2023-08-04 14:32:56
Φωτογραφία για ΕΣΠΕΑΙΤ: ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 



1.      Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών – μελών της, που υπηρετούν στην στρατιωτική βάση του Ακτίου, και αφορά τα κάτωθι προβλήματα θέματος:.....

 

 

 

Αρ. πρωτ.: 40

 

Άκτιο, 04/08/2023

ΚΟΙΝ : ΜΕΛΗ ΕΣΠΕΑΙΤ

            ΜΜΕ

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Μέριμνας Προσωπικού – Ωράριο Εργασίας 

 

ΣΧΕΤ:   α. Φ.400/165047/Σ.4722/17 Οκτ 11/Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β' 2340)

               β. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ με Αριθμ. Πρωτ. 259/08-10-2020

             γ. Έγγραφο ΕΣΠΕΑΙΤ με Αριθμ. Πρωτ. 32/08-03-2023

             δ. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ με Αριθμ. Πρωτ. 131/26-04-2023

            

α.         Διακοπή υπηρεσιακού λεωφορείου από Άρτα προς Μονάδα και επιστροφή λόγω έλλειψης στελεχών ειδικότητας οδηγού.

β.         Αυξημένες ώρες εργασίας λόγω των συνεχών τακτικών και έκτακτων δασοπεριπόλων με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται δυσχέρεια στη χορήγηση καλοκαιρινής Κανονικής άδειας.

2.      Συγκεκριμένα κατά την παρούσα καλοκαιρινή περίοδο υπήρχαν αυξημένες ανάγκες για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών που αφορούν την υποστήριξη πτητικών μέσων τόσο στο Α/Δ του Ακτίου, όσο και στο αντίστοιχο των Ιωαννίνων, στο οποίο διατίθενται δύο (2) στελέχη ειδικότητας οδηγών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί το δρομολόγιο, υπηρεσιακού λεωφορείου, το οποίο εξυπηρετούσε άνω των σαράντα (40) στρατιωτικών από διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι επιβαρύνονται πλέον με έξοδα καυσίμων και διόδια στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, τα οποία  επιβαρύνουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

3.      Η ΕΣΠΕΑΙΤ καταγγέλλει την υφιστάμενη κατάσταση διότι έχει επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου οργανογράμματος της βάσης του Ακτίου, (γ) σχετικό, διότι όπως έχουμε τονίσει πολλάκις, στην συγκεκριμένη Μονάδα οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται ενώ η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) κάθε χρόνο μειώνει την δύναμη του στρατιωτικού προσωπικού. Ομοίως έχει ενημερώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. – την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ, (δ) σχετικό, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι παρούσες ανάγκες της Μονάδας και να μην παρουσιαστούν προβλήματα λειτουργίας και Μέριμνας Προσωπικού.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/2147-fob-aktion

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και πλήττουν το έμψυχο δυναμικό της στρατιωτικής βάσης.

4.      Επιπρόσθετα σε όλη αυτή την κατάσταση, επισημαίνουμε ότι διατέθηκαν στελέχη για την κάλυψη αναγκών στο ΕΚΑΒ, ενώ παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εκπομπές δασοπεριπόλων με έκτακτα δρομολόγια, κατόπιν σχετικής διαταγής του ΓΕΕΘΑ, καθώς και οι εκπομπές τακτικών καθημερινών δασοπεριπόλων ανεξαρτήτου δείκτη επικινδυνότητας, ο οποίος  καθορίζεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δεδομένου όμως ότι τα στελέχη υποχρεούνται παράλληλα να καλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργικές ανάγκες της Μονάδας, την υποστήριξη των πολιτικών πτήσεων στον αερολιμένα Ακτίου, την εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών και την κάλυψη ετοιμοτήτων σχεδίου «Ξενοκράτης», γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας πέραν του εβδομαδιαίου 40ώρου, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, (α) σχετικό, και ομοίως έχει αναδείξει η ΠΟΜΕΝΣ σε αντίστοιχο θέμα, (β) σχετικό.

5.      Επιπλέον, οφείλουμε να τονίσουμε ότι με τις υφιστάμενες συνεχείς υπηρεσιακές ανάγκες πολλά στελέχη της στρατιωτικής βάσης του Ακτίου μας μεταφέρουν την απογοήτευσή τους ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους Κανονικής Άδειας, ώστε με γνώμονα τον ανθρώπινο και οικογενειακό παράγοντα, να μπορέσουν να αφιερώσουν χρόνο τόσο στην προσωπική τους ξεκούραση όσο και στις οικογένειες τους.

6.      Η ΕΣΠΕΑΙΤ καταγγέλλει την συνεχή εξάντληση που συντελείται στο προσωπικό, την μη εφαρμογή του θεσπισμένου 40ώρου και την αδυναμία χορήγησης Κανονικής άδειας, ενώ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν από την υπερκόπωση και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που οδηγούνται οι συνάδελφοι μας. Ήδη έχουμε ενημερωθεί από τα κοινωνικά δίκτυα ότι το πρώτο τροχαίο με δασοπερίπολο της Π.Α. είναι γεγονός και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα για νέα ατυχήματα είτε εντός είτε εκτός των Μονάδων.

 

 

Αξιότιμε κ.κ Βουλευτές,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΠΟΜΕΝΣ,

Αξιότιμε ΑΔΦ – Δκτη Μ.Υ. FOB AKTION,

7.      Σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης των ανωτέρω προβλημάτων ως ένα ηθικό χρέος απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία, στηρίζει την Πολιτεία σε κάθε κρίση, ενώ δυστυχώς το τελευταίο διάστημα εισπράττει περικοπή παροχών και ανισότητα στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.

Αγαπητά μέλη,

8.       Το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ θα στέκεται πάντα δίπλα στον συνάδελφο, θα αναδεικνύει κάθε σημαντικό πρόβλημα ή αδικία και να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε το έργο που προσφέρει η Μ.Υ. FOB AKTION και κατ’ επέκταση το προσωπικό να χαίρει μιας δίκαιης και έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ.

9.       Εισηγητής θέματος, Αντιπρόεδρος ΕΣΠΕΑΙΤ: Επγός (ΤΤΗ) Πολυχρόνης Γιώτης, τηλ. 6983505862.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

 



            

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Χονδρογιάννης Βασίλειος   Μπαλωμένος Δημήτριος

 

ΠΡΟΣ :  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

            ΠΟΜΕΝΣ

            ΑΔΦ – ΔΚΤΗ 116 Π.Μ.

Αρ. πρωτ.: 41

 

Άκτιο, 04/08/2023

ΚΟΙΝ : ΜΕΛΗ ΕΣΠΕΑΙΤ

            ΜΜΕ

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: Ωράριο Εργασίας 

 

ΣΧΕΤ:   α. Φ.400/165047/Σ.4722/17 Οκτ 11/Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β' 2340)

               β. Πα.Δ. 4-8/2011

             γ. Έγγραφο ΕΣΠΕΑΙΤ με Αριθμ. Πρωτ. 10/12-12-2021

             δ. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ με Αριθμ. Πρωτ. 65/11-03-2022

            

10. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ), εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια των στρατιωτικών – μελών της, που υπηρετούν στην στρατιωτική βάση του Αγρινίου, και αφορά τις αυξημένες ώρες εργασίας λόγω των συνεχών τακτικών και έκτακτων δασοπεριπόλων.

11.                       Συγκεκριμένα στο κλιμακίου Φύλαξης Α/Δ Αγρινίου, κατόπιν σχετικών επιστολών της ΕΣΠΕΑΙΤ, (γ) σχετικό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. –, (δ) σχετικό, τροποποιήθηκε ο τρόπος λειτουργίας και καθιερώθηκε η εκτέλεση 24ώρων βαρδιών φύλαξης με συχνότητα 1/4, ανά θέση. Η εν λόγω τροποποίηση, δεδομένου ότι τα εν λόγω στελέχη βρίσκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς βαρδιών καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του (β) σχετικού και προκειμένου αφ’ ενός να καλύπτεται η χορήγηση της Κανονικής Άδειας και αφετέρου να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε μηνιαία βάση σε περιπτώσεις απουσίας στελέχους / στελεχών για οποιονδήποτε λόγο (Κανονική άδεια, Φύλλο Πορείας, αναρρωτική άδεια κλπ.).

12. Την παρούσα λοιπόν περίοδο οι συνάδελφοι μας έχουν προγραμματιστεί, επιπλέον των βαρδιών φύλαξης, με έξι (6) δασοπερίπολα, ενδιαμέσως των 24ωρων υπηρεσιών, με συνέπεια να υπάρχει σημαντική αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, κατά παρέκκλιση του θεσπιζόμενου 40ώρου εργασίας, (α) σχετικό. Σημειώνεται ότι οι εκπομπές δασοπεριπόλων εκτελούνται ανεξαρτήτου δείκτη επικινδυνότητας, και κατόπιν σχετικών οδηγιών του ΓΕΕΘΑ. Δεδομένου όμως ότι τα στελέχη υποχρεούται παράλληλα να καλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργικές ανάγκες φύλαξης της Μονάδας, εκφράζεται από μέρους τους η δυσαρέσκεια για την μη τήρηση των προβλεπομένων απαλλαγών από τις 24ώρες βάρδιες και την δυνατότητα χορήγησης Κανονικής άδειας.

13. Η ΕΣΠΕΑΙΤ καταγγέλλει την συνεχή εξάντληση που συντελείται στο προσωπικό, την μη εφαρμογή του θεσπισμένου 40ώρου και την αδυναμία χορήγησης Κανονικής άδειας μέσω των απαλλαγών, ενώ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για πιθανά ατυχήματα που μπορεί να προκύψουν από την υπερκόπωση και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που οδηγούνται οι συνάδελφοι μας. Ήδη έχουμε ενημερωθεί από τα κοινωνικά δίκτυα ότι το πρώτο τροχαίο με δασοπερίπολο της Π.Α. είναι γεγονός και ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα για νέα ατυχήματα είτε εντός είτε εκτός των Μονάδων. 

Αξιότιμε κ.κ Βουλευτές,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΠΟΜΕΝΣ,

Αξιότιμε ΑΔΦ – Δκτη Μ.Υ. FOB AKTION,

14. Σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης των ανωτέρω προβλημάτων ως ένα ηθικό χρέος απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι πάντα δίπλα στην κοινωνία, στηρίζει την Πολιτεία σε κάθε κρίση, ενώ δυστυχώς το τελευταίο διάστημα εισπράττει περικοπή παροχών και ανισότητα στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.

Αγαπητά μέλη,

15.  Το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ θα στέκεται πάντα δίπλα στον συνάδελφο, θα αναδεικνύει κάθε σημαντικό πρόβλημα ή αδικία και να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας, ώστε το προσωπικό να χαίρει μιας δίκαιης και έμπρακτης αναγνώρισης από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥπΕΘΑ.

16.  Εισηγητής θέματος, Αντιπρόεδρος ΕΣΠΕΑΙΤ: Επγός (ΤΤΗ) Πολυχρόνης Γιώτης, τηλ. 6983505862.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.

 



           

Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Χονδρογιάννης Βασίλειος     Μπαλωμένος Δημήτριος   

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ