2023-11-07 09:28:24
Φωτογραφία για Το 69% των φαρμακοποιών υποστηρίζει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στο φαρμακείο



 Το μεγαλύτερο ποσοστό των φαρμακοποιών της χώρας μας θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να εκπαιδευτούν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στα φαρμακεία τους και θέλει να ενημερωθούν άμεσα ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τις επιταγές της εποχής μας.





Η επιτακτική η ανάγκη εκπαίδευσης των φαρμακοποιών στην Τεχνητή Νοημοσύνη καταγράφηκε σε πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO και η οποία παρουσιάστηκε στο 7ο Συνέδριο με τίτλο «ΑΙ: Η επανάσταση στη φαρμακευτική περίθαλψη».





Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 400 φαρμακοποιούς σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας από τις 6-18 Οκτωβρίου 2023.

Τα στοιχεία αυτής δείχνουν ότι:

το 77% των φαρμακοποιών δηλώνει ότι θέλει να είναι ενημερωμένο για τις εξελίξεις στην ΤΝ,το 68% ζητά να εκπαιδευτεί στη χρήση των προγραμμάτων ΤΝ γιατί τη θεωρεί σημαντική για το επάγγελμά του,το 66% πιστεύει ότι η ΤΝ μπορεί να βρει εφαρμογή στο φαρμακείο,το 57% θεωρεί ότι θα βελτιώσει πολύ την επαγγελματική του καθημερινότητα,το 69% θα ήθελε να χρησιμοποιήσει στο φαρμακείο του προγράμματα που ενημερώνουν για τις αλληλεπιδράσεις και τις παρενέργειες φαρμάκων,το 60% συμφωνεί ότι η ΤΝ μπορεί να ενισχύσει το ρόλο του φαρμακοποιού στην παρακολούθηση της θεραπευτικής πορείας των ασθενών,το 60% θα χρησιμοποιούσε την ΤΝ για την εύκολη πρόσβαση και καταχώρηση σε ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας των ασθενών,το 49% θα τη χρησιμοποιούσε για να συμβουλέψει ασθενείς,το 44% θα την αξιοποιούσε σε υπηρεσίες φαρμακευτικής φροντίδας εξ αποστάσεως (π.χ. βίντεο-κλήση),το 79% των φαρμακοποιών δεν πιστεύει αλλά ούτε φοβάται ότι η ΤΝ θα τον αντικαταστήσει ως επαγγελματία υγείας.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άγνωστο πεδίο για τους φαρμακοποιούς πεδίο, ωστόσο, είναι κάτι που αποδέχονται.

Η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 98% δηλώνει από μέτρια έως καθόλου εξοικειωμένο με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης και του chatGPT ενώ, το 57% δηλώνει καθόλου εξοικειωμένο, το 13% ελάχιστα, το 12% κάπως εξοικειωμένο και μόλις το 2% δηλώνει πολύ εξοικειωμένο με τις εφαρμογές ΤΝ.

Θετικά τα νέα δεδομένα

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ένα χρόνο πριν, στην πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση που διεξήγε ο Όμιλος ΠΕΙΦΑΣΥΝ με την ALCO στο χώρο του φαρμακείου, οι φαρμακοποιοί δήλωναν σχεδόν καθολικά την επιθυμία τους για την ανάπτυξη υπηρεσιών. Καθώς ο διάλογος με την κυβέρνηση εξελίσσεται, η φετινή έρευνα έρχεται αυτή τη φορά να αποκαλύψει ποιο από τα αιτήματα του κλάδου θεωρούν οι φαρμακοποιοί ως το πλέον σημαντικό.

Συγκεκριμένα το 40% είναι υπέρ της αποζημίωσης της διανυκτέρευσης, το 31% υπέρ της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών, το 16% ζητά την επιστροφή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο φαρμακείο και το 12% τη στήριξη των μονοεδρικών φαρμακείων.

Τέλος, όσον αφορά τις συνενώσεις φαρμακείων, το 27% να δηλώνει ότι θα αποτελούσε πιθανή επιλογή η συνένωση του φαρμακείου του, το 22% να μη δίνει καμία απάντηση και το 51% να απαντά αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Την καταλυτική επίδραση που έχουν οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στους επαγγελματίες υγείας αποδέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων φαρμακοποιών, οι οποίοι αν και έχουν ελάχιστη εξοικείωση με τις νέες αυτές τεχνολογίες, εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα τις χρειαστούν.

www.naftemporiki.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ