2023-08-21 10:02:13
Φωτογραφία για Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη αναζωπύρωση στη Νίψα – Κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας
Μάχη με μεγάλη αναζωπύρωση δίνουν αυτή την ώρα οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, που καίει για τρίτη ημέρα. Σημειώνεται πως με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, η πύρινη νοητή νοητή ευθεία, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης στην Αλεξανδρούπολη, είναι Νίψα – Δωρικό και Αμφιτρίτη. «Έχουμε μεγάλη αναζωπύρωση στη βόρεια μεριά της περιοχής Μέλια» τόνισε. Επίσης διευκρίνισε ότι το δυσκολότερο σημείο είναι το βορειοανατολικό πάνω από την Εγνατία Οδό. Δέκα αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα δίνουν τη μάχη και, όπως τόνισε ο Γιάννης Αρτοποιός, οι αναταράξεις είναι συνεχείς από τις ριπές αέρα που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των εναέριων μέσων.

Το μέτωπο ανατολικότερα από το Λουτρό που απειλήθηκε ιδιαίτερα τώρα είναι πιο ελεγχόμενο ωστόσο το δασικό οικοσύστημα στον Εθνικό Δρυμό της Νίψας παραμένει υπό απειλή. Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για τεράστια γραμμή άμυνας μέχρι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει ούτε λεπτό.


«Λόγω ισχυρών ριπών ανέμων και θερμών μαζών, κάφτρες πέρασαν πίσω από τα υδροφόρα και η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά και επιθετικά προς τις παρυφές δύο οικισμών στα βορειοανατολικά της πόλης. Πάντως ο στόχος επετεύχθη και επίσης δεν κινδυνεύει πλέον και η βιομηχανική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, είπε ο κ. Αρτοποιός. Κινδυνεύει το κομμάτι βόρεια της Εγνατίας, η οποία έχει κλείσει από κόμβο Αρβανίου μέχρι Αμφιτρίτη.

Aυτή την ώρα, οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 214 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα. Τα εναέρια μέσα που επίσης, επιχειρούν είναι 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των Ο.Τ.Α.

Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μάχη με τις φλόγες χθες ήταν τιτάνια, ενώ τα μποφόρ δυσκόλεψαν ιδιαίτερα το έργο πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων που βρέθηκαν στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της νύχτα για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η φωτιά καίει κατά μήκος της παλαιάς Ε.Ο Αλεξανδρούπολης – Φερών η οποία κλείνει κατά διαστήματα. Κλειστή είναι και η συνοριακή διάβαση Υψάλων – Κήπων.

Χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης έχουν επικεντρωθεί σε Νίψα, Δωρικό και Αμφιτρίτη ενώ καταβάλονται επίσης προσπάθειες για να θωρακιστεί η βιομηχανική ζώνη της Αλεξανδρούπολης, αναφέροντας επίσης, πως στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης και δημιουργούν αναζοπυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Δείτε εικόνες από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν πυροσβέστες  και εθελοντές για να σώσουν το Δωρικό:

Το μεσημέρι της Κυριακής οι φλόγες περικύκλωσαν ένα συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού Mega και χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να απομακρυνθούν με ασφάλεια από την περιοχή, μαζί με κάποιους κατοίκους.

«Γύρισε ο αέρας και μας περικύκλωσε, εγκλωβιστήκαμε σε ένα μαντρί», είπε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος.

Δείτε πώς περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησαν:

Αλεξανδρούπολη φωτιά

Εκκενώθηκαν οικισμοί – Τα μηνύματα από το 112

Πέντε οικισμοί εκκενώθηκαν σήμερα λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη, που μαίνεται από το Σάββατο ανεξέλεγκτη. Με νέο μήνυμα του 112 ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του οικισμού Άβαντας να απομακρυνθούν από την περιοχή με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους των οικισμών, Μοναστηράκι, Δορίσκο, Αμφιτρίτη και Μαΐστρος.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μοναστηράκι και Δορίσκο απομακρυνθείτε προς Φέρες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο μήνυμα που εστάλη.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα στο οποίο αναφερόταν το εξής: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Αμφιτρίτη και Μαΐστρος απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Απο eniko.gr

Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ