2023-08-16 09:50:44
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά. Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Τα αντηλιακά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και κρυμμένα μυστικά γύρω από αυτα. Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο του αντηλιακού και θα αποκαλύψουμε την αλήθεια πίσω από τη χρήση και τα οφέλη του.

Μύθος #1: Το αδιάβροχο αντηλιακό είναι πλήρως ανθεκτικό στο νερό.

Αλήθεια: Κανένα αντηλιακό δεν είναι εντελώς αδιάβροχο ή ανθεκτικό όχι μόνο στο νερό, αλλά και στον ιδρώτα. Τα αδιάβροχα αντηλιακά αντέχουν λίγο παραπάνω στο υγρό στοιχείο αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να εφαρμοστούν ξανά.

Μύθος #2: Ο υψηλότερος δείκτης προστασίας ισούται με καλύτερη προστασία.

Αλήθεια: Ο δείκτης SPF αναφέρει το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVB, όχι από τις ακτίνες UVA. Ο μεγαλύτερος δείκτης στο αντηλιακό προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορείς να παραμείνεις στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να ξαναβάλεις αντηλιακό.


Μύθος #3: Οι πιο μελαχρινές επιδερμίδες δεν χρειάζονται αντηλιακό.

Αλήθεια: Αν η επιδερμίδα σου είναι μελαμψή δεν σημαίνει πως έχεις και μεγαλύτερη φυσική προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Το δέρμα σου εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε βλάβες από τον ήλιο και πρέπει να χρησιμοποιείς τακτικά αντηλιακό.

Μύθος #4: Τα αντηλιακά εμποδίζουν την παραγωγή βιταμίνης D.

Αλήθεια: Ενώ το αντηλιακό μειώνει τη σύνθεση της βιταμίνης D, είναι σημαντικό να πούμε πως το σώμα μας μπορεί να παράξει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

Μύθος #5: Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο όταν έχει ήλιο.

Αλήθεια: Οι υπεριώδεις ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα ακόμη και τις συννεφιασμένες ή βροχερές ημέρες. Είναι απαραίτητο να βάζεις αντηλιακό καθημερινά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Μύθος #6: Το αντηλιακό δεν χρειάζεται σε εσωτερικούς χώρους.

Αλήθεια: Αν και είναι αλήθεια ότι η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους μειώνει την άμεση έκθεση στον ήλιο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις πλήρη προστασία. Τα παράθυρα και το γυαλί δεν εμποδίζουν όλες τις υπεριώδεις ακτίνες. Εάν περνάς πολλές ώρες κοντά σε παράθυρα ή σε χώρους με υψηλή έκθεση στον ήλιο, είναι σημαντικό να βάζεις αντηλιακό.

Μύθος #7: Τα αντηλιακά περνούν μέσα από το δέρμα και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network, ορισμένα συστατικά που περιέχονται στα αντηλιακά μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά η έκταση της απορρόφησης και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Η κύρια ανησυχία προκύπτει από την παρουσία ορισμένων χημικών φίλτρων που χρησιμοποιούνται συνήθως στα αντηλιακά, όπως η οξυβενζόνη και η αβοβενζόνη. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ανιχνευθεί σε δείγματα αίματος μετά την εφαρμογή αντηλιακών. Εδώ να πούμε πως τα φυσικά αντηλιακά, τα οποία περιέχουν ορυκτά φίλτρα όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, λειτουργούν διαφορετικά. Αυτά τα ορυκτά φίλτρα κάθονται πάνω στο δέρμα, σχηματίζοντας ένα φυσικό φράγμα που αντανακλά και διασκορπίζει τις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι λιγότερο πιθανό να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος σε σύγκριση με τα χημικά φίλτρα. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ