2023-07-08 08:16:47
Φωτογραφία για Μέτρα για τους συνταξιούχους – Έκτακτη ενίσχυση & αυξήσεις: «Ανάσα» για όσους θέλουν να εργάζονται, τι θα ισχύσει



Φωτογραφία Αρχείου

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι οι κερδισμένοι των μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις......

Διπλή ή σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τριπλή αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Με μια οριζόντια αύξηση που θα ξεπεράσει τα 50, ενδεχομένως και τα 60 ευρώ, την αύξηση του επιδόματος τέκνων αλλά και του επιδόματος θέσης, οι ετήσιες μεικτές αποδοχές θα φτάσουν να ενισχύονται ακόμη και πάνω από 1.800 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα, η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού δρομολογείται για τα μέσα του 2024, ενώ η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά θα ενισχύσει περαιτέρω τις καθαρές αποδοχές.

Το πακέτο μέτρων για τους συνταξιούχους

Το πακέτο για τους συνταξιούχους θα περιλαμβάνει την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 200-300 ευρώ σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση στις αρχές του 2024 εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς. Από τις αρχές του επόμενου έτους, θα δοθούν αυξήσεις για δεύτερη διαδοχική χρονιά σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους ενώ το ποσοστό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3-3,5% ανάλογα με την εξέλιξη της ανάπτυξης και του πληθωρισμού μέσα στο έτος.



Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται και το σχέδιο για την κατάργηση της μείωσης κατά 30% που γίνεται σήμερα σε όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κούρεμα» της σύνταξης θα αντικατασταθεί από μια εισφορά που θα υπολογίζεται με έναν συντελεστή 10-15% επί του εισοδήματος από εργασία.



Δύο είναι τα σενάρια για τον τρόπο καταβολής: Είτε θα γίνεται μηνιαία παρακράτηση με την καταβολή της αμοιβής είτε θα προέρχεται από παροχή υπηρεσίας είτε από μισθό, είτε θα γίνεται εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο μέσω της φορολογικής δήλωσης. Το τελικό σχέδιο θα περιλαμβάνει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της εισφοράς το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την εθνική σύνταξη.



Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταξιοδότηση σε όσους σήμερα έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 20.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.



Οριζόντια αύξηση μισθών το Δημόσιο

660 χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν από τον Ιανουάριο του 2024, αυξήσεις μισθών και επιδομάτων. Σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου, υπολογίζεται ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός ενισχύεται ακόμη και με έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο.



Το ποσό της οριζόντιας αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 50 με 60 ευρώ μεικτά.



«Προτεραιότητά μας και η συνεχής ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Κάνουμε πράξη το στόχο μας για αύξηση των μισθών μετά από 14 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.



Όσοι κατέχουν θέση ευθύνης, όπως τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές θα δουν αύξηση πιθανότατα άνω του 20% στο επίδομα θέσης.



Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική δημόσια διοίκηση η «ψαλίδα» η οποία χωρίζει την αμοιβή ενός νεοπροσλαμβανόμενου δημοσίου υπαλλήλου, από αυτήν του γενικού διευθυντή είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να ανταμείψουμε καλύτερα τους δημοσίους υπαλλήλους μας, οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς βάσει του επιτελικού κράτους τους αναθέτουμε και περισσότερες αρμοδιότητες».



Κερδισμένοι από το νέο μισθολόφιο και όσοι έχουν παιδιά. Το σχετικό επίδομα αυξάνεται 20 ευρώ/μήνα για το πρώτο παιδί, 50 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 50 για το τρίτο.



Έτσι, ο εισαγωγικός μισθός για εργαζόμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 908 στα 988 ή στα 998 ευρώ, ενώ ο νεοεισερχόμενος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δύο παιδιά, θα λαμβάνει ακόμη και 1272 ευρώ από 1162 σήμερα.



Επιπλέον αυξήσεις θα προβλέπονται για τους αμειβόμενους με τα ειδικά μισθολόγια ενώ αναπροσαρμογές θα υπάρξουν και για όσους ασκούν επάγγελμα που χαρακτηρίζεται ως ανθυγιεινό.



Το «στοίχημα» των μισθών στις επιχειρήσεις

Στόχος τετραετίας για την κυβέρνηση είναι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να φτάσει στα 950 ευρώ και οι μέσες αποδοχές στα 1.500 ευρώ. Μάλιστα, με φόντο την θετική πορεία της οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας προέτρεψε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν τις αυξήσεις που αναλογούν στους εργαζόμενους και ο Έλληνας εργαζόμενος να απολαύσει αυτά που του αξίζουν» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.



Συνδυαστικά και με την αύξηση του αφορολόγητου, οι εργαζόμενοι θα δουν έμμεσα καθαρή αύξηση εισοδήματος έως και 18 ευρώ το μήνα.



«Η παρακράτηση φόρου θα μειωθεί κατά 90 ευρώ για οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος και εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ» διεκρίνισε η φοροτεχνικός, Αρλέτα Βελισσαράκου.



Η μειωμένη παρακράτηση θα ισχύσει από τις αρχές του 2024.



Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

ertnews.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ