2023-08-01 12:20:04
Φωτογραφία για Mathesis: Καλοκαίρι 2023



Φίλες και φίλοι,

Θα θέλαμε με αυτό το γράμμα να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα νέα του Μathesis, τα οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Μια ματιά από ψηλά!

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ολοκληρώθηκε με πέντε νέα μαθήματα, την επικαιροποίηση ενός παλαιότερου –βασισμένη και στη δική σας ανατροφοδότηση– και μια σειρά από επαναλήψεις αγαπημένων μαθημάτων

. Συνοπτικά, τα αποτελέσματα του Mathesis από το ξεκίνημά του μέχρι σήμερα έχουν ως εξής:

▪ Αριθμός μαθημάτων που έχουν δημιουργηθεί και προσφερθεί μέχρι τώρα60▪ Συνολικός αριθμός εγγραφέντων πολιτών120.000▪ Επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων74.000▪ Αριθμός πολιτών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα20.000▪ Ποσοστό των εγγραφέντων πολιτών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα~17%—Αντίστοιχο ποσοστό για παρόχους διαδικτυακών μαθημάτων στις ΗΠΑ~3%▪ Επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων ως ποσοστό του αριθμού των εγγραφέντων~62%—Αντίστοιχο ποσοστό για παρόχους διαδικτυακών μαθημάτων στις ΗΠΑ~9%▪ Αριθμός δωρεάν βεβαιώσεων σε ανέργους7.400▪ Κόστος (άμεσο ή έμμεσο) για το ελληνικό δημόσιο0€▪ Δωρητική στήριξη: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (κύριος δωρητής), Παγκρητική Ένωση Αμερικής, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., Παγκρήτια Τράπεζα, Αθηνά Φωτιάδου-Μητσούλη, Χαράλαμπος Μητσούλης και άλλα φυσικά πρόσωπα▪ Διακρίσεις: Βράβευση του Mathesis από τον ΣΕΒ στην ετήσια γενική του συνέλευση τον Ιούνιο του 2019

Τα ...προσεχώς!

Η προετοιμασία για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 έχει ξεκινήσει προ πολλού! Έως τα μέσα Ιουλίου, έχουμε ολοκληρώσει τα γυρίσματα σε τρία μαθήματα και βρισκόμαστε στη διαδικασία του μοντάζ τους. Θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις, τα τεστ και το στήσιμο στην πλατφόρμα μας, μέχρι τα μαθήματα να είναι έτοιμα στις οθόνες σας το Φθινόπωρο!

Στα μαθήματα αυτά, θα έχουμε τη χαρά να συναντηθούμε ξανά με αγαπημένους μας διδάσκοντες αλλά και να γνωρίσουμε καινούριους∙ ενώ, όσον αφορά στο περιεχόμενο, τη φετινή χρονιά θα εστιάσουμε περισσότερο στη Φιλοσοφία, με αρκετά νέα μαθήματα σε αυτόν τον τομέα. Δεν θα λείψουν όμως και άλλες αγαπημένες ενότητες, όπως η Ιστορία, η Φιλολογία και οι Ψηφιακές Δεξιότητες. Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, εκτός από νέα μαθήματα, θα προσφερθούν σε επανάληψη και παλαιότερα για την περίπτωση που δεν τα προλάβατε ή που θέλετε να τα θυμηθείτε!

Ως τον Σεπτέμβριο βεβαίως, μπορείτε να παρακολουθείτε τα έξι μαθήματα ιστορίας, εκλαϊκευμένης νομικής, ψηφιακών δεξιοτήτων, πληροφορικής και μαθηματικών, που προσφέρονται σε επανάληψη στον δικό σας ρυθμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συζητώντας με τους διδάσκοντες!

Όπως ίσως θα έχετε δει, στο κανάλι μας στο ΥouTube έχουμε ήδη αρχίσει να ανεβάζουμε βίντεο από τη σειρά «Διάλογοι» -έναν κύκλο συζητήσεων με διδάσκοντες του Mathesis- τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ, ανεξάρτητα από το αν έχετε παρακολουθήσει το σχετικό μάθημα. Πρόκειται κυρίως για διαδικτυακές συναντήσεις κατά τις οποίες οι φοιτητές του Mathesis θέτουν ζωντανά ερωτήσεις στους καθηγητές και τις καθηγήτριες, κυρίως πάνω στο περιεχόμενο του μαθήματος, αλλά ορισμένες φορές και ...εκτός ύλης. Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σχεδιάζουμε επίσης να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το κανάλι μας, όμως για αυτό θα σας πούμε περισσότερα από τον Σεπτέμβριο και μετά! Με την ευκαιρία, πέρα από το YouTube μπορείτε επίσης να μαθαίνετε τα νέα μας σε Instagram, Facebook και Τwitter!

Μια «βόλτα» στο ΜΙΤ!

Tον περασμένο Μάρτιο, δύο μέλη της ομάδας μας, ο τεχνικός υπεύθυνος Νίκος Γκικόπουλος και ο τεχνικός υποστήριξης της πλατφόρμας του Mathesis Δημήτρης Αγγελάκης, συμμετείχαν στο συνέδριο “OpenEdX Conference” στο ΜΙΤ της Μασσαχουσέττης. To OpenEdX Conference είναι το συνέδριο της κοινότητας του OpenEdX, της πλατφόρμας δηλαδή που χρησιμοποιεί το Mathesis και πολλοί ακόμα πάροχοι διαδικτυακών μαθημάτων διεθνώς, με γνωστότερο εξ αυτών το ΕdX, τον φορέα διαδικτυακών μαθημάτων που ίδρυσαν το Harvard και το ΜΙΤ. Στο συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, αρκετές εκ των οποίων θα δείτε το επόμενο διάστημα στην πλατφόρμα μας, μετά την επόμενη αναβάθμισή μας.

Εύρηκα, Εύρηκα!

Για δεύτερη χρονιά, το Μathesis μαζί με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ απένειμαν το βραβείο δημιουργικής διδασκαλίας Εύρηκα, Εύρηκα. Το βραβείο αυτό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Λυκείου που προάγουν το ανήσυχο πνεύμα της επιστήμης και πειραματίζονται με δημιουργικότερες μορφές μάθησης στο πιο δυναμικό κομμάτι της σημερινής θεμελιώδους φυσικής, την Αστρονομία.

Το 2022, για την πρωτότυπη διδασκαλία του με τίτλο Across the Universe και για τη συμβολή του στην ...υπονόμευση της παπαγαλίας, το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ. Μιλτιάδη Βαβουλίδη, καθηγητή της Β' Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Το βραβείο απένειμαν η Βασιλική Παυλίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου και ο Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής του Mathesis και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου.

Όσον αφορά στο βραβείο του 2023, οι αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε τη χαρά να γνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε ορισμένους ακόμα «αμαρτωλούς» εκπαιδευτικούς, που μέσα σε ένα σύστημα εξετασιοκεντρικής μάθησης καταφέρνουν να βρουν παραθυράκια ικανά να επαναφέρουν τη λάμψη στα μάτια των μαθητών!

Με ευχές για ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού,

Η ομάδα του Mathesis


tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ