2023-08-31 18:12:32
Φωτογραφία για Φαρμακοποιοί Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό: SOS για τις ελλείψεις φαρμάκων



Οι ελλείψεις φαρμάκων τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ). Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης, με την ευκαιρία διεξαγωγής της 87ης ΔΕΘ.

Τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τω ασθενών στην Ελλάδα επεσήμανε  πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης  επισημαίνοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση «στο αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο τη στιγμή που το χρειάζονται, ενώ συχνά δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του ελλείποντος φαρμάκου με κάποιο γενόσημο». Επί του θέματος, ο κ. Ευγενίδης διευκρίνισε στον πρωθυπουργό ότι η ανεπάρκεια εντοπίζεται σε φαρμακευτικά προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών, με χαμηλές τιμές στη χώρα μας.

«Το γεγονός αυτό τα καθιστά αφενός ασύμφορα για ευρεία κυκλοφορία στη χώρα μας αφετέρου ελκυστικά για εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. από μεσάζοντες που επιτυγχάνουν εύκολα υπερκέρδη λόγω του ότι εκεί έχουν πολύ πιο υψηλές τιμές» εξήγησε ο πρόεδρος του ΦΣΘ

. Ως διέξοδο από το πρόβλημα, ο κ. Ευγενίδης κάλεσε τον πρωθυπουργό να  εξακολουθήσει η εφαρμογή της αναστολής των εξαγωγών. Ο ίδιος κρίνει πως αυτό το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως εκπρόσωπος του  Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , ο κ. Ευγενίδης ζήτησε την επέκταση της λίστας απαγόρευσης σε όλα τα ελλείποντα φάρμακα, καθώς και τη δημιουργία παρατηρητηρίου ελλείψεων.

 

 

Αξίζει να αναφερθεί πως σε υπόμνημα  ο σύλλογος έθεσε και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως είναι η σταδιακή απόσυρση των μνημονιακών νόμων, το σύγχρονο φαρμακείο υπηρεσιών, τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και τα παλαιά χρηματικά οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς που χρονολογούνται από το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΦΣΘ ζήτησε:

–ανάκληση του rebate στα φάρμακα και του clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, επαναφορά του ωραρίου σε 40ωρο και πενθήμερο και επαναφορά του ιδιοκτησιακού αποκλειστικά σε επιστήμονες φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες,

-θέσπιση της υπερωριακής αμοιβής κατά τη διάρκεια των διανυκτερεύσεων, καθώς και ένταξη νέων προσφερόμενων αμειβόμενων υπηρεσιών μέσω του σύγχρονου ελληνικού φαρμακείου,

–χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) αξίας μέχρι κάποιου χρηματικού ποσού από τα ιδιωτικά φαρμακεία με την προβλεπόμενη νομοθετημένη αποζημίωση,

–άμεση εξόφληση οφειλών ύψους 582.000 ευρώ που εκκρεμούν από το 2012 για  συνταγές που εκτελέστηκαν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης σε ασφαλισμένους Ταμείων, τα οποία αργότερα ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Από την μεριά του ο ΦΣΘ δηλώνει ότι «είναι στη διάθεση της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας ώστε μέσα από συνεργασία να καταλήξουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα τόσο για το μέλλον των φαρμακείων όσο και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

πηγή: virus

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ