2023-08-05 13:46:49
Φωτογραφία για Ημιαγωγοί: Παράτις ελλείψεις της πανδημίας, εφτασε η εποχή της υπερπροσφοράς



 Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, ένας κλάδος που υπέστη βαρύτατο πλήγμα ήταν αυτός των ημιαγωγών. Ο εγκλεισμός των καταναλωτών στα σπίτια τους, εκτόξευσε τη ζήτηση για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Αποτέλεσμα η ζήτηση για τους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σχεδόν στα πάντα από τα αυτοκίνητα έως τις ηλεκτρονικές συσκευές σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας να τους καταστήσουν είδος προς εξαφάνιση.

Ωστόσο, η κατάσταση πλέον έχει αναστραφεί και επί του παρόντος οι μεγάλες κατασκευάστριες των μικροσκοπικών εξαρτημάτων όπως οι Samsung, SK Hynix και Micron αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα: αυτά εντοπίζονται στην… υπερπροσφορά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα και το φάσμα του αποπληθωρισμού

Υπερπροσφορά στους ημιαγωγούς για μνήμες

Δύο τύποι ημιαγωγών βρίσκονται σε υπερπροσφορά αυτή τη στιγμή: Η μνήμη NAND και η μνήμη DRAM, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε συσκευές όπως οι φορητοί υπολογιστές, αλλά και σε διακομιστές στα κέντρα δεδομένων.

Η υπεραφθονία προέκυψε αφότου οι εταιρείες και με την έλλειψη παρούσα στην αγορά, άρχισαν να δημιουργούν αποθέματα φοβούμενες προβλήματα στις μονάδες παραγωγής τους.

Στη συνέχεια, όμως, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε και η ζήτηση για προϊόντα όπως τα smartphones και οι φορητοί υπολογιστές βυθίστηκε, αφού είχαν προηγηθεί οι αθρόες αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας

«Έτσι, οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων σταμάτησαν τις παραγγελίες και αντ’ αυτού επικεντρώθηκαν στην πώληση των αποθεμάτων που ήδη είχαν», αναφέρει στο CNBC ο Πίτερ Χάνμπερι στη Bain & Company.

«Αυτό οδήγησε σε ένα ισχυρό ντόμινο για τους κατασκευαστές ημιαγωγών πιο πίσω στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπου η ενισχυμένη ζήτηση κατά τη διάρκεια της έλλειψης ξαφνικά στέρεψε, καθώς οι αγορές σταμάτησαν να παραγγέλνουν ημιαγωγούς και επικεντρώθηκαν στην πώληση μέσω των αποθεμάτων που ήδη είχαν», συμπληρώνει.

Ωστόσο, δεν παρατηρείται υπερπροσφορά για όλους τους τύπους ημιαγωγών, με τη ζήτηση από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να παραμένει ισχυρή.

Σύμφωνα με τον Χάμπερι, ορισμένοι ημιαγωγοί που κατασκευάζονται για συγκεκριμένους σκοπούς δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν με άλλους ημιαγωγούς και έτσι «οι χρόνοι παράδοσης και οι τιμές τους βελτιώνονται αλλά παραμένουν αρκετά υψηλές». 

Από την ενίσχυση των κερδών στην πτώση

Η έλλειψη ημιαγωγών που προκλήθηκε από την πανδημία βοήθησε στην ενίσχυση των κερδών των κατασκευαστών, καθώς οι τιμές έκαναν άλμα. Μεταξύ αυτών και η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών μνήμης στον κόσμο.

Φέτος, ωστόσο, η Samsung και οι ανταγωνίστριές της SK Hynix και Micron, δέχονται πιέσεις.

Την περασμένη Πέμπτη, η Samsung ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα λειτουργικά κέρδη για το β΄ τρίμηνο υποχώρησαν κατά 95% σε ετήσια βάση. Το ίδιο διάστημα, η SK Hynix κατέγραψε ζημίες έναντι κερδών την ίδια περίοδο πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το β΄ τρίμηνο υποχώρησαν κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία πτώση κερδών της εδώ και 4 χρόνια.

Αναφορικά με το τι έπεται, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών εμφανίζεται αδύναμη, γεγονός που είναι πιθανό να επηρεάσει τις Samsung, SK Hynix και Micron.

Για την TSMC, η παγκόσμια αγορά smartphones –μια σημαντική πηγή εσόδων -βρίσκεται επίσης υπό πίεση.

«Η αγορά smartphone εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της TSMC. Αυτό το τμήμα εξακολουθεί να μην βλέπει καμία ουσιαστική ανάκαμψη», δήλωσε στο CNBC μέσω τηλεφώνου ο Σε Χο Ενγκ, αναλυτής της China Renaissance Securities. 

Εξισορρόπηση στην αγορά;

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις τιμές των ημιαγωγών και να περιορίσουν την προσφορά στην αγορά, οι μεγάλες εταιρείες έχουν ανακοινώσει περικοπές στην παραγωγή.

Η Samsung δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ανακάμψει το β΄  εξάμηνο του έτους, ενώ και άλλες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες προβλέψεις.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η TSMC δήλωσε ότι αναμένει «συνεχή προσαρμογή των αποθεμάτων» από τους πελάτες.

«Μετά τη φετινή διόρθωση, νομίζω ότι θα υπάρξει ένα σενάριο ανάπτυξης το β΄ εξάμηνο για την TSCM, αλλά το πόσο ισχυρή θα είναι θα εξαρτηθεί από το μακροοικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο Ενγκ.

Τελικά, η ανάκαμψη για αυτές τις επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από το αν θα επανέλθει η ζήτηση για προϊόντα όπως τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά, όμως σχετίζεται με μια μακροοικονομική ανάκαμψη που δεν φαίνεται καθόλου σίγουρη.

Πηγή: OT.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ