2023-11-22 08:06:19
Φωτογραφία για Tα drones που «καθαρίζουν» τις ακτές από τα πλαστικά



Το drone σηκώνεται και αρχίζει να εντοπίζει, να… σκανάρει και να χαρτογραφεί την πλαστική ρύπανση στις παραλίες – από ένα μικρό καπάκι μπουκαλιού μέχρι μεγάλα πλαστικά σκουπίδια, όπως ρόδες αυτοκινήτων. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται επεξεργασία των δεδομένων, προκειμένου να ακολουθήσουν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Η εφαρμογή κατηγοριοποιεί τα σκουπίδια σε επτά διαφορετικές κατηγορίες και τα διαφοροποιεί από άλλες πηγές φυσικών υπολειμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα φύκια ή τα κλαδιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα χάρτες με περιοχές που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα απορριμμάτων.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο και περίπου το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.

Η παρουσία των σκουπιδιών στη θάλασσα έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη χλωρίδα και την πανίδα και να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες, στον τουρισμό και την αλιεία.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, όπου τα 13.676 χιλιόμετρα την κατατάσσουν στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τα κράτη που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών κρίνεται μείζον.



Πριν και μετά τον καθαρισμό των απορριμμάτων. Στη φωτογραφία πάνω, με κόκκινες κουκκίδες είναι τα σκουπίδια που εντοπίστηκαν καθώς και τα είδη των πλαστικών απορριμμάτων που χαρτογραφήθηκαν. Στη φωτογραφία κάτω, είναι η παραλία μετά τον καθαρισμό της, με τα μόνα απορρίμματα που παραμένουν στην ακτή να είναι ξύλα



Ευρωπαϊκή διάκριση

Σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα η λύση έρχεται από τη… Μυτιλήνη. Η ιδέα για τον εντοπισμό της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης «γεννήθηκε» μέσα στους πανεπιστημιακούς κόλπους.

Η SciDrones είναι μια ελληνική spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία καθαρίζει τις ακτές από τα πλαστικά με… drones.

Μάλιστα, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η εταιρεία ήταν ανάμεσα στους τρεις νικητές του διαγωνισμού CASSINI, ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διευθυντής της Ομάδας Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης και συνιδρυτής της SciDrones, Κωνσταντίνος Τοπουζέλης: «Πρόκειται για δουλειά περίπου επτά ετών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το προϊόν να έχει βγει τον τελευταίο χρόνο.

Η βράβευση, λοιπόν, έρχεται μέσα από το γεγονός ότι το εργαλείο που αναπτύξαμε είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά και να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία και παγκόσμια κλίμακα».

Mε χρήση της τεχνολογίας

Χρησιμοποιώντας έναν καινοτόμο συνδυασμό δεδομένων Copernicus με εικόνες drone υψηλής ανάλυσης και προηγμένους αλγόριθμους AI, η εταιρεία ανέπτυξε την εφαρμογή CMLO (Coastal Marine Litter Observatory) που στην πράξη εντοπίζει αυτοματοποιημένα τα απορρίμματα στις ακτές.

Η εφαρμογή κατηγοριοποιεί τα σκουπίδια σε επτά διαφορετικές κατηγορίες και τα διαφοροποιεί από άλλες πηγές φυσικών υπολειμμάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα φύκια ή τα κλαδιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα χάρτες με περιοχές που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα απορριμμάτων.

«Δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να εξάγονται στατιστικά δεδομένα, τα οποία βοηθούν ώστε να βλέπουμε τις αλλαγές της ρύπανσης σε μια περιοχή», προσθέτει ο αναπληρωτής καθηγητής, ενώ στα «ατού» της εφαρμογής είναι και το γεγονός ότι μπορεί να γίνει καταγραφή θαλάσσιων σκουπιδιών ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Η ελληνική εφαρμογή έχει ήδη δοκιμαστεί σε πάνω από 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα, ενώ έχει βγει και εκτός συνόρων, όπως στην Ιαπωνία, την Γκάνα, το Ισραήλ και την Πορτογαλία.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ