2023-07-24 14:05:22
Φωτογραφία για Πυρκαγιές: υπάρχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για τις καταστροφές στο περιβάλλον και σε λαϊκές περιουσίες.



Δημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας



ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πυρκαγιές: υπάρχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για τις καταστροφές στο περιβάλλον και σε λαϊκές περιουσίες.. Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές – κυρίως στην Αττική, σε λαϊκές περιουσίες, δημόσιες υποδομές και περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας είναι δεδομένες και ξεκάθαρες, παρότι αυτή και τα φιλικά της ΜΜΕ προσπαθούν να τις κρύψουν πίσω από την υπαρκτή κλιματική αλλαγή – καταστροφή, τον δυνατό άνεμο και την ατομική ευθύνη των πολιτών.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, που ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει «επενδύσεις» και μέσα σε δάση και αιγιαλούς, και μείωσε τις δημόσιες δαπάνες για την αντιπυρική προστασία της χώρας, είναι αυτές που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονται, λεηλατούν και καταστρέφουν τους δημόσιους χώρους και τις δασικές εκτάσεις στη χώρα μας.


Στο Πυροσβεστικό Σώμα παραμένουν κενές χιλιάδες οργανικές θέσεις, αφού τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ενώ από τους ήδη υπηρετούντες πυροσβέστες περίπου 2.000 είναι εκτός αντιπυρικού σχεδιασμού, αφού έχουν διατεθεί για πυροπροστασία στα ιδιωτικά αεροδρόμια της Γερμανικής FRAPORT και στους ιδιωτικούς οδικούς άξονες. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού σώματος, αφού δεν γίνονται προσλήψεις, είναι γερασμένο, ενώ τα μέσα πυρόσβεσης απαρχαιωμένα και απαξιωμένα σε μεγάλο βαθμό, αφού δεν διατίθεται η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την επαρκή συντήρηση και ανανέωσή τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω κρατικής υποχρηματοδότησης των σχετικών αρμοδιοτήτων της για πυροπροστασία, έχει μείνει γυμνή από μέσα και αναγκαίο προσωπικό, ενώ η δασική υπηρεσία έχει από χρόνια παροπλιστεί από οποιονδήποτε σοβαρό ρόλο και λόγο για την πυροπροστασία. Δάση και οικόπεδα αφήνονται μετά από περιόδους καύσωνα ακαθάριστα με ξερά υλικά και έτοιμη καύσιμη ύλη, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη επέκταση πυρκαγιών.

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πυρκαγιές και η κατεπείγουσα ανάγκη για οικονομική και κοινωνική στήριξη και άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πυρόπληκτων λαϊκών στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα αποσπασματικά, αόριστα και ανεπαρκή μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα δεν αρκεί η καταδίκη των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, που οδηγούν τον φυσικό πλούτο της χώρας και τις λαϊκές περιουσίες σε καταστροφή προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η λαϊκή ενεργοποίηση και κινητοποίηση – πρωτίστως των ίδιων των πυρόπληκτων - με αιτήματα, όπως:

Καταγραφή των ζημιών χωρίς καμία καθυστέρηση και πλήρης αποκατάσταση των πυρόπληκτων.

Άμεση αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.

Γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων και αυτοδιοικητικών μηχανισμών πρόληψης, πυρόσβεσης και πυροπροστασίας με εξοπλισμό, οχήματα, αεροπλάνα και με το αναγκαίο προσωπικό.

Ενιαία υπηρεσία δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Άμεση κήρυξη των καμένων δασικών περιοχών ως αναδασωτέων, χωρίς καμία μετατροπή της χρήσης γης σε αυτές, με απαγόρευση αξιοποίησής τους από κερδοσκοπικά οικονομικά συμφέροντα και προώθηση της αναδάσωσής τους.

Δρομολόγηση άμεσα όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές.

Ταυτόχρονα, τώρα, που οι φωτιές καίνε ακόμα, προέχει η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας, ως ενεργών πολιτών, στους πυρόπληκτους, που είναι εξαιτίας των πυρκαγιών χωρίς σπίτια, τρόφιμα, ρεύμα και νερό. Στους πυροσβέστες και στους εθελοντές, που στην πρώτη γραμμή της μάχης, διψασμένοι, νηστικοί και κουρασμένοι, διασώζουν – με κίνδυνο της ζωής τους - ανθρώπινες ζωές, λαϊκές περιουσίες και δασικές εκτάσεις.

Πιο χρήσιμη θα ήταν η συγκρότηση και ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, που θα συγκρούεται με ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα και περιβαλλοντοκτόνες κυβερνητικές πολιτικές και θα υπερασπίζεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το περιβάλλον, ακόμα κι αν χρειαστεί κάποιες κρίσιμες στιγμές να πάρει αυτή την υπόθεση στα δικά του χέρια. Οι δυνάμεις της Αριστεράς έχουν πολλά και επείγοντα να πράξουν σε αυτή την κατεύθυνση.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Η κουζίνα μας στην εξοχή»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Η κουζίνα μας στην εξοχή»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ