2023-07-20 07:57:00
Φωτογραφία για Διαδρομές Γράφει ο Απόστολος Κομπλίτσης
Αθήνα, Ιούλιος 2023

Ο λαδάς είχε φορτώσει πολύ μπονόρα (πρωί) τα μουλάρια του. 4 Μασίνες τον καθένα και πριν σηκωθεί ο ήλιος βρισκόταν κιόλας στο επόμενο χωριό από το δικό του...... Δύσκολα τα χρόνια, το μεροκάματο έπρεπε να βγει και είχε να πάει σε τρία τέσσερα χωριά όλη την ημέρα. Πρώτη του δουλειά ήταν να κουνήσει καλά τις μασίνες (δερμάτινα δοχεία λαδιού από επεξεργασμένο δέρμα, συνήθως γιδινό) ώστε το λάδι που είχε χρεωμένο να ανακατευτεί με την μούργα (κατακάθια του λαδιού που δεν επεξεργάστηκαν σωστά) για να βγουν τα κιλά σωστά. Δεν έφταιγε εκείνος, αλλά το αφεντικό του που του το υπενθύμιζε συνέχεια. Τόσο είσαι χρεωμένος τόσα θα πάρεις εάν δεν φέρεις σωστά τα χρήματα!! Χρόνια πωλούσε λάδι σε γνωστούς και συγγενείς. Δεν ήθελε να κοροιδεύει αλλά βλέπεις η ΑΝΑΓΚΗ. Οι μεγάλες κουβέντες που του έλεγε το αφεντικό που είχε το λιοτρίβι «κάνε Παρασκευά αυτό που σου λέω και θα έρθουν καλύτερες μέρες! Τ’ ακούς Βούλια»; Ο Παρασκευάς όμως καλύτερες μέρες δεν έβλεπε. Μόνο στα στερνά της ζωής του είδε καλύτερες μέρες από τα παιδιά του που δεν άντεξαν τη φτώχεια του Παρασκευά και πήγαν σε άλλους τόπους και πρόκοψαν!!


Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ειδικά όταν έρχονται εκλογές και τους περισσότερους τους ενδιαφέρει να ανακατεύουν τη μούργα μες στο λάδι και να το πουλάνε ως ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ. Εκατοντάδες τα προβλήματα στο λαό, στην καθημερινότητα του. Τα ταξίματα, ρουσφέτια, τα τετράωρα και οχτάμηνα πάνε και έρχονται από τα «αφεντικά».

Στα ευφάνταστα σχέδια τους έχουν επιστρατεύσει και το δόγμα των Αγγλικών κυβερνήσεων ανάμεσα στις οικογένειες. Το περίφημο «διαίρει και βασσίλευε». Επιστρατευμένοι επίσης και άνθρωποι του «πολιτισμού» αλλά και υπεύθυνοι των κατά τόπους πολιτιστικών συλλόγων, που αντί να ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες με τις πρακτικές τους, γκρεμίζουν γέφυρες επικοινωνίας, όπως έχω ξαναγράψει πολλές φορές στις Διαδρομές μου. Κοινωνιολόγοι, συγγραφείς και αρθρογράφοι που εμφανίζονται ξαφνικά και από το πουθενά, όλοι στην υπηρεσία των φαινομενικά δυνατών! Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Τα κεράσματα, τα τραπεζώματα και άλλων ειδών εκδηλώσεις τελειωμό δεν έχουν!! Και επειδή όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα (και αφορά καθαρά προσωπική μου θέση) όχι τόσο πολύ στις παρατάξεις του Δήμου αλλά στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους κοινοτήτων

Μήπως είναι καιρός να γνωρίζουν οι πολίτες πόσα χρήματα ξοδεύει ο κάθε υποψήφιος προεκλογικά; Καθώς πολλά ακούγονται για επί μέρους χρηματισμούς και εξαγορά συνειδήσεων.

Μήπως οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν και ένα πρόγραμμα τυπωμένο στο χαρτί για τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες; Και πως σκέφτονται να τα λύσουν; Απλές, καθημερινές και σταράτες κουβέντες!! Μπορούν κάποιοι;

Τέσσερα χρόνια τώρα είχαμε και τα «40 παλικάρια» που πήγαιναν από επιτροπή αγώνα σε επιτροπή αγώνα. Τώρα ήρθε ο καιρός που ένας ένας βγαίνει στο Αγνάντιο για να δει ποιος κουρίτος τον βολεύει! Όλοι οι Ξηρομερίτες γνωρίζουν ποιος είναι και τι ψάχνουν στον κουρίτο (ξύλινο σκεύασμα μέσα στο οποίο ταίζουν τα ζώα). Ας τους δοξάσουμε..

Κομπλίτσης Απόστολος,

Ακαρνάνας
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ