2023-08-13 09:57:39
Φωτογραφία για Τον Νίκο Μήτση τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρχοντοχωριτών ''Άγιος Γεώργιος''

 



πηγη mpampiini.

Τον Νίκο Μήτση τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αρχοντοχωριτών ''Άγιος Γεώργιος'' σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην πλατεία του χωριού στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου , για την προσφορά του στο πολιτισμό και το συγγραφικό του έργο τόσο για την γενέτειρά του το Αρχοντοχώρι αλλά και της περιοχής του Ξηρομέρου. Την τιμητική πλακέτα απένημε ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Παναγιώτης Χολής

Ο Νίκος Μήτσης βαθύτατα συγκινημένος για την βράβευσή του ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Δ/Σ του Συλλόγου ,τους χωριανούς του και τους Ξηρομερίτες που βρισκόταν στην πλατεία















Νίκος Θεοδ. Μήτσης

Γεννήθηκε από αγρότες γονείς το 1958 στο Αρχοντοχώρι (Ζάβιτσα) Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας και έχει σπουδάσει πολιτικές οικονομικές επιστήμες (Π.Ο.Ε. Αθηνών). 

Εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος (τμηματάρχης) στον Δήμο Αθηναίων.

 Έχει διατελέσει: 

Νομαρχιακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας (1995-1998),

Δημοτικός σύμβουλος Αλυζίας Αιτωλοακαρνανίας (2002-2010),

Πρόεδρος Συλλόγου Αρχοντοχωριτών Αθήνας (1986-1988),

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου {Ο.Π.ΣΥ.Ξ} με έδρα την Αθήνα (1989-1999), 

Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας με έδρα την Αθήνα {ΠΑΝ.ΣΥ} (1989-2002), 

Μέλος της Επιτροπής (2021) για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στους Δήμους : Ξηρομέρου και του Ακτίου - Βόνιτσας, 

Μέλος σε λογοτεχνικά σωματεία (ΠΑ.ΠΟ.Κ, ΑΙ.ΠΟ.Ε, Ε.Ε.Λ, Ε.Α.Λ).

Είναι ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Αρχοντοχωριτών Αθήνας , της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ) .

• Έχει πλούσιο εκδομένο και ανέκδοτο ιστορικό-λαογραφικό, καθώς και φωτογραφικό υλικό, από έρευνες στα Γ.Α.Κ και λοιπές κρατικές αρχειακές πηγές, αλλά και από αφηγήσεις ηλικιωμένων του Ξηρομέρου. 



 Έχει γράψει μέχρι στιγμής δώδεκα βιβλία (12) , ήτοι : 

• ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΟΙ  ΜΑΧΗΤΕΣ απ΄το Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου (1987)

• ΚΑΤΟΥΝΑ  ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (1990) 

• ΔΗΜΟΣ  ΣΟΛΛΙΟΥ Αγώνες και Θυσίες στην Επανάσταση του 1821 (2005)

• Η ΚΩΝΩΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (2007) 

• ΑΕΤΟΣ  ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων (2008) 

• ΔΗΜΟΣ  ΑΝΑΚΤΟΡΙΩΝ Λησμονημένοι Μαχητές (2009)

• Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 9 Αυγούστου 1822 (2011) 

• ΔΗΜΟΣ  ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821 (2017)

 • ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ, προεστοί- λόγιοι- οπλαρχηγοί- πολιτικοί, εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ (2018)

 • ΧΑΣΑΠΑΙΟΙ, αγώνες και θυσίες στα 1821 (2021)

 • Μάχες στη Βόνιτσα και η απελευθέρωση της Δυτ. Ελλάδος στα 1828-1829 (2021)

 • ΗΠΕΙΡΟΣΟΥΛΙΩΤΕΣ  ΣΤΟ  ΑΓΡΙΝΙΟ (1823-1845). Εποίκηση στο Βραχώρι, Ναύπακτο και  

    Ξηρόμερο , έκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ (2023)

    Καθώς και επί του τυπογραφείου προς έκδοση , το βιβλίο με τίτλο:

                ΑΣΤΑΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Θυσίες και Αγώνες στα 1821 (2023) .

• Χαίρει εκτίμησης και αναγνώρισης από τους ετεροδημότες Ξηρομερίτες της Αθήνας, καθότι, η ανιδιοτελή συνεισφορά του στη γενέτειρα, η δράση και η πορεία του στα κοινά, είναι συνυφασμένη με αυτούς, πάνω από 35 χρόνια και με ενεργό, αλλά και αδιάλειπτο συμμετοχή και παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της επαρχίας Βόνιτσας και Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα. 

• Έχει τιμηθεί για την προσφορά και το έργο του στα πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου από:

 την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο. Π. ΣΥ. Ξ), 

τον Δήμο Ανακτορίου (Βονίτσης), 

την Ακαδημία Κοσμάς ο Αιτωλός (Παλιάμπελα), 

αλλά και  από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Βόνιτσας και του Ξηρομέρου, όπως τα χωριά :  Θύρριο , Δρυμός , Βάρνακας , Κατούνα , Αετός και Κωνωπίνα. 

Μάλιστα ο Σύλλογος της Κωνωπίνας με απόφαση του Δ. Σ (4 Φεβρ. 2011) και σε ειδική εκδήλωση τον ανακήρυξε και επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Αθήνας .

Αρθρογραφεί από το 1984 μέχρι και σήμερα, με θέματα ιστορικά- λαογραφικά- κοινωνικά – πολιτιστικά σε πολλές τοπικές εφημερίδες της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, καθώς και σε διαδικτυακά σάιντ  της Βόνιτσας, του Ξηρομέρου αλλά και γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας. 

Δημοσιεύσεις του έχουν γίνει σε διάφορες τοπικές εφημερίδες πολιτιστικών συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στα τοπικά διαδίκτυα αυτής , με τις οποίες έφερε στο φως της δημοσιότητας τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ξηρόμερο κατά την Παλιγγενεσία (1821-1827), την Καποδιστριακή (1828-1831) και  την Οθωνική περίοδο (1832-1862).

Επίσης λαμβάνει μέρος ως παρουσιαστής βιβλίων, αλλά και σε ομιλίες Ημερίδων και Συνεδρίων που διοργανώνουν φορείς της επαρχίας μας κι όχι μόνον.



Είναι  μέλος , συνεργάτης και αρωγός του Συλλόγου των απανταχού Αρχοντοχωριτών “ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” , με ενεργό συμμετοχή στις δράσεις του Συλλόγου, όπως αυτή στις 31 Ιουλίου 2021  που ανέπτυξε το θέμα “ Η προσφορά της Ζάβιτσας στην εθνική Παλιγγενεσία ” , παρουσία  του κηρός Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ ΚΟΣΜΑ , πολιτικών και δημοτικών αρχών του Ξηρομέρου.

Γιαυτούς τους λόγους ο Σύλλογός μας , ομόφωνα , αποφάσισε να τιμήσει για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του Ξηρομέρου τον συγχωριανό μας Νικόλαο Θεοδ. Μήτση.


ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ