2023-08-25 21:21:50
Φωτογραφία για Το Google Chrome θα προειδοποιεί όταν εγκατεστημένες επεκτάσεις είναι κακόβουλο λογισμικό



 Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, η οποία θα προειδοποιεί τους χρήστες όταν μια εγκατεστημένη επέκταση έχει αφαιρεθεί από το Chrome Web Store, συνήθως ενδεικτικό του ότι πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό.



 

Πολλές κακόβουλες επεκτάσεις του Chrome δημοσιεύονται στο Chrome Web Store και προωθούνται μέσω αναδυόμενων διαφημίσεων και διαφημίσεων ανακατεύθυνσης. Αυτές οι επεκτάσεις κατασκευάζονται από κακόβουλους τρίτους που τις χρησιμοποιούν για να εισάγουν διαφημίσεις, να παρακολουθούν το ιστορικό αναζήτησης, να σας ανακατευθύνουν σε δικές τους σελίδες ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, να κλέβουν τα emails σας στο Gmail και τους λογαριασμούς σας στο Facebook. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι επεκτάσεις παράγονται γρήγορα, με τους προγραμματιστές να κυκλοφορούν νέες μόλις η Google αφαιρεί τις παλιές από το Chrome Web Store.

 

Αν έχετε εγκαταστήσει μια από αυτές τις επεκτάσεις, θα εξακολουθούν να είναι εγκατεστημένες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ακόμη και αφού η Google τις εντοπίσει ως κακόβουλο λογισμικό και τις αφαιρέσει από το κατάστημα.

 

Λόγω αυτού, η Google φέρνει τώρα τη λειτουργία Safety Check στις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης, προειδοποιώντας τους χρήστες του Chrome όταν μια επέκταση έχει εντοπιστεί ως κακόβουλο λογισμικό ή έχει αφαιρεθεί από το κατάστημα και ότι πρέπει να απεγκατασταθεί από το πρόγραμμα περιήγησης. Αυτή η λειτουργία θα τεθεί σε λειτουργία στο Chrome 117, αλλά μπορείτε τώρα να τη δοκιμάσετε στο Chrome 116 ενεργοποιώντας την πειραματική λειτουργία του προγράμματος περιήγησης "Ενότητα επεκτάσεων στον έλεγχο ασφαλείας".

 

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, απλώς αντιγράψτε τη διεύθυνση URL του Chrome, 'chrome://flags/#safety-check-extensions', στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε το πλήκτρο enter. Θα μεταφερθείτε στη σελίδα Σημαίες του Chrome με επισημασμένη τη λειτουργία "Ενότητα επεκτάσεων στον έλεγχο ασφαλείας". 

Τώρα ρυθμίστε την σε ενεργοποιημένη και επανεκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης όταν σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία.

 

Μόλις ενεργοποιηθεί, θα εμφανιστεί μια νέα επιλογή στη σελίδα ρυθμίσεων "Απόρρητο και ασφάλεια" που θα σας προτρέπει να επανεξετάσετε τυχόν επεκτάσεις που έχουν αφαιρεθεί από το Chrome Web Store, όπως φαίνεται παρακάτω.

 

 

Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο θα μεταφερθείτε στη σελίδα με τις επεκτάσεις σας, όπου θα αναφέρονται οι επεκτάσεις που έχουν αφαιρεθεί, ο λόγος για τον οποίο αφαιρέθηκαν και θα σας ζητηθεί να τις απεγκαταστήσετε.

 

 

Η Google αναφέρει ότι οι επεκτάσεις μπορούν να αφαιρεθούν από το Chrome Web Store επειδή δεν δημοσιεύτηκαν από τον προγραμματιστή, παραβίασαν τις πολιτικές ή εντοπίστηκαν ως κακόβουλο λογισμικό. Για τις επεκτάσεις που ανιχνεύονται ως κακόβουλο λογισμικό, συνιστάται έντονα να τις αφαιρέσετε αμέσως, όχι μόνο για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας, αλλά και για να αποτρέψετε τον υπολογιστή σας από το να αντιμετωπίσει μελλοντικές επιθέσεις.

Για όσες έχουν αφαιρεθεί για άλλους λόγους, συνιστάται επίσης να τις αφαιρέσετε, καθώς δεν υποστηρίζονται πλέον ή παραβιάζουν άλλες πολιτικές που δεν είναι αυστηρά κακόβουλο λογισμικό αλλά δεν είναι απαραίτητα χρήσιμες.

 

Η Google διαθέτει μια ειδική σελίδα με τις πολιτικές του Chrome Web Store, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ποιο περιεχόμενο ή ποια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση μιας επέκτασης από το κατάστημα.



 Πηγή

Φωτογραφία: Google

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Ζίβκοβιτς οδηγεί τον ΠΑΟΚ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Ζίβκοβιτς οδηγεί τον ΠΑΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ