2023-07-07 13:59:46
Φωτογραφία για Πυρά Φαρμακαποθηκάριων εκατέρωθεν για τις ελλείψεις φαρμάκων – Να αρθεί η απαγόρευση εξαγωγών
Σε έντονο τόνο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων με αφορμή τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σχετικά με τα μέτρα οι φαρμακαποθηκάριοι τονίζουν πως «έστω και έμμεσα, αναγνωρίζεται ο συνεχής υποεφοδιασμός της αγοράς» και ζητούν την άρση απαγόρευσης εξαγωγών.

Με βάση τους άξονες των μέτρων που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων επισημαίνει ότι καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά τις ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι με τη σειρά μέτρων διευκρινίζεται ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών είναι προσωρινά και επιλεγμένα μέτρα.

Πυρά εξαπολύονται ως προς τον ΠΦΣ τονίζοντας ότι «εκείνοι που ΔΕΝ επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματα τους στον Οργανισμό», ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων κατηγορεί τους φαρμακοποιούς ότι επιχειρούν να «υποκαταστήσουν τη συντεταγμένη πολιτεία και να αναλάβουν ρόλο κομισάριου– σερίφη της αγοράς, με πρόφαση την “προστασία” του ‘Έλληνα πολίτη
. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η λέξη “προστασία” επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων δηλώνει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τα Όργανα της Πολιτείας και για τις θέσεις του θα τις τεκμηριώσει με αριθμούς, αφήνοντας υπονοούμενα για «λεκτικό παραλήρημα και τις ατεκμηρίωτες κορώνες

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων είναι σε αναμονή της άρσης των υφισταμένων απαγορεύσεων «καθώς κατά κοινή παραδοχή όλων των φορέων, η αγορά στα σκευάσματα αυτά, έχει ομαλοποιηθεί». Το επιχείρημα της προληπτικής εφαρμογής του μέτρου θεωρεί ο σύλλογος «παράνομο και αντιευρωπαϊκό είναι και επιεικώς φαιδρό». Επί του θέματος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ζητά να δηλώνονται στον ΕΟΦ και τα αποθέματα των φαρμακείων, όπως συνέβη με τα μέσα ατομικής προστασίας, κατά την πανδημία. «Μήπως θα ήταν πράγματι σκόπιμο να εφαρμοστεί – επιτέλους- η “αυστηρή” Ελληνική νομοθεσία ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ της αλυσίδας του φαρμάκου και όχι μόνο στον ενδιάμεσο;» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Άξιο λόγου είναι πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων διαψεύδει «τον μύθο περί τιμών στο 1/3 ή στο 1/4 της τιμής των Ευρωπαϊκών χωρών» και υποστηρίζει πως «Αν ίσχυε αυτό δεν θα εξάγονταν 200-250 σκευάσματα από το σύνολο των 6000 που κυκλοφορούν». Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων αφήνει να νοηθεί ότι εσκεμμένα στήνονται εμπόδια «με διάφορα τρικ» στις φαρμακαποθήκες «επί σειρά ετών από το να πραγματοποιήσουν παράλληλες ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ, δοθέντος του γεγονότος ότι υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που είναι σημαντικά φθηνότερα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων δηλώνει ότι συνδράμει στο εγχείρημα «για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις και απόλυτη διαφάνεια». Ωστόσο, εκφράζει την αμφιβολία για «κατά πόσο είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι ευθυγραμμισμένοι σε αυτή την προσπάθεια».

Πηγή: virus.com.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ