2023-08-07 14:43:11
Φωτογραφία για Χρέη, σπατάλη, δικαιολογίες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα - Ιάκωβος Παλαιολόγος Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών



Πριν ένα μήνα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το αίτημα της Κοινωφελούς Επιχείρησης  προς το Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου για την έκτακτη επιχορήγησή της  με το ποσό των 300.000 €, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα της τακτικής επιχορήγησης  των 200.000 € που της είχαν παραχωρηθεί  για το 2023 έχουν τελειώσει..... Με άλλα λόγια, τη στιγμή που βρισκόμαστε στα μισά του χρόνου ο Δήμος έχει ήδη δώσει στη Επιχείρηση 500.000 €. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο υπήρξε συνολική επιχορήγηση της τάξης των 460.000 €. Άρα, υπάρχει ο φόβος ότι θα χρειαστεί ακόμη μια τουλάχιστον, γενναία έκτακτη επιχορήγηση για να τα βγάλει πέρα η Επιχείρηση τη φετινή χρονιά.

Ομοίως, στο ίδιο διάστημα, το Πνευματικό Κέντρο από την πλευρά του, ενώ επιχορηγείται κατ’ έτος με 780.000 €, ζήτησε από το Δήμο έκτακτη επιχορήγηση άλλων 300.000 € και ενδεχομένως, μέχρι το τέλος του χρόνου να ζητήσει κι αυτό και άλλα.

Και μόλις πριν λίγες ημέρες συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου (ΔΛΤΜ) προς το Δήμο Ι. Π. Πόλης Μεσολογγίου για την έκτακτη επιχορήγησή του με το ποσό των 520.000 €.

Οι επαναλαμβανόμενες δικαιολογίες, που κάθε χρόνο και κάθε φορά αναφέρουν  τα νομικά πρόσωπα για να πετύχουν τις έκτακτες επιχορηγήσεις είναι μόνιμα οι ίδιες. Δηλαδή, πληρωμές ΕΦΚΑ, βεβαιωμένες οφειλές στη ΔΟΥ, κατασχέσεις από δικαστικές υποθέσεις, το κόστος αγαθών και υπηρεσιών, ανεξόφλητες  οφειλές παρελθόντων ετών, μη αποδοθέντα μέσα ατομικής προστασίας εργαζομένων, βεβαιώσεις προστίμων με τις προσαυξήσεις τους, κλπ.

Τα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ωστόσο, έχει και ιδιαίτερες οφειλόμενες δαπάνες, πέρα από τις παραπάνω, όπως  οφειλές στη ΔΕΥΑΜ, στη ΔΕΗ κλπ, φορολογικές υποχρεώσεις από συμβάσεις μίσθωσης των καταστημάτων αλλά και υποχρεώσεις διαφόρων ειδών, όπως εκπόνηση εξειδικευμένων εφαρμογών, πιστοπoίηση ISO, κλπ., αποκαταστάσεις φάρων και άλλων ζημιών. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 09/06/2023, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος προς τον Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου για την οικονομική συνδρομή του (πέραν των 300.000 € ) προκειμένου να πληρωθεί μέρος των δαπανών που θα προκύψουν μετά την αποτύπωση του κόστους των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης φάρων αρμοδιότητάς του Ταμείου.

Αν προσθέσουμε τα παραπάνω ποσά μόνο των έκτακτων επιχορηγήσεων για το 2023 μέχρι σήμερα, το αποτέλεσμα φτάνει τα 1.120.000 € (300.000+300.000+520.000) και μέχρι το τέλος της χρονιάς  είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν πολύ περισσότερο.

Με αυτά τα χρήματα  ωστόσο, χρηματοδοτούνται  ουσιαστικά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια  του Δήμου μας κάθε καλοκαίρι, για τα οποία επαίρεται ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς και θα μπορούσαμε να πούμε πολλά (βλέπε: https://www.aixmi-news.gr/aixmi-tv/item/143238-aixmhtv-p-karatsolis-treis-megales-synavlies-fetos-to-kalokairi-ston-dimo-mesologgiou). 

Γι αυτό όμως, επαναλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες παραπάνω δικαιολογίες χρόνια τώρα και ταυτόχρονα τα χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, να στερούνται χρήματα από έργα που θα μπορούσαν να γίνουν στην πόλη και κυρίως στις κοινότητες, που πραγματικά έχουν εγκαταλειφτεί στις τύχες τους.

Ωστόσο, φαίνεται παράξενο το ότι ο κ. Δήμαρχος , ως Πρόεδρος του ΔΛΤΜ, ξεχνά να αναφέρει ως δικαιολογία ότι πέρα από τα προβλήματα στην είσπραξη των εσόδων από μισθώματα, την απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων κλπ., υπάρχει και η μη καταβολή από τη Μαρίνα του ποσού των 442.584,13 € , χρέος από το 2015, για το οποίο έγινε κατάσχεση εις χείρας τρίτων υπέρ του ΔΛΤΜ. Αν  δε, αφαιρέσουμε το ποσό των 30.529,89 € επιταγής της Εθνικής Τράπεζας ως αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα διαδικασίας κατάσχεσης,   υπολείπονται  412.054,24 €. Άρα, αν υπήρχαν αυτά τα χρήματα στο ταμείο του ΔΛΤ, δεν θα υπήρχε σήμερα η ανάγκη έκτακτης επιχορήγησής του τόσο μεγάλου ποσού.

Κι εδώ, προκύπτουν ερωτηματικά. Πώς και γιατί δεν προχωρά η κατάσχεση; Πώς δηλαδή, όταν υπάρχουν δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας σκαφών στη Μαρίνα Μεσολογγίου αυτή την περίοδο, δεν έχει τα ανάλογα έσοδα η επιχείρηση σε τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να προχωρήσει το υπόλοιπο της κατάσχεσης. Πώς διαχειρίζεται η Μαρίνα τις εισπράξεις; Σε ποιο ταμείο ή λογαριασμό μπαίνουν; Είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο;* 

Τι γνωρίζει περί αυτών ο κ. Δήμαρχος και ταυτόχρονα Πρόεδρος του ΔΛΤΜ και μέλος του Δ.Σ. της  Εταιρείας; Ποιες οι ενέργειές του, ώστε να προχωρήσει η κατάσχεση και να μην έχουμε σε λίγο ανάγκη νέας έκτακτης χρηματοδότησης του ΔΛΤΜ από το Δήμο; Τι λένε γι αυτά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤΜ; Περιμένουμε τις απαντήσεις του κ. Δημάρχου τουλάχιστον, αμέσως μετά τις 11 Αυγούστου, που θα πάρει μέρος ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ι.Π. Μεσολογγίου στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της «Μαρίνα Μεσολόγγι Α.Ε.» που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 2023, με άγνωστα σε εμάς θέματα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε επίσης: α) ότι εκκρεμεί ακόμη η υπόσχεση του Προέδρου της Κοινωφελούς  για  διαχειριστικό έλεγχο της Επιχείρησης από το 2019 και β) ότι παρανόμως δεν έχουν συνταχθεί, εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο  και δημοσιευτεί μέχρι σήμερα οι ισολογισμοί για το 2023 και όχι μόνον, της Κοινωφελούς και του Πνευματικού Κέντρου, σύμφωνα με το  άρθρο 261, του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/08-06-2006) και της ΚΥΑ 50891/10.09.2007 (ΦΕΚ 1876/τ.Β΄/14-09-2007). Αν οι ισολογισμοί δεν κατατεθούν μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να απευθυνθούμε στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες. 

·        ΥΓ.  Σύμφωνα με τη δημοσιοποιημένη προχθές λίστα οφειλετών της ΑΑΔΕ η Μαρίνα οφείλει στο Δημόσιο 1.617.380,36 και τον e-ΕΦΚΑ 337.817,58. Σύνολο:  1.955.197,94 €.



Ιάκωβος Παλαιολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό

“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”

Επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή

Είμαστε εδώ! Είμαστε έτοιμοι! Για ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας.


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ