2023-07-10 21:53:23
Φωτογραφία για Συρόμενες πόρτες. Σύγχρονες λειτουργικές λύσεις για μικρούς χώρους
Συρόμενες πόρτες. Ένα στοιχείο εσωτερικής διαμόρφωσης για πλήρη εκμετάλλευση του  διαθέσιμου χώρου αφού επιτρέπει την λειτουργική αξιοποίηση των τοίχων περιμετρικά του κουφώματος, κάτι που δεν συμβαίνει με τις απλές μη συρόμενες πόρτες. 

Οι μονές ή διπλές συρόμενες πόρτες υπήρξαν διαχρονικά ένα πολύ συνηθισμένο στοιχείο κυρίως σε αστικά διαμερίσματα και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στην σύγχρονη αρχιτεκτονική, ειδικά σε κατοικίες μικρής επιφάνειας. 

Εκτός της εκμετάλλευσης του χώρου και αισθητικά οι συρόμενες πόρτες λειτουργούν πιο καλαίσθητα, ειδικά όταν πρόκειται για εσωτερικά κουφώματα μεγάλων διαστάσεων αλλά και πόρτες που ενώνουν χώρους όπως σαλόνι - τραπεζαρία, τραπεζαρία - κουζίνα κλπ που μέσω μιας συρόμενης πόρτας μπορούν και να απομονώνονται πλήρως αλλά και αντίστοιχα όταν χρειάζεται να δημιουργούν οπτικά έναν ενιαίο χώρο. 

Η τοποθέτηση μιας κλασικής συρόμενης πόρτας, έτσι που ανοιγόμενη αυτή να είναι  ελάχιστα ορατή προϋποθέτει πρόβλεψη κατά το στάδιο δόμησης, με την δημιουργία ειδικής εσοχής στην τοιχοποιία.


Όμως σύγχρονες και άκρως λειτουργικές λύσεις προσφέρουν πλέον την δυνατότητα τοποθέτησης συρόμενων κουφωμάτων ακόμη και όταν δεν υπάρχει εξ΄αρχής η σχετική πρόβλεψη. 

Οι πόρτες τύπου "αχυρώνα" όπως αποκαλούνται μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν μια συμβατική μη συρόμενη εσωτερική  πόρτα. 

Η στήριξή τους γίνεται μέσω μιας σιδερένιας ράβδου με ειδικό μηχανισμό, τοποθετημένη στον τοίχο, που επιτρέπει στην πόρτα να ανοιγοκλείνει δεξιά ή αριστερά ανεξάρτητα από το μέγεθός της ή το αν αποτελείται από ένα ή δύο φύλλα.  

Μια  παρεμφερής μορφή συρόμενης πόρτας είναι και αυτή που στηρίζεται σε μεταλλική ράγα τοποθετημένη στο επάνω μέρος του κουφώματος ή στην οροφή, όταν πρόκειται για χώρους χαμηλού ύψους.  

Σε περιπτώσεις ανακαίνισης - αναδιαμόρφωσης εσωτερικών χώρων η ίδια ακριβώς μορφή μιας κλασικής συρόμενης πόρτας που "κρύβεται" στην ειδική εσοχή της τοιχοποιίας μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο ενός ανοικτού ενιαίου χώρου με γυψοσανίδα, τσιμεντοσανίδα ή και ξύλινα πάνελς. 

Χρειάζεται μόνο κατά την δημιουργία του διαχωριστικού να προβλεφθεί εσοχή, ανάλογη με το πάχος της πόρτας που πρόκειται να τοποθετηθεί. 

Τα διαχωριστικά χώρου αυτής της μορφής, τα οποία περιλαμβάνουν πρόβλεψη για τοποθέτηση συρόμενης πόρτας είναι ιδιαίτερα πρακτικά, εκτός των άλλων, όταν εκ των υστέρων αποφασίζεται η δημιουργία ενός ακόμη μικρού δωματίου πχ ενός μπάνιου συνεχόμενα στον χώρο του υπνοδωματίου.   

Οι συρόμενες πόρτες ελεύθερης τοποθέτησης, χωρίς δηλαδή την ύπαρξη εσοχής στον τοίχο, μπορούν να αποτελούνται από κάθε είδους υλικό ή και να συνδυάζουν διαφορετικά υλικά πχ ξύλο-mdf με γυαλί.

Το κέρδος σε χώρο με την τοποθέτηση μιας συρόμενης πόρτας ελεύθερης τοποθέτησης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αντίστοιχο με αυτό μιας κλασικής συρόμενης πόρτας με εσοχή, αφού και στις δύο περιπτώσεις το κάτω τμήμα του τοίχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε τύπου διαμόρφωση, τοποθέτηση επίπλου κλπ 

Ειδικά οι γυάλινες συρόμενες πόρτες ελεύθερης τοποθέτησης, λόγω του ελάχιστου πάχους τους, προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για ιδιαίτερα λειτουργικές διαμορφώσεις σε μικρούς χώρους 

Οι γυάλινες συρόμενες πόρτες ελεύθερης τοποθέτησης προσφέρονται επίσης για την δημιουργία χωρισμάτων χωρίς όμως να στερούν από τον χώρο φυσικό φως, όπως συμβαίνει με την χρήση άλλων συμπαγών και αδιαφανών υλικών. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
elmueble.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ