2023-10-30 19:13:44
Φωτογραφία για Εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες δυσκολεύονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, σύμφωνα με έκθεση
Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που μας πέρασε!

Αυτό είναι το απογοητευτικό συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε ότι η πείνα στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα το 2022.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι 44,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε νοικοκυριά που δυσκολεύονταν να προμηθευτούν αρκετά τρόφιμα για να θρέψουν όλη τους την οικογένεια το 2022, έναντι 33,8 εκατομμυρίων ανθρώπων το προηγούμενο έτος. 

Σε αυτές τις οικογένειες περιλαμβάνονται περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια, ένα άλμα σχεδόν 45% από το 2021.

"Αυτοί οι αριθμοί είναι κάτι περισσότερο από στατιστικά στοιχεία. 

Ζωγραφίζουν μια εικόνα του πόσοι ακριβώς Αμερικανοί αντιμετώπισαν πέρυσι τη σπαρακτική πρόκληση να αγωνίζονται να καλύψουν μια βασική ανάγκη για τους ίδιους και τα παιδιά τους", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ.


Τα ευρήματα αντιστρέφουν μια δεκαετή μείωση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας στις ΗΠΑ και αντικατοπτρίζουν την απώλεια αρκετών μέτρων την εποχή της πανδημίας που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, λέει η Elaine Waxman, ανώτερη συνεργάτης του Urban Institute που μελετά την επισιτιστική ανασφάλεια και τα ομοσπονδιακά προγράμματα διατροφής.

"Πολλά από τα προγράμματα που είχαν περιορίσει την κατάσταση αυτή των ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποσύρθηκαν ή μειώθηκαν με κάποιο τρόπο", λέει η Waxman.

Τα προγράμματα αυτά περιελάμβαναν μια εκτεταμένη φορολογική πίστωση για τα παιδιά, που έδινε στις οικογένειες με παιδιά επιπλέον χρήματα, προσωρινά αυξημένες παροχές από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας ή SNAP - παλαιότερα γνωστό ως κουπόνια τροφίμων - και δωρεάν σχολικά γεύματα για κάθε παιδί, όλα αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποσύρθηκαν ή μειώθηκαν με κάποιο τρόπο.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των τροφίμων και το κόστος στέγασης έχουν εκτοξευθεί, λέει η Kelly Horton, επικεφαλής του προγράμματος στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για τα Τρόφιμα. 

Και επισημαίνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών εργάζεται σε ασταθείς θέσεις εργασίας της gig-economy, όπως η παράδοση παντοπωλείων, η οδήγηση για υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων ή η εκτέλεση εργασιών κατά παραγγελία.

" Έτσι, όλα αυτά τα πράγματα συγκλίνουν... έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν στα όρια", λέει η Horton.

Στην έκθεσή του, το USDA διαπίστωσε ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια νοικοκυριά ήταν τόσο στριμωγμένα οικονομικά πέρυσι, ώστε αναγκάστηκαν να παραλείψουν κατά καιρούς γεύματα, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά τρόφιμα για όλους. 

Σχεδόν όλα αυτά τα νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν ισορροπημένα γεύματα. 

Σε περίπου 381.000 νοικοκυριά με παιδιά, τα παιδιά βίωσαν επίσης τα βάσανα της πείνας - παραλείποντας γεύματα ή περνώντας ολόκληρη την ημέρα χωρίς να φάνε. 

Ο Waxman σημειώνει ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ιδίως για τα παιδιά.

"Ειδικότερα, ανησυχούμε γι' αυτά για τα παιδιά, επειδή η τωρινή τους πορεία θα  επηρεάσει το αύριό του και δεν γνωρίζουμε πόσο επιβαρυμένο θα είναι το μέλλον τους", λέει ο Waxman. 

Σημειώνει ότι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα, όπως γνωστικές ή αναπτυξιακές καθυστερήσεις και υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας.

Συνολικά, τα νοικοκυριά με παιδιά και τα έγχρωμα νοικοκυριά αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά από τον εθνικό μέσο όρο. 

Τα ποσοστά πείνας για τα νοικοκυριά των μαύρων και των Λατίνων ήταν και τα δύο υπερδιπλάσια από τα ποσοστά των λευκών νοικοκυριών.

Οι υποστηρικτές της πρόσβασης στα τρόφιμα λένε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προστασίας των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλειας. 

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά την τύχη του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, το οποίο εξυπηρετεί εγκύους μητέρες και μικρά παιδιά ηλικίας έως 5 ετών.

Από τότε που σταμάτησαν οι αυξήσεις την εποχή της πανδημίας στα επιδόματα, περισσότερες οικογένειες στρέφονται στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, για βοήθεια με τρόφιμα, λέει η Nell Menefee-Libey, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής στην Εθνική Ένωση WIC.

"Γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότερες οικογένειες στρέφονται στο πρόγραμμα και ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται υποστήριξη, οι οποίες μπορεί προηγουμένως να μην χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας", λέει η Menefee-Libey.

Όμως, "ορισμένοι νομοθέτες έχουν προτείνει περικοπές στη χρηματοδότηση των παροχών προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, ακόμη και όταν το πρόγραμμα χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση για να εξυπηρετήσει τον αυξημένο αριθμό οικογενειών που ζητούν βοήθεια" λέει ο Horton της FRAC.

"Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει μια περίπτωση όπου το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, θα ξεμείνει από χρήματα αν το Κογκρέσο δεν του δώσει πρόσθετα κονδύλια", λέει ο Horton.

https://www.npr.org/sections/health-shots/2023/10/26/1208760054/food-insecurity-families-struggle-hunger-poverty?ft=nprml&f=1128

          βέβαια για αλλού έχουν κονδύλια...
botanologia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ