2023-12-03 20:29:22
Φωτογραφία για Το Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Πώς να προστατευθείτε



Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου Δέντρου: Βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φαγούρα και υγρά μάτια, φτέρνισμα και βήχας ίσως είναι σημάδια αλλεργιών που προκαλούνται από τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις σας.

Είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου με λαμπερά φώτα, μπιχλιμπίδια, πούλιες και ασταμάτητα εορταστική διασκέδαση. Ωστόσο, ένας γιατρός έχει προειδοποιήσει ότι η ευχάριστη δραστηριότητα της τοποθέτησης και της διακόσμησης του δέντρου σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, ειδικά εάν έχετε μια προϋπάρχουσα πάθηση όπως το άσθμα ή το έκζεμα. Ο GP, Dr Bhavini Shah συμβουλεύει τους Βρετανούς ότι τα συμπτώματά τους από το κοινό κρυολόγημα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι αλλεργίες και αυτό που πολλοί αποκαλούν «σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου».

Γιατί οι αλλεργίες μου είναι τόσο έντονες τα Χριστούγεννα;

«Αν και το κρυολόγημα είναι συνώνυμο του χειμώνα και δεν είναι ασυνήθιστο να είσαι άρρωστος την περίοδο των Χριστουγέννων, μπορεί να μην είναι το κοινό κρυολόγημα που προκαλεί καταρροή», σύμφωνα με τον Δρ Shah. Ο ειδικός πρόσθεσε: «Μια βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φαγούρα και υγρά μάτια, φτέρνισμα και βήχας θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια αλλεργιών που προκαλούνται από τις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις σας.


Μια αλλεργία, η οποία είναι μια ανοσολογική απόκριση, εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει εσφαλμένα μια αβλαβή ουσία (αλλεργιογόνο) ως επιβλαβή. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τότε αντισώματα που καταπολεμούν τα ξένα κύτταρα απελευθερώνοντας χημικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες είναι που πυροδοτούν μια αλλεργική αντίδραση».

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου;

Ο γιατρός εξήγησε ότι ο όρος «Σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου» χρησιμοποιείται για να «περιγράψει αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται γύρω από αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα». Περιλαμβάνει συμπτώματα που κυμαίνονται από φτέρνισμα, βήχα, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση, έως και εξάρσεις άσθματος. Αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν λόγω σπορίων μούχλας, γύρης ή άλλων αλλεργιογόνων που μπορεί να υπάρχουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας.

Ο Δρ Σαχ συνέχισε: “Τα άτομα με άσθμα μπορεί να υποφέρουν από έξαρση των συμπτωμάτων τους ή μια επίθεση όπου οι αεραγωγοί συστέλλονται, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό. Ωστόσο, δεν έχουν άσθμα όλοι όσοι εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση γύρω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Ομοίως, δεν θα εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση όλοι με άσθμα.”

Γιατί έχω αλλεργίες τον Δεκέμβριο;

Ο ειδικός σε θέματα υγείας εξήγησε επίσης 4 πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έξαρση αλλεργιών τον Δεκέμβριο από τα αρωματικά κεριά μέχρι τα ακάρεα της σκόνης.

Γύρη χριστουγεννιάτικου δέντρου

«Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, μπορεί να εμφανίσετε αλλεργικό πυρετό, συνήθως τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού», σημειώνει ο Δρ Shah. Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί επίσης να περιέχουν γύρη και επομένως μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργική ρινίτιδα. Εάν είστε ευαίσθητοι στη γύρη ή έχετε άσθμα, ίσως είναι συνετό να αγοράσετε ένα τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο αντί για ένα ζωντανό».

Σκονισμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια

«Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια αποθηκεύονται συλλέγοντας σκόνη για μεγάλο μέρος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες επειδή η σκόνη συχνά περιέχει ένα μείγμα σωματιδίων όπως γύρη, σπόρια μούχλας και ακάρεα σκόνης», εξήγησε ο γιατρός. «Όταν τα σωματίδια ενοχλούνται, όπως όταν στήνουμε το δέντρο ή στολίζουμε, τα σωματίδια μεταφέρονται στον αέρα, προκαλώντας πιθανώς αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Για να αποφύγετε μια αλλεργική αντίδραση από σκονισμένα διακοσμητικά, σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί πριν διακοσμήσετε το σπίτι σας. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγή δοχεία ή σακούλες κενού όταν δεν χρησιμοποιούνται.”

Ακάρεα σκόνης

Ο Δρ Shah σημειώνει ότι δεν είναι μόνο το να βγάζεις σκονισμένα διακοσμητικά από την αποθήκευση που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Μαζί με τη σκόνη έρχονται και τα ακάρεα της σκόνης, σύμφωνα με τον γιατρό. Και πρόσθεσε: «Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά αβλαβή πλάσματα, αλλά τα απόβλητά τους περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους.

Όταν άτομα με αλλεργίες στα ακάρεα σκόνης εισπνέουν αυτά τα σωματίδια ή έρχονται σε επαφή με αυτά, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά απελευθερώνοντας ισταμίνη και άλλες χημικές ουσίες, οδηγώντας σε αλλεργικές αντιδράσεις. Συνήθεις αντιδράσεις περιλαμβάνουν φτέρνισμα, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φαγούρα ή υγρά μάτια, βήχα, συριγμό ή δερματικά εξανθήματα σε πιο σοβαρές περιπτώσεις».

Σπόρια μούχλας

Ο GP λέει ότι τα σπόρια μούχλας είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο: “Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν ή έρχονται σε επαφή με αυτά τα σπόρια, ειδικά εάν είναι ευαίσθητα ή αλλεργικά σε μούχλα, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως φτέρνισμα, βήχας, συριγμό, φαγούρα στα μάτια και σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σοβαρές αναπνευστικά προβλήματα. Σπόροι μούχλας μπορεί να υπάρχουν σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, ιδιαίτερα σε ζωντανά δέντρα όπως το πεύκο και το έλατο.”

πηγή

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ