2023-11-01 08:14:26
Φωτογραφία για NVidia: Νέοι επεξεργαστές απειλούν την κυριαρχία της Intel στην αγορά PC

 



H αμερικανική Nvidia είναι ήδη κυρίαρχη στις κάρτες γραφικών και τους εξειδικευμένους επεξεργαστές για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τώρα όμως ετοιμάζεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Intel στην αγορά PC.



Advertisement: 0:28

Όπως δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που δεν κατονομάζονται, η Nvidia έχει αρχίσει σιωπηλά να σχεδιάζει τσιπ για υπολογιστές Windows βασισμένα στην αρχιτεκτονική της βρετανικής εταιρείας Arm, της οποίας η τεχνολογία ήδη κυριαρχεί στην αγορά smartphone.

«Στελέχη της Microsoft εντυπωσιάστηκαν με τις επιδόσεις των επεξεργαστών της Apple»

Το νέο εγχείρημα της Nvidia εξυπηρετεί τα σχέδια της Microsoft για την υιοθέτηση της αρχιτεκτονικής Arm στα PC που τρέχουν Windows

. H Microsoft ελπίζει έτσι να απαντήσει στην Apple, η οποία σχεδόν διπλασίασε το μερίδιό της στην αγορά προσωπικών υπολογιστών στα πρώτα τρία χρόνια μετά το λανσάρισμα δικών της επεξεργαστών Arm, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC.

Επεξεργαστές Arm για PC σχεδιάζει και η AMD, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές που επίσης δεν κατονομάζονται.

Οι πρώτοι επεξεργαστές Arm από την Nvidia και την AMD θα μπορούσαν να φτάσουν στην αγορά το 2025.

Η στρατηγική της Microsoft

Οι δύο εταιρείες ακολουθούν έτσι το παράδειγμα της Qualcomm, η οποία παράγει τσιπ Arm για φορητούς υπολογιστές από το 2016.

Σε εκδήλωση που προγραμματιζόταν για το απόγευμα της Τρίτης, την οποία θα παρακολουθήσουν και στελέχη της Microsoft, η Qualcomm θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για έναν νέο επεξεργαστή που σχεδιάστηκε από πρώην μηχανικούς της Apple.

H τιμή της μετοχής της NVidia έκλεισε με άνοδο 3,84% και της Intel με πτώση 3,06% μετά το ρεπορτάζ του Reuters. Η μετοχή της Arm αυξήθηκε κατά 4.89%.

Τα νέα σχέδια των NVidia, AMD και Qualcomm θα μπορούσαν να φέρουν μεγάλες αλλαγές σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες η Intel.

Τις αλλαγές φαίνεται ότι πυροδότησε η Apple, της οποίας τα τσιπ χάρισαν στους φορητούς υπολογιστές Mac μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και αυξημένες επιδόσεις σε σχέση με ανταγωνιστικούς επεξεργαστές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Στελέχη της Microsoft εντυπωσιάστηκαν με τις επιδόσεις των επεξεργαστών της Apple, δήλωσε μία από τοις πηγές του Reuters.

Το 2016, η Microsoft ανέθεσε στην Qualcomm την επέκταση του λειτουργικού συστήματος Windows στην αρχιτεκτονική Arm και της έδωσε αποκλειστικότητα για νέους επεξεργαστές έως το 2024.

Παράλληλα όμως η Microsoft κάλεσε και άλλους κατασκευαστές ημιαγωγών να σχεδιάσουν νέα τσιπ μετά τη λήξη της αποκλειστικής συμφωνίας.

«Η Microsoft έμαθε από τη δεκαετία του 1990 ότι δεν θέλει να εξαρτάται πάλι από την Intel, δεν θέλει να εξαρτάται από έναν και μόνο προμηθευτή» σχολίασε ο Τζέι Γκόλντμπεγκ, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας D2D Advisory. «Δεν θα άφηνε ποτέ την Qualcomm να είναι ο μοναδικός προμηθευτής» εκτίμησε.

Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι πάντως εγγυημένη. Σχεδόν όλα τα προγράμματα για Windows έχουν γραφτεί για την σημερινή αρχιτεκτονική x86 και δεν τρέχουν αυτόματα σε συστήματα Arm, κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ