2023-11-15 16:23:24
Φωτογραφία για ΠΟΑΥ : Συζήτηση-Μνημόσυνο (;)στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου!
Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ακούγεται σκληρό, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ωμή και οδυνηρή. Η Υπόθεση ΠΟΑΥ φαίνεται να έχει, σχεδόν, τελειώσει και ελάχιστες είναι οι ελπίδες για ανατροπή της ήδη σχηματισθείσας κατάστασης, η οποία τείνει να εδραιωθεί κατά απόλυτο τρόπο...Είναι θέλημα κυβέρνησης, η οποία έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της για άνευ όρων ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα, ως ένα τομέα αποδοτικό και κερδοφόρο για την ελληνική οικονομία , τις ξένες επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Όπως , όμως, όλα δείχνουν η κυβέρνηση, σε αυτή της την προσπάθεια και τον σχεδιασμό, δεν είναι μόνη, αλλά συνεπικουρείται , σιωπηρά, ή φανερά από πολλούς άλλους, της αντιπολίτευσης μη εξαιρουμένης.

Δήμος , Περιφέρεια, τοπικοί πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του έθνους δείχνουν να μην ενοχλούνται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις πάνω σε αυτό το καίριο ζήτημα και πολλοί από αυτούς κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και υιοθετούν την θεωρία ''απελθέτω απ εμού το ποτήριον τούτο''.


Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους και καλυμμένες από το ισχύον, ήδη, ΠΔ αυξάνουν την δραστηριότητά τους στο παράκτιο μέτωπο Αστακού-Μύτικα ,δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο έστω και μιας συζήτησης για την εξεύρεση μιας λύσης κοινά αποδεκτής, για την μετακίνηση των μονάδων νοτιότερα.

Κι ενώ η κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο ο Δήμος έχει προγραμματίσει για σήμερα, ανοιχτή συζήτηση για το μείζον θέμα.

Μια συζήτηση, που γίνεται άκαιρα, καθώς έχουν ήδη δημιουργηθεί τετελεσμένα, που πολύ δύσκολα ανατρέπονται :

Ειδικότερα :

---Το ΠΔ ισχύει ήδη και η κατάργησή του από το ΣτΕ- όπου έχει γίνει προσφυγή- θεωρείται απίθανο να γίνει αποδεχτεί αφενός γιατί πριν αυτό κατατεθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, είχε τύχει επεξεργασίας και σχετικής γνωμάτευσης από το Αρμόδιο Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΣτΕ θα ακυρώσει τον εαυτό του, εάν η Ολομέλειά του προβεί στην αποδοχή της Προσφυγής, του Δήμου, της Περιφέρειας κλπ.

-----Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενεργεί στα πλαίσια του ΠΔ και η όποια πράξη του, πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, όντας σε ισχύ το ΠΔ.

Η προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα για την απόφασή του να μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρέλα νέα μονάδα, πολύ δύσκολο θα ανατραπεί από το ΣτΕ αφενός γιατί εκδόθηκε με βάση το ισχύον ΠΔ και αφετέρου έως ότου εκδικασθεί η υπόθεση και αποφασισθούν ασφαλιστικά μέτρα, θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι θα χρειασθούν περί τις 20 ημέρες για να συζητηθεί η υπόθεση, πράγμα που σημαίνει ότι , στο διάστημα αυτό, θα έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία των κλουβιών. Σε μια τέτοια περίπτωση, τι απόφαση να πάρει το Δικαστήριο ; Να σταματήσουν οι εργασίες, που θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ η μονάδα θα έχει τεθεί σε λειτουργία ;

----Η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στην Ελληνική Δικαιοσύνη, μάλλον θα πρέπει να συζητείται για λόγους παρηγοριάς. Και τούτο γιατί, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια θα αποφανθούν κατά διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα Ελληνικά και κυρίως γιατί η οποιαδήποτε απόφαση θα εκδοθεί μετά από 10 ή και περισσότερα χρόνια, όπως συνήθως συμβαίνει, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Με αυτά ως δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να συζητήσει το όλο θέμα σε μια συζήτηση, που δεν έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν οι πολιτικοί ταγοί του Νομού οι αξιοσέβαστοι βουλευτές, δεν έχει κληθεί ο Περιφερειάρχης, ούτε ο εισηγητής της νέας ιχθυομονάδας ο κ. Κατσαρός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η παρακολούθηση θα μπορούσε να γίνει και εξ αποστάσεως, σε ζωντανή σύνδεση.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή τη συζήτηση ;

Μόνο την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να πείσει ότι όλα τα έχει κάνει σωστά και συνεχίζει να τα κάνει και ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτήν. Θα επαναλάβει τη θέση ότι είναι υπέρ της μετακίνησης των μονάδων σε άλλη περιοχή, πέραν του γνωστού παραλιακού μετώπου, πλην όμως δεν θα έχει να πει κάτι για τις ανύπαρκτες προσπάθειές της να συμβεί αυτό.

Η Αντιπολίτευση- μέσα στην ανυπαρξία της- θα πει και αυτή τα ίδια, επιρρίπτοντας, ωστόσο, ευθύνες στη Δημοτική Αρχή.

Αλλά για ποια αντιπολίτευση μιλάμε, όταν ο αρχηγός της ουδέποτε έχει ταχθεί κατά των ενεργειών των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας και ουδέποτε μίλησε για μετακίνηση των υπαρχουσών μονάδων από το επίμαχο μέρος.

Αυτή η συζήτηση, κατ εμέ, έχει αξία μόνο σε ότι αφορά τη στάση της Επιτροπής Αγώνα.

Θα πει τα πράγματα με το όνομά τους , ή θα επιχειρήσει να ρίξει ''στα μαλακά ''τους υπεύθυνους γι αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση ;

Θα διαχωρίσει τη θέση της από την Δημοτική Αρχή, ή θα εξακολουθήσει να είναι πολύ επιεικής και ανεκτική με την Δημοτική Αρχή ; Θα επιδιώξει να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με την Δημοτική Αρχή, ή θα συνεχίσει να άγεται και να φέρεται από αυτή ;

Θα λειτουργήσει, επιτέλους, ως πραγματικά ανεξάρτητη, πέραν και έξω από κομματικές και άλλες δεσμεύσεις;

Αν όλοι, όσοι εμπλέκονται την υπόθεση ΠΟΑΥ μείνουν στα ίδια και δεν τολμήσουν αποφάσεις, η σημερινή συζήτηση, δεν θα είναι παρά ένα μνημόσυνο για την ΠΟΑΥ.

Και επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, από την πλευρά μου, ως απλός πολίτης του Ξηρομέρου, θα ήθελα να επισημάνω ότι ίσως η σημερινή ημέρα να είναι ιστορική για το Ξηρόμερο. Οι υπεύθυνοι, αυτοί που διαφεντεύουν τον τόπο, με πρόσφατη μάλιστα λαϊκή εντολή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι ικανοί και διαθέσιμοι για κάτι τέτοιο ; Ή θα αποδειχθούν ελάχιστοι ;

Είναι ικανοί να πάρουν απόφαση να μην συμμετάσχει το Ξηρόμερο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ως ισχυρό μέτρο πίεσης προς κάθε κατεύθυνση; Είναι ικανοί να αφυπνίσουν τον κόσμο να και πρωτοστατήσουν στον ''νυν υπερ πάντων αγώνα''; ή, είναι ικανοί μόνον για τα ψηφαλάκια και για τίποτα άλλο;

Σε όλους αυτούς έχω να πω ότι λύσεις υπάρχουν... Αν δεν μπορούν να τις βρουν, ας ανατρέξουν στο gοοgle για να πληροφορηθούν τι έχουν κάνει σε άλλες περιοχές της χώρας για σοβαρότερα θέματα, όπως πχ στη Χαλκιδική με τα ορυχεία χρυσού. Εκεί οι πολίτες νίκησαν και νίκησε και η περιοχή, αλλά και η εταιρεία λειτουργεί αλλά με κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Στο Ξηρόμερο, γιατί να μη συμβεί αυτό ;
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ