2023-09-27 09:44:14
Φωτογραφία για Γιατί οι γυναίκες ψάχνουν για σοκολάτα και junk food πριν την περίοδο;
Μια αλλαγή στον εγκέφαλο των γυναικών μια συγκεκριμένη περίοδο του μήνα που θα μπορούσε να επηρεάσει την όρεξή τους και την επιθυμία τους για πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism και αναλύει η Dailymail. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην προεμμηνορροϊκή φάση του κύκλου μιας γυναίκας, μετά την ωορρηξία αλλά πριν αρχίσει η περίοδός της, μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος αντιδρά λιγότερο στην ορμόνη ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι γνωστό πως παράγεται στο πάγκρεας και έχει άμεση σχέση με τον διαβήτη επειδή ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Αλλά όταν η ινσουλίνη φτάνει στον εγκέφαλο, προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την όρεξη των γυναικών και να τις κάνει επιρρεπείς στο σνακ. Ως εκ τούτου, το νέο εύρημα ότι η ινσουλίνη δεν λειτουργεί τόσο καλά στον εγκέφαλο όταν οι γυναίκες είναι προ της εμμήνου ρύσεως, θα μπορούσε να εξηγήσει την αυξημένη όρεξή τους για junk food, όπως σοκολάτες.


Τα ευρήματα προέρχονται από τη σάρωση του εγκεφάλου 15 γυναικών σε μια μηχανή μαγνητικής τομογραφίας. Ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής Martin Heni, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Tuebingen στη Γερμανία, είπε: «Δεν υπάρχουν τόσες έρευνες για την ινσουλίνη στον εγκέφαλο όσο στο σώμα. «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι έχει μικρότερη επίδραση στις γυναίκες σε ένα ορισμένο σημείο του εμμηνορροϊκού τους κύκλου. «Το συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της πείνας και της λαχτάρας στις προεμμηνορροϊκές γυναίκες είναι πραγματικά χρήσιμο».

Η μελέτη έδωσε στις 15 γυναίκες ένα ρινικό σπρέι ινσουλίνης για να μιμηθεί αυτό που συμβαίνει όταν η ορμόνη περνά στον εγκέφαλο. Αυτό προκάλεσε σημαντική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος κατά τη διάρκεια της «θυλακιώδους» φάσης του κύκλου τους, από την επόμενη ημέρα μετά την τελευταία τους περίοδο μέχρι την ωορρηξία. Υπήρχε όμως λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην «ωχρινική» φάση, όταν οι γυναίκες είναι προεμμηνορροϊκές, δηλαδή πριν από την περίοδό τους.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τις προεμμηνορροϊκές εναλλαγές της διάθεσης, καθώς η δράση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι γυναίκες χρειάζονται ινσουλίνη στο πρώτο μισό του κύκλου τους, καθώς η ορμόνη ελέγχει τη γλυκόζη στο σώμα, έτσι μπορεί να στρατολογήσει ενέργεια για να τις βοηθήσει να παράγουν ένα ωάριο και να πυκνώσουν την επένδυση της μήτρας τους σε περίπτωση που μείνουν έγκυες εκείνη τη στιγμή. Αλλά αυτή η διαδικασία είναι λιγότερο απαραίτητη μετά την ωορρηξία.

Η έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παρατηρείται στους εγκεφάλους των προεμμηνορροϊκών γυναικών είναι, ωστόσο, ξεχωριστή από την έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παρατηρείται στο υπόλοιπο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Έτσι λοιπόν οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται μια σημαντική αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, καθώς είναι απολύτως φυσιολογική.

Ωστόσο, η προσωρινή έλλειψη ευαισθησίας στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο θα μπορούσε, για δεκαετίες, να συμβάλει στην αποθήκευση περισσότερου λίπους στο σώμα. Συνεπώς οι αλλαγές στον εγκέφαλο των γυναικών πριν από την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους γενικά έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ