2023-08-03 08:22:48
Φωτογραφία για Έρευνα IDC: Συνεχίζεται η πτώση στις αποστολές PC παγκοσμίως το β’ τρίμηνο

 



Οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 13,4% σε ετήσια βάση κατά το β’ τρίμηνο του 2023 (2Q23), σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker της International Data Corporation (IDC).

Σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων, πρόκειται για το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης που προκλήθηκε από μακροοικονομικούς αντίξοους παράγοντες, αδύναμη ζήτηση τόσο από τον καταναλωτικό όσο και από τον επιχειρηματικό τομέα και μετατόπιση των προϋπολογισμών πληροφορικής από την αγορά συσκευών. Πάντως, σύμφωνα με την IDC, παρά την κακή εικόνα, η αγορά σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις για το τρίμηνο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Τεχνητή νοημοσύνη: Οι τρομακτικές πιθανότητες να προκαλέσει πόλεμο από λάθος και χωρίς επιστροφή

Τα επίπεδα αποθεμάτων παρέμειναν πάνω από το κανονικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο λόγω της συνολικά αδύναμης ζήτησης. Αυτό περιλαμβάνει τα τελικά συστήματα σε επίπεδο καναλιών, καθώς και την αλυσίδα εφοδιασμού. Μέχρι στιγμής, κανένας κατασκευαστής PC δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από τις προκλήσεις που παρουσιάζει η αγορά.

Εκτός από την Apple και την HP, όλες οι κορυφαίοι κατασκευαστές παρουσίασαν διψήφια πτώση κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ωστόσο, η Apple επωφελήθηκε από μια ευνοϊκή σύγκριση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα εφοδιασμού κατά το β’ τρίμηνο του 2022 λόγω των διακοπών λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία. Εν τω μεταξύ, η HP αντιμετώπισε υπερπροσφορά αποθεμάτων κατά το προηγούμενο έτος και τελικά εμφανίζει ομαλοποιημένα επίπεδα αποθεμάτων, επιτρέποντας στον ρυθμό ανάπτυξής της να λάμψει κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης. 

«Τα αυξημένα αποθέματα του καναλιού και των εξαρτημάτων συμπαρασύρουν και πάλι την αγορά», δήλωσε ο Jitesh Ubrani, διευθυντής ερευνών για το Mobility and Consumer Device Trackers της IDC. «Και παρά το γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα σιγά-σιγά χαλαρώνουν, πολλοί προμηθευτές εξαρτημάτων συνεχίζουν να προσφέρουν μειωμένες τιμές σε μια προσπάθεια να εκκαθαρίσουν τα αποθέματά τους, αν και οι κατασκευαστές PC και τα κανάλια εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τα νέα συστήματα λόγω της μειωμένης ζήτησης».

«Το… roller coaster της προσφοράς και της ζήτησης που αντιμετώπισε η βιομηχανία PC τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολο», δήλωσε ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος της ομάδας Client Device Trackers της IDC. «Οι εταιρείες δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την έλλειψη προσφοράς όπως το 2020 και το 2021, αλλά ταυτόχρονα, πολλοί φαίνονται διστακτικοί να βάλουν το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της αγοράς. Από την πλευρά των καταναλωτών, βλέπουμε μια επιστροφή στις συνήθειες πριν από την πανδημία, όπου οι υπολογιστικές ανάγκες μοιράζονται σε πολλές συσκευές, και πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πορτοφόλι των καταναλωτών θα προτιμήσει τα smartphone έναντι των PC. Στην εμπορική πλευρά, οι μειώσεις του εργατικού δυναμικού (για πολλές μεγάλες εταιρείες), καθώς και η εισαγωγή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μόνο περισσότερη σύγχυση προσθέτουν ως προς το πού να τοποθετηθεί ένας ήδη μειωμένος εταιρικός προϋπολογισμός».

Πηγή: OT 



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ