2023-09-16 23:46:15
Φωτογραφία για Τα Όσκαρ της Επιστήμης

Σε εξέχοντες ερευνητές διαφόρων επιστημονικών πεδίων — Επιστήμες της Ζωής, Μαθηματικά, Φυσική — απονέμονται τα Βραβεία Breakthrough του 2024. Η ανακοίνωση των νικητών δημοσιοποιήθηκε χθες από την επιτροπή των Βραβείων, η οποία έχει θεσμοθετηθεί και χρηματοδοτείται από το 2012 από επιχειρηματίες του Διαδικτύου, όπως ο ρωσο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Yuri Milner και ο διευθύνων συμβούλος της Meta, Mark Zuckerberg.

Στον τομέα των Επιστημών της Ζωής, βραβεύονται επιστήμονες για τη συνεισφορά τους στην καταπολέμηση τριών σημαντικών ασθενειών: του καρκίνου, της κυστικής ίνωσης και της νόσου του Πάρκινσον. Ειδικότερα, ο Carl June και ο Michel Sadelain διακρίνονται για τη γενετική τροποποίηση κυττάρων που αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα σε διάφορους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, στον ίδιο τομέα, βραβεύονται οι ερευνητές Sabine Hadida, Paul Negulescu και Fredrick Van Goor, οι οποίοι ανέπτυξαν τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης, καθώς και οι Thomas Gasser, Ellen Sidransky και Andrew Singleton, οι οποίοι ανακάλυψαν τις πιο κοινές γενετικές αιτίες της νόσου του Πάρκινσον.

Στον τομέα της θεμελιώδους Φυσικής, βραβεύονται οι επιστήμονες John Cardy και Alexander Zamolodchikov για τις νέες επιστημονικές γνώσεις που προσφέρουν στην Κβαντική Θεωρία Πεδίου, επεκτείνοντας την κατανόησή μας για το σύμπαν. Στα μαθηματικά, διακρίνεται ο Simon Brendle για την εξαιρετική εργασία του στη διαφορική γεωμετρία, ένα πεδίο που χρησιμοποιεί τα εργαλεία του λογισμού για τη μελέτη καμπύλων, επιφανειών και χώρων. Πολλά από τα επιτεύγματά του αφορούν το σχήμα των επιφανειών και τις πολλαπλότητες σε διαστάσεις πέραν αυτών που βιώνουμε στην καθημερινή ζωή.

Τέλος, απονέμονται έξι βραβεία “New Horizons” σε νεαρούς επιστήμονες στη φυσική και στα μαθηματικά, καθώς και τρία βραβεία “Maryam Mirzakhani New Frontiers” σε γυναίκες μαθηματικούς.

Το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει τα μεγάλα βραβεία ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια δολάρια για κάθε τομέα. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες στις 13 Απριλίου 2024.

Πηγή: https://breakthroughprize.org/

https://thalesandfriends.org/el/2023/09/15/ta-oscar-tis-epistimis/?fbclid=IwAR3iOh4bTzygftCHYr2ESZKXGaPSun63cU6fgcfk5bdch8B48HfwmMiuTsI


tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ