρασινοκίτρινες αποχρώεις διάφορες αποχρώσεις και εκτός των άλλων είναι ιδανική για μικτά δοχεία φύτευσης, σε συνδυασμό με άλλα πιο χαμηλά ή κρεμοκλαδούς ανάπτυξης παχύφυτα. 

Χαβόρθια

Η "Ζέβρα" όπως συχνά αποκαλείται λόγω των έντονων λευκών ραβδώσεων που παρουσιάζουν τα βαθυπράσινα φύλλα. 

Η Χαβόρθια ανήκει στα αργής και χαμηλής ανάπτυξης παχύφυτα, καλλιεργείται σε εσωτερικό περιβάλλον και ιδανική για διακόσμηση εσωτερικών χώρων με μικρού μεγέθους γλαστράκια στα οποία αναπτύσσεται επί χρόνια χωρίς να χρειάζεται μεταφύτευση. 

Το τελικό της ύψος είναι περίπου 40-50cm ενώ μετά τα 4-5 χρόνια από την φύτευσή της ανθοφορεί με μικρά λευκά ή ροζ λουλούδια που σχηματίζονται στην κορυφή μακριού μίσχου. 

Χρειάζεται έμεσσο μόνο ηλιακό φως και λιγοστά ποτίσματα μόνο τα ζεστά διαστήματα άνοιξης-καλοκαιριού και σε κάθε περίπτωση όταν το χώμα της θα έχει στεγνώσει εντελώς. 

Burros Tail

Είδος του γένους των Σέδων και ίσως το πιο εντυπωσιακό κρεμοκλαδούς ανάπτυξης ανθοφόρο παχύφυτο, ιδανικό για τοποθέτηση σε ψηλά σημεία ή κρεμαστές γλάστρες - καλάθια.

Λόγω της μορφολογίας των βλαστών το Burros Tail συχνά αποκαλείται "ουρά του γαϊδάρου".

Τα ανοιχτοπράσινα φύλλα του σχηματίζουν πυκνούς βλαστούς, με τελικό ύψος μεγαλύτερο του ενός μέτρου, στην άκρη των οποίων εμφανίζονται τα μικρά κόκκινα ή ροζ άνθη. 

 

Τηλέγραφος

Από τα πιο γνωστά παχύφυτα και ιδανικό είδος για κήπους μειωμένης φροντίδας. 

Καλλωπιστικής αξίας τόσο το μωβ φύλλωμα όσο και τα μικροσκοπικά λευκά ή ροζ άνθη που την περίοδο ανθοφορίας γεμίζουν τους βλαστούς. 

Φυτό που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα, χρειάζεται λιγοστό πότισμα όταν το χώμα του έχει στεγνώσει και πολλαπλασιάζεται πανεύκολα ακόμη και μέσα σε νερό. 

Ο Τηλέγραφος είναι ευαίσθητος μόνο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως στο χιόνι για αυτό και όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες θα πρέπει να καλύπτεται με νάϋλον ή αντιπαγετικό ύφασμα ή να μεταφέρεται σε προστατευμένο σημείο. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως είδος εδαφοκάλυψης αν και καλλιεργείται κυρίως σε δοχεία φύτευσης  και πολύ εντυπωσιακή όψη αποκτά και φυτεμένος σε κρεμαστές ή γλάστρες τοποθετημένες σε ψηλά σημεία. 

Tip:   Τα παχύφυτα πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με την τοποθέτηση μικρών βλαστών σε χώμα ή και σε ένα δοχείο με νερό, έως να βγάλουν ρίζες. Έτσι εύκολα μπορείτε να αποκτήσετε είδη που σας αρέσουν με μικρά μοσχεύματα από φυτά που πχ κάποιος φίλος έχει ήδη στον κήπο του, παχύφυτα που θα βρείτε αυτοφυή στην ύπαιθρο και κυρίως στα νησιά κλπ 

Αν παρ όλα αυτά θελήσετε να αγοράσετε έτοιμα φυτά από συγκεκριμένα είδη θα βρείτε πολλά γνωστά ή και πιο σπάνια παχύφυτα σε φυτώρια και eshops που ειδικεύονται σε παχύφυτα - κακτοειδή, όπου από τις φωτογραφίες μπορείτε και να εντοπίσετε είδη που σας αρέσουν αλλά δεν γνωρίζετε την ονομασία τους. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ