2023-10-13 17:58:54
Φωτογραφία για ΙΔΕΕΑΦ: Προαγωγή του Εμβολιασμού έναντι της Γρίπης μέσα από τα φαρμακεία - Εμβολιαστική περίοδος 2023-2024

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τους ηλικιωμένους, τα πολύ μικρά παιδιά, τις έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα. Πατήστε εδώ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου αναλυτικά.

Τα Διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια για την φετινή περίοδο 2023/2024 είναι:

 

 

 

*aQIV: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης με ανοσοενισχυτικό MF59,

*QIV-HD: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο υψηλής δόσης,

*QIVe: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο συμβατικό εμβόλιο παρασκευαζόμενο με επώαση σε ωά ορνίθων,

*QIVc: Τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο παρασκευαζόμενο σε κυτταροκαλλιέργειες. 

«Tα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (Efluelda) και aQIV (Fluad Tetra) έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και προκρίνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα 65 ετών και άνω. Έχουν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και, παρότι η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι μετά τον εμβολιασμό με συμβατικό εμβόλιο γρίπης, στο σύνολό της ήταν χαμηλή».

«Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα. O εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως»

«O εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει κατά κανόνα 1 μόνο δόση του εμβολίου.» 

«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.»

Τα παραπάνω αναφέρονται στην παρουσίαση της επιστημονικής ομάδας του ΠΦΣ (A.Βίτσος, Ν.Λιάρας, Α.Γεωργακόπουλος, Α.Γουβάλας, Ε.Κορωνίδου, Τ. Χαραμή, Κ.Κάσσανδρος). Ολόκληρη η παρουσίαση είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του ΙΔΕΕΑΦ, πατώντας πάνω στο link:

https://ideeaf.gr/mlesson/gripi23



 Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ      ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ

 

 


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ