2012-07-01 01:42:04
Φωτογραφία για Τι θα δεί και θα ... φρικάρει , η Τρόικα;
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα «χαρμόσυνα» για το νέο υπουργό Οικονομικών. Πως αναμένεται να κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις .

 Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έρχεται τελικά η τρόικα στην Ελλάδα. όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Όσον αφορά το χρόνο παραμονής της, ο κ. Αλταφάζ συνόδευσε την απάντηση με μία αιχμή  «Είναι πάντα δύσκολο όταν πρόκειται για την Ελλάδα να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι», είπε.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη της τρόικα είχε αναβληθεί λόγω της υγείας του Πρωθυπουργού και της αδυναμίας ορκωμοσίας του νέου υπουργού οικονομικών.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και πως η έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να χρειαστεί εβδομάδες και όχι μέρες για να ολοκληρωθεί.


Την ίδια ώρα, αν και δεν έχει ορκισθεί, ο Γιάννης Στουρνάρας (που αντικατέστησε τον κ. Ράπανο) προετοιμάζεται και ενημερώνεται για τον έλεγχο της τρόικα όσον αφορά τα θέματα και τα μέτρα που προκύπτουν από το δεύτερο Μνημόνιο.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ορκισθεί ως τη Δευτέρα, λόγω και των περιορισμών που τίθενται από το Σύνταγμα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη συναντηθεί με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο (κυρίως για τις ταμειακές ροές του Δημοσίου), αλλά και με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και συμμετείχε τη Δευτέρα σε σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά.

Ζήτησε από τον κ. Μαυραγάνη ενημέρωση για την πορεία των εσόδων και για τις ενέργειες που γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω του συστήματος των διασταυρώσεων.

Ο κ. Στουρνάρας, αν και δεν έχει μεταβεί στο υπουργείοΟικονομικών, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στη θέση του.

Τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο 2:

- Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς,κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.

- Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος ως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν την τετραετία 2013-2016.

- Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.

- Αποκρατικοποιήσεις: Ως το τέλος του α΄εξαμήνου θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ καιIBC.

 - Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τιςτιμές της αγοράς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και αν τελικώς εφαρμοσθεί θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.

- «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές: Το Μνημόνιο προβλέπει ότι δενθα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.

ΔΝΤ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg μία ομάδα του ΔΝΤ ενδέχεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για πιθανές αλλαγές στο ελληνικό δάνειο, μετά την επίσκεψη μίας διερευνητικής ομάδας στην Αθήνα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

πηγή: http://www.reporter.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ