2023-11-03 13:28:37
Φωτογραφία για Τέλος καλό με τη χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς συνταγογράφηση στα φαρμακεία
Ικανοποίηση από πλευράς φαρμακοποιών για την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και τη ρύθμιση –έστω και την τελευταία στιγμή- που επέσπευσε τη διασύνδεση τους με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και την δυνατότητα καταχώρησης των αντιγριπικών εμβολιασμών τους σε αυτήν οδηγώντας έτσι στο άνοιγμα της διαδικασίας του εμβολιασμού των πολιτών χωρίς ιατρική συνταγή, στα φαρμακεία.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η πλατφόρμα καταχώρησης της διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο άνοιξε το μεσημέρι της Τετάρτης 1η Νοεμβρίου και πλέον οι ενήλικες δικαιούχοι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία όλης της χώρας για να εμβολιαστούν χωρίς ιατρική συνταγή με τα συμβατικά τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια.

Το πρωί της Τετάρτης 1ης Νοεμβρίου υπήρξε μία αναστάτωση καθώς είχε δημιουργηθεί η προσδοκία και μέσα από τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ότι όλα θα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία και οι πολίτες θα μπορούσαν να προσέλθουν στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν.


Μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στην πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 ζήτησε από τους πολίτες που όλο το προηγούμενο διάστημα ενημερώνονταν από τους φαρμακοποιούς ότι ο εμβολιασμός στα φαρμακεία θα ξεκινήσει από 1ης Νοεμβρίου να περιμένουν καθώς φαινόταν ότι τελικά όλα θα ήταν έτοιμα μέχρι την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Το θέμα κόλλησε στην ανάγκη να υπάρξει μία νέα νομοθετική διάταξη προκειμένου να υλοποιηθεί και για φέτος ό,τι ίσχυσε για την περσινή περίοδο με το Άρθρο 59 του νόμου 5007/23.12.23 «Εμβολιασμός κατά της γρίπης του ενήλικου πληθυσμού κατά την περίοδο 2022-2023» με την ψήφιση του αντίστοιχου άρθρου στη Βουλή να είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.

Το Υπουργείο Υγείας υπό την πίεση της πραγματικότητας και καθώς οι πολίτες έσπευδαν στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες, κατέθεσε στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη και έδωσε κατεπείγουσα εντολή στην ΗΔΙΚΑ να ανοίξει άμεσα η εφαρμογή.

Το θέμα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Ευγενίδης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 ότι «η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη του γενικού πληθυσμού είναι σχεδόν μηδενική. Δηλαδή ενώ έχουν έρθει τα εμβόλια στα φαρμακεία κι ενώ κάποιοι συμπολίτες μας πήγαν και τα συνταγογράφησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στους γιατρούς τους –γιατί μόνο έτσι γινόταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα- ακόμη δεν έχουν κάνει τα εμβόλια».

Βέβαια σε αυτό έχει συντελέσει και η παρατεταμένη καλοκαιρία που θυμίζει περισσότερο Άνοιξη παρά Φθινόπωρο και προφανώς οδηγεί πολύ κόσμο να αναβάλλει τον εμβολιασμό του και πάντως να μην τον έχει αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητές του.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός αυτό. «Σίγουρα ο καιρός παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί όταν υπάρχει τόσο καλός καιρός για τόσο πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο κόσμος δεν έχει βάλει στο νου του ότι ο Χειμώνας είναι προ των πυλών και η γρίπη έρχεται και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Το άνοιγμα της πλατφόρμας πάντως είναι δεδομένο ότι θα συμβάλλει ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, ήδη καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Χρόνος υπάρχει αφού ο Νοέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας του αντιγριπικού εμβολιασμού, ο οργανισμός των ανθρώπων που θα εμβολιστούν προλαβαίνουν να αναπτύξουν ανοσία με δεδομένο ότι κατά βάση η γρίπη στη χώρα μας έχει έντονη δραστηριότητα από τον Ιανουάριο κι έπειτα.

Πηγή: dailypharmanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ρηχά νερά ο Σολμπάκεν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε ρηχά νερά ο Σολμπάκεν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ