2023-08-03 17:38:40
Φωτογραφία για Οι καιροί ου μενετοί!  Γράφει ο Γιώργος Παληγεώργος
Μετά τις εθνικές και κοινωνικές ήττες που πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας για την Ελλάδα μετά το 2010(1ο μνημόνιο), ακολούθησε η πολιτική(και ιδεολογική) ήττα της αριστεράς το 2015(καταστρατήγηση του ΟΧΙ, 3ο μνημόνιο). Αυτά τα χρόνια υπήρξαν εστίες αντίστασης σε αρκετά Δημοτικά και Περιφερειακά σχήματα που εξέφρασαν σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό την άλλη αντίληψη για την πολιτική, την άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, την αντίληψη που θέλει τους πολίτες ενεργούς, το λαϊκό κίνημα και τη ζωντανή πολιτικά κοινωνία στο προσκήνιο.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα συμβολής αυτών των Δημοτικών και Περιφερειακών σχημάτων σε κινήματα αντίστασης των τοπικών κοινωνιών σχετικά με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά προβλήματα, με κάποιες μικρές αλλά ιδιαίτερες και σημαντικές νίκες.

Σήμερα ο περιβόητος νόμος Βορίδη ακρωτηριάζει τις τοπικές δημοκρατικές διαδικασίες και κάνει τρομερά δύσκολη έως απαγορευτική την κάθοδο ζωντανών κινηματικών αριστερών σχημάτων στις Δημοτικές εκλογές κυρίως λόγω του απίστευτου ελάχιστου αριθμού υποψηφίων αλλά και όλων των άλλων αντιδημοκρατικών προϋποθέσεων συγκρότησης ψηφοδελτίου.


Ο νόμος Βορίδη δε δημιουργεί ίδιου μεγέθους προβλήματα στη συγκρότηση Περιφερειακών σχημάτων. Παρ’ ότι πολλαπλασιάζει τον αριθμό των μάξιμουμ υποψηφίων και διπλασιάζει το σχετικό παράβολο συμμετοχής, εκφοβίζει με το χρόνο κατάθεσης ψηφοδελτίου, το κατώφλι 3% κλπ, υπάρχουν δυνατότητες συγκρότησης αξιόμαχων ψηφοδελτίων, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και αναζητούν την κινηματική και πνευματική πλευρά της πολιτικής δράσης και της ανάταξης της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς.

Μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα στις 25 του περασμένου Ιουνίου, η ανάγκη για ουσιαστική αντιπολίτευση και σε τοπικό-Περιφερειακό επίπεδο αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ταυτίζεται με την ανάγκη για ύπαρξη Περιφερειακών σχημάτων αξιώσεων, με δράση μέσα στα Περιφερειακά Συμβούλια, σε όσμωση με την κοινωνία και με κινηματική δράση!

Οι ζωντανές αριστερές δυνάμεις στην περίπτωση που αντικειμενικά αδυνατούν να συγκροτήσουν αυτοδύναμα δημοτικά σχήματα για τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές πρέπει να μείνουν ζωντανές. Όπου υπάρχουν δυνατότητες να συμμετέχουν ως συνεργαζόμενες σε Δημοτικά και Περιφερειακά σχήματα που έχουν ένα μίνιμουμ περιθώριο πολιτικής συμφωνίας με κάποιους υποψηφίους τους, με διακριτή εννοείται παρουσία. Θα είναι λάθος μείνουν στο περιθώριο με το φόβο να αδρανήσουν.

Στη Δυτική Ελλάδα η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εδώ και πολλά χρόνια δρα με κριτήριο την αξιοπρέπεια του πολίτη και τις μεγάλες ανθρωπιστικές αξίες κι επιλέγει ως σύμμαχο την αγωνιζόμενη κοινωνία. Για τους περισσότερους όμως δε χρειάζονται διαπιστευτήρια! Οι αγώνες της είναι γνωστοί!

Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας παρούσα διαρκώς στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, θα δώσει το παρόν και στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές με επικεφαλής το Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να εκφραστούν όλες οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις της Δυτικής Ελλάδας.

Τα Περιφερειακά σχήματα ας γίνουν πόλος συνάντησης των αγωνιζόμενων πολιτών, της ζωντανής κοινωνίας!

Οι καιροί ου μενετοί!

*Ο Γιώργος Παληγεώργος είναι Οικονομολόγος-συγγραφέας

 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ