2023-09-02 08:36:11
Φωτογραφία για Τεχνολογία: Αλλάζει το INTERNET για 19 τεχνολογικούς γίγαντες



 Από τις αλλαγές αυτές φαίνεται ότι επηρεάζονται μέχρι τώρα τουλάχιστον 19 τεχνολογικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πλατφορμών κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ειδικά αυτές των Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest και Snapchat. Υπάρχουν επίσης πέντε διαδικτυακοί όμιλοι αγορών που επηρεάζονται, η Amazon, η Booking.com, η κινεζική Alibaba AliExpress και η γερμανική Zalando.

Big Tech: Οι τεχνολογικοί γίγαντες που «ψηφίζουν» Ελλάδα

Επιπλέον καταστήματα αγορών εφαρμογών για κινητές συσκευές Google Play και App Store της Apple υπόκεινται στους νέους κανόνες, όπως και η μηχανή αναζήτησης της Google και η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft

. Επίσης οι Χάρτες της Google και η Wikipedia συμπληρώνουν τη μέχρι στιγμής λίστα της αυστηρότερης εποπτείας.

Η λίστα της ΕΕ βασίζεται στο πόσους χρήστες έχει μια πλατφόρμα τεχνολογίας. Οσες τέτοιες εταιρείες έχουν 45 εκατομμύρια (10% του πληθυσμού της ΕΕ) ή περισσότερο θα αντιμετωπίσουν το υψηλότερο επίπεδο ρύθμισης της νομοθεσίας DSA.

Απαγόρευση της στόχευσης

Οι σαρωτικοί κανόνες αυστηρότερης εποπτείας περιλαμβάνουν την απαγόρευση της στόχευσης διαφημίσεων σε χρήστες με βάση τη θρησκεία, το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Περιλαμβάνουν επίσης μηχανισμούς που αναγκάζουν τις πλατφόρμες να αποκαλύπτουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας. Επιπλέον περιλαμβάνουν νέα μέτρα προστασίας για ανηλίκους.

Ηδη εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta, η Snap και η TikTok, έχουν λάβει μέτρα για να προσφέρουν σε εκατομμύρια χρήστες τους την επιλογή να απενεργοποιήσουν κάποιο εξατομικευμένο περιεχόμενο παρακολούθησης της δραστηριότητάς τους, που ήταν βασικό για την επιτυχία των πλατφορμών στην προσέλκυση χρηστών και διαφημιστών. Αυτές οι εταιρείες μαζί με την Google έχουν ακόμη περιορίσει τις στοχευμένες διαφημίσεις για κάτω των 18 ετών, παρέχοντας παράλληλα στους χρήστες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί έχουν στοχοποιηθεί από συγκεκριμένες διαφημίσεις, όπως αναφέρουν οι «Financial Times».

Η Meta του Facebook αναφέρει ότι ήδη πάνω από 1.000 άτομα εργάζονται επί του παρόντος για τη συμμόρφωση της εταιρείας στη νομοθεσία DSA.

Η TikTok ανακοίνωσε επίσης ότι έχει αναθέσει σε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους της να εργαστούν για τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους κανονισμούς DSA.

Νομικές διαδικασίες

Ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες για να μην εφαρμοστούν κάποιοι από αυτούς τους κανόνες. Η Amazon και η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης στο Διαδίκτυο Zalando έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούνται «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» ώστε να υπόκεινται στη νομοθεσία αυτή, σύμφωνα με τους «FT».

Η Amazon πιστεύει ότι ο νόμος για αυστηρότερη εποπτεία και λιγότερες διαφημίσεις πρέπει να επικεντρωθεί σε εταιρείες που διανέμουν πληροφορίες και όχι φυσικά προϊόντα και για τις οποίες η διαφήμιση ήταν το κύριο έσοδό τους – και όχι οι λιανικές πωλήσεις. Η Zalando πιστεύει ότι πολύ λίγοι πελάτες επισκέπτονται τους ιστότοπούς της για να επηρεαστούν από τους νέους κανόνες.

Οποιαδήποτε επιχείρηση παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες σε Ευρωπαίους θα πρέπει τελικά να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία DSA. Οι μικρότερες θα αντιμετωπίσουν λιγότερη εποπτεία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ωστόσο. Επίσης έχουν άλλους έξι μήνες πριν να πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως. Είναι ενδεικτικό ότι επικαλούμενη τους νέους κανόνες η Meta Platforms είχε αναστείλει στην ΕΕ την κυκλοφορία του αντιπάλου της στο Twitter, του Threads.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ