2023-11-24 16:41:17
Φωτογραφία για Κι όμως, μπορεί να πάθετε καρδιακή προσβολή και να μην το καταλάβετε: Τα συμπτώματα που μπορεί να σας μπερδέψουν
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί κανείς να πάθει μια καρδιακή προσβολή χωρίς να το καταλάβει.

Οι λεγόμενες σιωπηρές καρδιακές προσβολές αντιπροσωπεύουν ένα 30% με 60% του συνόλου των καρδιακών προσβολών, ενώ συχνά αποτελούν τον προάγγελο ενός σοβαρότερου, δυνητικά θανατηφόρου, καρδιακού επεισοδίου.

«Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι σιωπηρή για διάφορους λόγους», λέει ο καρδιολόγος δρ Peter Stone, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Όπως μια τυπική καρδιακή προσβολή, έτσι και μια σιωπηρή συμβαίνει όταν το μυοκάρδιο δεν τροφοδοτείται επαρκώς με αίμα, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν ένας θρόμβος φράσσει τη ροή του αίματος σε μια στενωμένη αρτηρία της καρδιάς.

Η ποιότητα, η διάρκεια και η ένταση του πόνου που προκαλείται μπορεί να ποικίλλουν αρκετά. Ορισμένοι ασθενείς περιγράφουν την αίσθηση σαν έναν διάχυτο πόνο ή σαν μια ισχυρή πίεση, που μπορεί να είναι ήπια ή σύντομη και κατά συνέπεια να περνά απαρατήρητη ή ο ασθενής να την αγνοεί.


Συνήθως, η μείωση της ροής του αίματος πρέπει να διαρκέσει περίπου 15 με 30 λεπτά ώστε να προκληθεί μια ανιχνεύσιμη καρδιακή προσβολή (που σημαίνει ότι τμήμα του μυοκαρδίου υφίσταται βλάβη ή νεκρώνεται). Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται κα υποχωρούν, φαινόμενο που οι γιατροί ονομάζουν «παροδικά συμπτώματα».

«Όταν ένας θρόμβος φράσσει μια αρτηρία τίθεται άμεσα σε λειτουργία η φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού για να διαλύσει τον θρόμβο», εξηγεί ο δρ Stone. Εάν ο θρόμβος διαλυθεί, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν - όμως θα επανέλθουν εάν υπερισχύσουν οι παράγοντες που ευνοούν τον σχηματισμό θρόμβων.

Τι μπορεί να μπερδέψει έναν ασθενή

Διάφορες ιδιορρυθμίες που συνδέονται με την αντίληψη του πόνου ενδέχεται να παίζουν ρόλο στη μη αναγνώριση μιας καρδιακής προσβολής.

«Ο κόσμος συχνά πιστεύει ότι η δυσφορία πρέπει να εντοπίζεται στην αριστερή πλευρά του θώρακα, γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά», λέει ο δρ Stone. Όμως, νεύρα στο εσωτερικό της καρδιάς μπορεί να στέλνουν σήματα στα νεύρα που την περιβάλλουν, προκαλώντας πόνο που αντανακλά στο στομάχι, στην πλάτη, στον αυχένα, σε έναν βραχίονα ή στην κάτω γνάθο.

Παραδείγματος χάριν, εάν η στένωση μιας αρτηρίας εμφανίζεται κοντά στο κάτω τμήμα της καρδιάς, μπορεί να επηρεάζει νεύρα του διαφράγματος, της μυϊκής μεμβράνης που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλότητα της κοιλιάς, εξηγεί ο δρ Stone. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό ως κοιλιακή δυσφορία ή ναυτία. Ίσως κάποιοι να αισθανθούν πόνο σε έναν ώμο, ένα κλασικό παράδειγμα «αναγόμενου πόνου».

Το φαινόμενο αυτό, στο οποίο ο πόνος γίνεται αντιληπτός σε διαφορετικό σημείο και όχι στην πραγματική πηγή του, συμβαίνει λόγω συμπτώσεων στο δίκτυο των νεύρων της σπονδυλικής στήλης.

Προβλήματα των πνευμόνων και του οισοφάγου μερικές φορές χαρακτηρίζονται εσφαλμένα ως καρδιακή προσβολή, αλλά είναι δυνατό να συμβεί και το αντίθετο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς υποθέτουν ότι ένας πόνος στο στήθος τους οφείλεται σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού ή σε άλλη πάθηση των πνευμόνων, ενώ στην πραγματικότητα υφίστανται καρδιακή προσβολή.

Μια άλλη πιθανή λανθασμένη απόδοση συμπτώματος είναι ο καύσος από δυσπεψία, ο οποίος παρουσιάζεται όταν οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο.

Εάν έχετε διαβήτη, είναι περισσότερο πιθανό να υποστείτε μια σιωπηρή καρδιακή προσβολή. Με τον χρόνο, το υψηλό σάκχαρο αίματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τα τροφοδοτούν - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαβιβάζουν τα σήματα πόνου.

Αν και η ανοχή του πόνου μπορεί να είναι φυσιολογική, σε αυτήν εμπλέκονται και συναισθηματικοί και πολιτισμικοί παράγοντες, λέει ο δρ Stone. Παραδείγματος χάριν, ορισμένα άτομα.

Πώς ανιχνεύεται η σιωπηρή καρδιακή προσβολή

Η βλάβη του μυοκαρδίου από μια καρδιακή προσβολή βάζει μια ευδιάκριτη υπογραφή στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), που είναι μια καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.

Ένας υπέρηχος της καρδιάς (ηχοκαρδιογράφημα) μπορεί επίσης να εντοπίσει μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή.

Ακολουθείτε υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας (και πάρτε φάρμακα, αν είναι απαραίτητο) ώστε να διασφαλίσετε ότι το βάρος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και οι τιμές σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, περίπου τα τρία τέταρτα ανδρών και γυναικών παρουσιάζουν το κλασικό σύμπτωμα της δυσφορίας στο στήθος, η οποία διαχέεται στο άνω τμήμα του σώματος.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα. Αυτά τα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι κάπως συχνότερα στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους, αλλά είναι δυνατό να εμφανιστούν και σε άνδρες ή σε νεότερα άτομα.

Κλασικά συμπτώματα

Πίεση, πόνος ή σφίξιμο στο κέντρο του στήθουςΠόνος ή δυσφορία που αντανακλά στο ανώτερο τμήμα του σώματος, ιδίως στους ώμους ή στον αυχένα και στους βραχίονεςΕφίδρωσηΆλλα συμπτώματα

ΔύσπνοιαΑδυναμίαΝαυτία ή έμετοςΖάληΠόνος στη μέση ή στη γνάθοΑνεξήγητη κόπωσηΠηγή: Harvard Health Publishing themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ