2023-09-23 22:57:15
Φωτογραφία για Οι προσπάθειες του ΠΦΣ για τη στήριξη των φαρμακείων της Θεσσαλίας με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
Με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν τον ερχομό νέας πενθήμερης κακοκαιρίας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας (από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά) –ευτυχώς όχι της έντασης της κακοκαιρίας Daniel- που φαίνεται ότι θα πλήξει και πάλι -μεταξύ άλλων- τη Θεσσαλία, το ερώτημα που πλανάται είναι πως τα όποια καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις ήδη πληγέντες περιοχές και τους κατοίκους της.

Όπως έχει επισημανθεί σε δημοσιεύματα μετά την κακοκαιρία υπήρξαν προβλήματα με φαρμακεία της περιοχής – γύρω στα δέκα είχαν σοβαρότατα προβλήματα σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου- ωστόσο το πρόβλημα αυτή τη φορά ήταν πολύ ευρύτερο και από την άποψη της έκτασης των καταστροφών αλλά και από πλευράς του χρόνου που θα χρειαστεί για να μπορέσει κάποια στιγμή να ορθοποδήσει ολόκληρη η πληγείσα περιοχή. «Άλλο να βλέπεις κάποια πράγματα από κοντά… εδώ ταιριάζει αυτό που λένε “μία εικόνα χίλιες λέξεις. Αυτό που νιώσαμε ήταν θλίψη, πόνο και το κυριότερο, έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα» ήταν τα λόγια με τα οποία προσπάθησε να χωρέσει την εμπειρία που έζησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ σε λίγες κουβέντες.


Kι αυτό γιατί όπως είπε «αυτό που είδαμε ήταν κατεστραμμένες περιουσίες, κατεστραμμένη αγροτική γη και ζωική παραγωγή» Από την άλλη όμως, συνέχισε, «είδαμε και την απαίτηση του κόσμου να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή».

Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, όπως είπε «είδαμε γύρω στα 10 φαρμακεία που υπέστησαν τεράστια ζημιά με το νερό σε κάποια από αυτά να φτάνει περίπου στα δύο μέτρα ύψος. Σε δύο φαρμακεία δεν είχαν μπει ακόμη οι φαρμακοποιοί μέσα. Σε κάποια φαρμακεία οι εικόνες που είδαμε ήταν εικόνες καταστροφής». Ευτυχώς στα περισσότερα φαρμακεία οι ζημιές είναι διαχειρίσιμες και ήδη προχωράει η αποκατάστασή τους. Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν φαρμακεία εντοπισμένα στις περιοχές Παλαμά, Κοσκινά, Μαραθέα, Φαρμαδόνας, Γιάννουλη, Άγιου Θωμά, Δήμητσας και σε κάποια άλλα σημεία –κοντά στον Πηνειό κτλ όπου ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολο να φτάσει κανείς.

Ο ΠΦΣ θα προσφέρει μία υποστήριξη, ένα ποσό που δίνει σε όλα τα φαρμακεία που κατά καιρούς έχουν υποστεί καταστροφές από θεομηνίες, γύρω στις 3.000 ευρώ.

Ωστόσο προχώρησε ακόμη και σε κάποιες άλλες σημαντικές ενέργειες στήριξης. Όπως είπε ο κ. Βαλτάς «συντονίσαμε τις φαρμακαποθήκες και μιλήσαμε σταδιακά με όλες τις εταιρείες οι οποίες ήδη ανταποκρίθηκαν στο να αυξήσουν τις ποσότητες των σκευασμάτων που θα δίνουν προς τις φαρμακαποθήκες της Θεσσαλίας. Ένα δεύτερο μέτρο ήταν ότι τα φαρμακεία πήραν παράταση για τουλάχιστον δέκα μέρες για να καταθέσουν τις συνταγές τους. Φροντίσαμε επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος για την καταστροφή φυσικού αρχείου στις περιπτώσεις που χάθηκε το φυσικό αρχείο των συνταγών. Για φυσικό αρχείο που είχε βραχεί και που πιθανώς δεν μπορεί να σκαναριστεί, με παρέμβασή μας δόθηκαν οδηγίες να πάνε ξεχωριστά αυτές οι συνταγές στην ΚΜΕΣ για να μπορέσει να προχωρήσει η εκκαθάρισή τους και να αποζημιωθούν. Επιπλέον ζητήθηκε και επετεύχθη με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή –κι αυτό ήταν κι αίτημα των συναδέλφων φαρμακοποιών που είδαν την αγωνία του κόσμου- να δοθούν φάρμακα χωρίς συμμετοχή στους πληγέντες της θεομηνίας. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα helpdesk από την ομάδα που συνεδρίασε και θα ξανασυνεδριάσει με τους προέδρους των φαρμακευτικών συλλόγων και σε συνεργασία με τους προέδρους των συνεταιρισμών της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως τα προβλήματα σε φαρμακεία που δεν είχαν φάρμακα αλλά έπρεπε να έρθουν φάρμακα, να δώσουν δανεικά τα ελλειπτικά φάρμακα στους ηλικιωμένους που είναι σε δομές και δεν μπορούν να τα πληρώσουν.

Ίσως το πλέον σημαντικό μέτρο ήταν η δυνατότητα που δόθηκε για επανασυνταγογράφηση συνταγών φαρμάκων για κατοίκους που έχασαν τα φάρμακά τους λόγω της θεομηνίας (για όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας) χωρίς έλεγχο για το αν έχουν ξαναπάρει τις συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων, αλλά και την αύξηση των ποσοτήτων για φάρμακα και εμβόλια για

τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα ήδη να γίνεται αποστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων και κυρίως ελλειπτικών».

Σημαντική τέλος παρέμβαση από πλευράς Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ήταν η πραγματοποίηση την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα «υδατογενείς λοιμώξεις και δημόσια υγεία» που σκοπό είχε να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να αποκτήσουν πληρέστερη γνώση για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από επιμολύνεις, λόγω της κατάστασης ώστε να κατευθύνουν σωστά τους πολίτες για το τι θα πρέπει να κάνουν.

Πηγή : dailypharmanews
pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ