2023-10-23 13:53:32
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για Ozempic: Προσοχή σε πλαστά στυλό



 

Ανακοίνωσε για μαϊμού σκευάσματα Ozempic εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Ειδικότερα, Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ειδοποιηθεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές ότι προγεμισμένες συσκευές με ψευδή επισήμανση ως το φάρμακο για το διαβήτη Ozempic (σεμαγλουτίδη, 1 mg, ενέσιμο διάλυμα) έχουν εντοπιστεί σε χονδρεμπόρους στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ετικέτες είναι στα γερμανικά, προέρχονται από χονδρεμπόρους στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Τα στυλό έχουν αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και μοναδικούς σειριακούς αριθμούς από γνήσια πακέτα Ozempic. Στην ΕΕ, κάθε συσκευασία φαρμάκου έχει μοναδικό γραμμωτό κώδικα 2D και σειριακό αριθμό, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε όλη την ΕΕ. Όταν σαρώθηκαν οι συσκευασίες του παραποιημένου Ozempic, οι σειριακοί αριθμοί φάνηκαν ανενεργοί, ειδοποιώντας έτσι τους χειριστές για πιθανή παραποίηση.





Υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ του παραποιημένου στυλό και του αρχικού, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παραποιημένα στυλό έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία και δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβη σε ασθενείς σε σχέση με το ψευδεπίγραφο φάρμακο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ «το θέμα διερευνάται επί του παρόντος από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της ΕΕ και την αστυνομία. Ο EMA βοηθά τις εθνικές αρχές στις έρευνές τους. Οι χονδρέμποροι και τα φαρμακεία στις επηρεαζόμενες χώρες έχουν προειδοποιηθεί για τις ύποπτες προσφορές του Ozempic σε χονδρεμπόρους. Επιπλέον, έχουν ειδοποιηθεί οι παράλληλοι διανομείς σε όλη την ΕΕ».

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και της Αυστρίας εξέδωσαν δηλώσεις μη συμμόρφωσης με τις καλές πρακτικές διανομής (ΑΕΠ) στους ενδιαφερόμενους χονδρεμπόρους στις χώρες τους για μη τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας. Ο EMA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα παράσχει ενημερώσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Πληροφορίες για ασθενείς

Οι ασθενείς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ειδοποιούνται για αναφορές ότι έχουν εντοπιστεί πλαστογραφημένα στυλό Ozempic σε χονδρεμπόρους στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αναφορές.

Ελέγξτε το φυλλάδιο πληροφοριών ασθενούς για το Ozempic για να δείτε πώς θα πρέπει να είναι οι γνήσιες συσκευές τύπου πένας Ozempic.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στυλό Ozempic που υποψιάζεστε ότι είναι παραποιημένες καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Εάν έχετε στυλό που δεν εμφανίζει τα χαρακτηριστικά της αρχικής συσκευής τύπου πένας, επιστρέψτε το αμέσως στο φαρμακείο σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του εθνικού σας οργανισμού ιατρικής .

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο επηρεαζόμενο προϊόν έχει χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία.

Εάν αγοράζετε φάρμακα μέσω Διαδικτύου, θα πρέπει να το κάνετε μόνο από νόμιμα φαρμακεία. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον ιστότοπό μας σχετικά με την ηλεκτρονική αγορά φαρμάκων .

www.healthstat.gr


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ