2023-10-24 09:50:01
Φωτογραφία για Διάγνωση ασθενειών βγάζοντας τη γλώσσα! Τι σημαίνει όταν είναι κίτρινη, κόκκινη ή μωβ



Η πρακτική της διάγνωσης μελετώντας τη γλώσσα των ασθενών έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, ειδικά στη μετά-covid εποχή οπότε ενισχύθηκε σημαντικά η τηλε-ιατρική ή αλλιώς η απομακρυσμένη παροχή ιατρικής φροντίδας.

Μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας χρησιμοποίησαν μια web κάμερα USB και έναν υπολογιστή για να καταγράψουν εικόνες γλώσσας από 50 ασθενείς με διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια και αναιμία. Στη συνέχεια συνέκριναν τα χρώματα της γλώσσας των ασθενών με μια βάση δεδομένων 9.000 εικόνων.

Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, οι ερευνητές πέτυχαν ποσοστό διαγνωστικής ακρίβειας 94%, σε σύγκριση με τις συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Το σύστημα δημιούργησε αυτόματα φωνητικά μηνύματα που προσδιόριζαν το χρώμα της γλώσσας του ασθενούς και την ασθένεια που ανιχνεύθηκε, τα οποία στάλθηκαν ως μήνυμα είτε στον ασθενή είτε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


«Πριν από χιλιάδες χρόνια η κινεζική ιατρική ήταν πρωτοπόρος στην πρακτική της εξέτασης της γλώσσας για την ανίχνευση ασθενειών», αναφέρει ο Ali Al-Naji, αναπληρωτής καθηγητής στο MTU και στο UniSA, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Η συμβατική ιατρική υποστηρίζει εδώ και καιρό αυτή τη μέθοδο, αποδεικνύοντας ότι το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορούν να αποκαλύψουν σημάδια διαβήτη, προβλήματα του ήπατος, του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, καθώς και ασθενειών του αίματος και της καρδιάς», εξηγεί ο ερευνητής.

«Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, νέες μέθοδοι διάγνωσης ασθενειών από την εξέταση της γλώσσας γίνονται πλέον εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μιας κάμερας – ακόμη και ενός smartphone. Η ηλεκτρονική ανάλυση της γλώσσας είναι εξαιρετικά ακριβής και θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξ αποστάσεως διάγνωση ασθενειών με ασφαλή, αποτελεσματικό, εύκολο, ανώδυνο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο», τόνισε.

«Είναι δυνατόν να διαγνωστούν με ακρίβεια 80% περισσότερες από 10 ασθένειες που προκαλούν ορατή αλλαγή στο χρώμα της γλώσσας. Στη μελέτη μας πετύχαμε ακρίβεια 94% με τρεις ασθένειες, οπότε υπάρχει η δυνατότητα να τελειοποιήσουμε την έρευνα αυτή ακόμη περισσότερο», κατέληξε.

Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν συνήθως κίτρινη γλώσσα, οι ασθενείς με καρκίνο μωβ γλώσσα με παχιά λιπαρή επίστρωση και οι ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζουν κόκκινη γλώσσα που συχνά είναι στραβή.

Μια μελέτη του 2022 στην Ουκρανία, η οποία ανέλυσε εικόνες γλώσσας 135 ασθενών με COVID μέσω smartphone, έδειξε ότι το 64% των ασθενών με ήπια λοίμωξη είχε ανοιχτό ροζ χρώμα γλώσσας, το 62% των ασθενών με μέτρια λοίμωξη είχε κόκκινη γλώσσα και το 99% των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη COVID είχε σκούρο κόκκινο χρώμα γλώσσας.

Προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποίησαν διαγνωστικά συστήματα γλώσσας έχουν διαγνώσει με ακρίβεια σκωληκοειδίτιδα, διαβήτη και θυρεοειδοπάθεια!

Πηγή: unisa.edu.au

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ