2023-10-30 13:30:46
Φωτογραφία για Φορτίζουμε ή όχι το κινητό τη νύχτα; ; Μύθοι και αλήθειες για τις μπαταρίες



 Όσο αφορά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, τα smartphones βρίσκονται στο επίκεντρο. Και μεταξύ πολλών μύθων και παρεξηγήσεων, ένα ερώτημα ξεχωρίζει διαχρονικά: η παρατεταμένη (ή κατά τη διάρκεια της νύχτας) φόρτιση είναι εντάξει ή μήπως καταστρέφει τη μπαταρία τους;

Διάφοροι παράγοντες καθορίζουν τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας κατασκευής της και της χημικής της ηλικίας. Το τελευταίο αναφέρεται στη σταδιακή υποβάθμιση της μπαταρίας λόγω μεταβλητών όπως οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, τα μοτίβα φόρτισης και εκφόρτισης και η συνολική χρήση. Με την πάροδο του χρόνου, η χημική γήρανση των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώνει τη χωρητικότητα φόρτισης, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την απόδοση.

Σύμφωνα με την Apple:

"Μια κανονική μπαταρία (iPhone) έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί έως και το 80% της αρχικής χωρητικότητάς της σε 500 πλήρεις κύκλους φόρτισης όταν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες"


Έρευνα έχει βρει ότι μια μπαταρία smartphone του 2019 θα μπορούσε, κατά μέσο όρο, να υποβληθεί σε 850 πλήρεις κύκλους φόρτισης/εκφόρτισης πριν πέσει κάτω από τη χωρητικότητα του 80%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 80% της αρχικής χωρητικότητας της μπαταρίας παραμένει μετά από περίπου δύο έως τρία χρόνια χρήσης. Σε αυτό το σημείο η μπαταρία αρχίζει να εξαντλείται αισθητά πιο γρήγορα.

Κάνει να φορτίζουμε το κινητό μας όλη τη νύχτα;

Τα περισσότερα smartphones νέας γενιάς θα χρειαστούν από 30 λεπτά έως δύο ώρες για να φορτιστούν πλήρως. Οι χρόνοι φόρτισης ποικίλλουν ανάλογα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας της συσκευής – οι μεγαλύτερες χωρητικότητες απαιτούν περισσότερο χρόνο – καθώς και με την ισχύ που παρέχει ο φορτιστής σας.

Η φόρτιση του τηλεφώνου μας κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι μόνο περιττή, αλλά επιταχύνει επίσης τη γήρανση της μπαταρίας. Οι πλήρεις κύκλοι φόρτισης (από 0%–100%) θα πρέπει να αποφεύγονται για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Η Samsung λέει:

"Η υπερβολικά συχνή φόρτιση της μπαταρίας σας έως και 100% μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας"

Ομοίως, η διατήρηση των iPhone σε πλήρη φόρτιση για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της μπαταρίας τους. Αντί για πλήρη φόρτιση, συνιστάται να φορτίζετε την μπαταρία σας έως και 80% και να μην την αφήνετε να πέσει κάτω από το 20%.

Μπορεί το τηλέφωνό μας να υπερφορτιστεί;

Θεωρητικά, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορούν να υπερφορτιστούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την ασφάλεια, όπως υπερθέρμανση της μπαταρίας και ανάφλεξη ή πυρκαγιά.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία που σταματά αυτόματα τη φόρτιση της μπαταρίας περισσότερο από 100% – αποτρέποντας τυχόν ζημιές από υπερφόρτιση.

Ωστόσο, κάθε φορά που μια μπαταρία πέφτει στο 99% (λόγω εφαρμογών που εκτελούνται στο παρασκήνιο), θα «φορτίζεται σταδιακά»: θα ξεκινά να φορτίζεται ξανά για να διατηρείται σε κατάσταση πλήρως φόρτισης.

Η γρήγορη φόρτιση μπορεί να φθείρει την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί κατασκευαστές έχουν χαρακτηριστικά που το ρυθμίζουν αυτό. Τα iPhone της Apple προσφέρουν λειτουργικότητα για καθυστέρηση φόρτισης άνω του 80%. Τα τηλέφωνα Galaxy της Samsung παρέχουν τη δυνατότητα περιορισμού της φόρτισης στο 85%.

Μπορεί το τηλέφωνο να εκραγεί από τη φόρτιση;

Είναι πολύ απίθανο το smartphone σας να εκραγεί ως αποτέλεσμα της φόρτισης - ειδικά επειδή τα περισσότερα τηλέφωνα διαθέτουν πλέον αυτόματη προστασία έναντι υπερφόρτισης.

Ωστόσο, με τα χρόνια έχουμε δει αρκετές αναφορές για τηλέφωνα που εκρήγνυνται απροσδόκητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα κατασκευαστικών σφαλμάτων, υλικού κακής ποιότητας ή φυσικής ζημιάς.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου των τηλεφώνων υπερθερμαίνονται, όταν η θερμότητα που παράγεται κατά τη φόρτιση δεν μπορεί να διαλυθεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή, σε ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Επίσης, αυτές οι μπαταρίες λειτουργούν αποτελεσματικά σε ένα εύρος θερμοκρασίας από 0℃ έως 40℃. Μπορεί να διαστέλλονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, προκαλώντας πιθανώς πυρκαγιά ή έκρηξη.

Η χρήση λανθασμένου, ελαττωματικού ή κακής ποιότητας φορτιστή ή καλωδίου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, κίνδυνο πυρκαγιάς και ζημιά στο ίδιο το τηλέφωνο.

Πως θα βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας

Αν και το τηλέφωνό σας έχει πιθανώς ενσωματωμένους μηχανισμούς ασφαλείας για την προστασία της μπαταρίας του, μία προσεκτική προσέγγιση θα το κάνει να διαρκέσει ακόμη περισσότερο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προστατεύσετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας:

Εγκαταστήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού, για να διατηρείτε το τηλέφωνό σας ενημερωμένο με τις βελτιώσεις απόδοσης μπαταρίας του κατασκευαστήΧρησιμοποιήστε γνήσιους ή πιστοποιημένους φορτιστές, καθώς η παροχή ισχύος (αμπέρ, βολτ και βατ) σε φορτιστές εκτός αγοράς μπορεί να διαφέρει και μπορεί να μην πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείαςΑποφύγετε την έκθεση του τηλεφώνου σας σε υψηλές θερμοκρασίες – Η Apple και η Samsung λένε ότι τα τηλέφωνά τους λειτουργούν καλύτερα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος από 0℃ έως 35℃Περιορίστε τη φόρτισή σας στο 80% της πλήρους χωρητικότητας και μην την αφήνετε να πέσει κάτω από το 20%Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας να φορτίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποσυνδέστε το από την πηγή ρεύματος όταν η μπαταρία φτάσει στο 100%Κρατήστε το τηλέφωνό σας σε καλά αεριζόμενο χώρο όσο φορτίζει και αποφύγετε να τοποθετείτε αυτό ή τον φορτιστή κάτω από μια κουβέρτα, μαξιλάρι ή το σώμα σας ενώ είναι συνδεδεμένο σε πηγή ρεύματοςΠαρακολουθήστε την υγεία της μπαταρίας σας και χρησιμοποιήστε την για να εντοπίσετε ασυνήθιστες τάσεις, όπως υπερβολικό χρόνο φόρτισης ή γρήγορη αποστράγγισηΕάν παρατηρήσετε ότι το τηλέφωνό σας θερμαίνεται υπερβολικά ή έχει διογκωμένη ή πρησμένη "πλάτη", απευθυνθείτε σε ένα εξουσιοδοτημένο κέντρο σέρβις για να το ελέγξει και να το επισκευάσει.Εάν θέλετε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο τηλέφωνο και την μπαταρία σας, η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ