2023-07-30 01:38:58
Φωτογραφία για Έρευνες για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης : Έξω από την αποθήκη βόμβες για F - 16 που εξερράγησαν;
Το πιθανότερο σενάριο, που εξετάζεται, είναι οι βόμβες που εξερράγησαν να ήταν εκτός της αποθήκης των πυρομαχικών

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο στις 28 Ιουλίου 2023.

Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού διερευνούν πρώτα από όλα σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα βλήματα που εξερράγησαν, σκορπώντας τον τρόμο αλλά και προκαλώντας πολλές ζημιές στην περιοχή.

Το πιθανότερο σενάριο, που εξετάζουν είναι οι βόμβες που εξερράγησαν να ήταν εκτός της αποθήκης των πυρομαχικών.

Αυτό προκύπτει από τους δύο κρατήρες που βρέθηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τις εκρήξεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για δύο ντάνες πυρομαχικών που βρίσκονταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών με βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 (500 λιβρών) και Μ64.

Οι τελευταίες φέρεται να μη χρησιμοποιούνται πλέον από τα F-16.


Το ερώτημα, που τίθεται και ζητά άμεσα απάντηση είναι το εξής: Γιατί αφέθηκαν πυρομαχικά εκτός αποθήκης εν μέσω συνθηκών καύσωνα και υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Εγκληματικές παραλείψεις

Έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χώρας.

Όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή», είναι «αδιανόητο» να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιά. Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαινόταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή για τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι πληροφορίες που έρχονται από την πυροσβεστική σχετικά με την πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας, ενώ από την πλευρά του το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί ότι η πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει μέχρι τις αποθήκες οπλισμού.

να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού είχαν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές, χωρίς τα τραγικά αποτελέσματα της Νέας Αγχιάλου.

Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

Προς καρατόμηση ο διοικητής της 111 ΠΜ

Η κίνηση αυτή αφορά σε λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών.

Όπως προέκυψε συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν ληφθεί στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τη Νέα Αγχίαλο διέταξε ο Νίκος Δένδιας

Το πρωί της Παρασκευής 28/7 κατεπείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα σε δηλώσεις του πως «το τι συνέβη θα διερευνηθεί, αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν».

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε.

Σε στρατιωτικές μονάδες για την πυρασφάλεια ο Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 30 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα υλοποιήσει - υπό τις οδηγίες του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Νίκου Δένδια - σχέδιο εκτάκτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας, αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος κατά περίπτωση από τους επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, με επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ