2023-09-01 18:46:30
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός  στη Μαγούλα Μεσολογγίου



Στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Συμεών του Στυλίτου, στο χωρίο Μαγούλα Μεσολογγίου, ιερούργησε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Νικόλαο Τσώνη, τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νεοχωρίου π. Ευάγγελο Ασπρογιάννη, τον Αρχιδιάκονο Στέφανο Καππέ και τον διάκονο Αμβρόσιο Καλλιάφα.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην έννοια του χρόνου, με αφορμή την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, λέγοντας ότι κάθε φορά που εορτάζουμε την έλευση ενός νέου έτους, ουσιαστικά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον χρόνο, ο οποίος ρέει ακατάπαυστα και αδυνατούμε να συγκρατήσουμε την ροή του.

Αναφέρθηκε στις τρεις εκφάνσεις του χρόνου, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τόνισε, ότι στο παρελθόν ανήκει το τελευταίο δευτερόλεπτο που πέρασε και όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. Μέσα σε αυτό συσσωρεύεται η μνήμη και η ανάμνηση, η θύμηση για όλα όσα ζήσαμε και αποταμιεύτηκαν στο θησαυροφυλάκιο της καρδιάς μας. Η Εκκλησία μας διδάσκει και οι άγιοι μας προτρέπουν να αξιοποιήσουμε σωστά το παρελθόν με την μετάνοιά μας. Ο μόνος τρόπος να αξιοποιήσουμε το παρελθόν της ζωής μας είναι να μετανοήσουμε για όσα μας βαραίνουν και αυτή η μετάνοια να μας προσφέρει την εμπειρία της μη επανάληψης των ίδιων λαθών

Το παρόν έρχεται διαρκώς και δεν μπορούμε να το συγκρατήσουμε. Δεν μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στον χρόνο που ρέει. Μπορούμε όμως να μετατρέψουμε το παρόν σε καιρό ευπρόσδεκτο της παρουσίας του Θεού, δηλαδή να σκεπτόμαστε ότι η κάθε ημέρα της ζωής μας είναι μοναδική. Η κάθε ώρα, η κάθε στιγμή της ζωής μας είναι ανεπανάληπτη. Και αν αισθανόμαστε ότι η μοναδικότητα της κάθε στιγμής δεν καθορίζεται από εμάς, αλλά είναι η παρουσία του Θεού στη ζωή μας, τότε πολλά πράγματα αυτόματα θα αλλάξουν. Θα γίνουμε περισσότερο υπομονετικοί, μακρόθυμοι και συγχωρητικοί στη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Θα θέλουμε να αξιοποιούμε το παρόν για έργα και πράξεις που δεν ωφελούν μόνο εμάς, αλλά τους ανθρώπους που αποτελούν τον περίγυρό μας.

Η τρίτη έκφανση του χρόνου είναι το μέλλον. Δεν μας ανήκει. Δεν ξέρουμε τη διάρκεια του. Την υπολογίζουμε κατ’ άνθρωπον, αλλά ο Θεός έχει άλλα σχέδια για μας. Οφείλουμε να το εναποθέσουμε εμπιστευτικά στον Θεό λέγοντας: Κύριε το παρελθόν μου το χάρισες, το παρόν μου το προσφέρεις, το μέλλον μου ας είναι η έκφραση της σοφίας Σου για εμένα. Το άγχος μας δεν πρέπει να είναι πόσα χρόνια θα ζήσουμε, αλλά τί χρόνια θα ζήσουμε. Για ποιό σκοπό επιθυμούμε να επιμηκύνουμε τη ζωή μας. Ο μοναδικός σκοπός πρέπει να είναι η ένωση μας με τον Θεό, έτσι ώστε με το θάνατό μας αυτή η ένωση με το Θεό να μας χαρίσει την αιωνιότητα και τη βασιλεία των ουρανών.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να αξιοποιήσουμε με την μετάνοιά μας το παρελθόν, να μετατρέψουμε το παρόν σε χρόνο αγάπης, συμπαράστασης και συγχώρησης των άλλων και να εναποθέσουμε το μέλλον στα χέρια του Θεού, προσευχόμενοι να ζήσουμε τον χρόνο που θα μας χαρίσει με ειρήνη και μετάνοια, ώστε να συγκροτήσουμε μια σχέση ζωντανή και μια κοινωνία αγάπης με τον Θεό.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος κατοίκων του χωριού, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος.

 


 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ