2023-07-30 09:03:45
Φωτογραφία για Άσχημα τα νέα: Όλο και πιο συχνά θα σημειώνονται καύσωνες και πυρκαγιές

Τα κύματα καύσωνα και οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές είναι κάτι που θα συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά παγκοσμίως.

Αυτό επισημαίνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ Κρεγκ Μπ. Κλέμεντς (Craig B. Clements) καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ των ΗΠΑ και διευθυντής του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου για τις πυρκαγιές του πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ (Wildfire Interdisciplinary Research Centre / San José State University).

Ο δρ Κλέμεντς υλοποιεί έρευνα στους τομείς της πυρομετεωρολογίας, της ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς, των αλληλεπιδράσεων φωτιάς-ατμόσφαιρας, και της μελέτης του περιβάλλοντος της φωτιάς με χρήση προηγμένων ερευνητικών υποδομών. Βρέθηκε στην Ελλάδα για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Διεπιστημονικoύ Κέντρου Έρευνας Δασικών Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με αντικείμενο την από κοινού προώθηση της έρευνας στους τομείς της πυρομετεωρολογίας και, γενικότερα, της μελέτης των δασικών πυρκαγιών.

Σκοπός της συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Διεπιστημονικoύ Κέντρου Έρευνας Δασικών Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ είναι η μεταφορά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης στον τομέα της παρατήρησης και ανάλυσης των αλληλεπιδράσεων φωτιάς-ατμόσφαιρας με χρήση προηγμένου ερευνητικού εξοπλισμού. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της κατανόησης σχετικά με το πώς η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό και η περαιτέρω ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων πρόγνωσης και πληροφόρησης για την επιχειρησιακή υποστήριξη του έργου της διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, συνεισφέροντας παράλληλα στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνθήκες για την εκδήλωση πιο εκτεταμένων και πιο έντονων πυρκαγιών. «Νομίζω ότι το μέλλον θα είναι δύσκολο όχι μόνο στις ΗΠΑ ή στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αλλά παγκοσμίως», επισημαίνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια άμεση εκτίμηση είναι δύσκολη.





Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ