2023-12-04 13:03:17
Φωτογραφία για Η απίστευτη Ιαπωνική τεχνική δασοκομίας Daisugi
Στα καταπράσινα δάση της Ιαπωνίας μια μοναδική τεχνική δασοκομίας, γνωστή ως Daisugi, εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Το Daisugi, που μεταφράζεται σε «στάσιμο» (dai) και «κέδρος» (sugi) στα ιαπωνικά, είναι μια μέθοδος καλλιέργειας και συγκομιδής κέδρων που προάγει τόσο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και την οικονομική ανάπτυξη. 

Το Daisugi βρίσκει τις ρίζες του στην Ιαπωνία του 14ου αιώνα κατά την περίοδο Muromachi. Καθώς η ζήτηση για ξυλεία, ιδιαίτερα για κέδρο, αυξήθηκε για οικοδομικούς και άλλους σκοπούς, προέκυψε η ανάγκη για μια πιο αποτελεσματική μέθοδο συγκομιδής. Η λύση αποδείχθηκε το Daisugi, μια τεχνική που μεγιστοποιεί την ανάπτυξη των κέδρων με τρόπο που επιτρέπει τη συνεχή, ανανεώσιμη συγκομιδή χωρίς μαζική κοπή δέντρων. 

Η τεχνική Daisugi περιλαμβάνει το προσεκτικό κλάδεμα των κλαδιών ενός κέδρου για να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη ευθύγραμμων και παράλληλων βλαστών

. Αυτοί οι βλαστοί, που ονομάζονται «κνήμη» εκπαιδεύονται από ειδικούς ώστε να αναπτύσσονται εντελώς κάθετα, δημιουργώντας μια πυκνή και ομοιόμορφη συστάδα δέντρων. Η δομή που προκύπτει είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και οπτικά αφού το κάτω ομπρελοειδές τμήμα του δέντρου ξεπετάγονται και αναπτύσσονται πολλά εντελώς κάθετα κλαδιά, σαν νέα "δέντρα" ριζωμένα πάνω στο αρχικό. 

Για να το πετύχουν αυτό, έμπειροι δασολόγοι κλαδεύουν επιλεκτικά τα κάτω κλαδιά του κέδρου, αφήνοντας μόνο μικρά τμήματα κάθετων βλαστών. Η διαδικασία απαιτεί σχολαστική φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια για να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του δέντρου και η ανάπτυξη της επιθυμητής μορφής.



Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής αφορούν τόσο την διαρκή συγκομιδή όσο και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος, παρά την συνεχή συγκομιδή ξυλείας, αφού το βασικό μέρος του δέντρου δεν κόβεται.  

Βιωσιμότητα:

Το Daisugi επιτρέπει τη συνεχή συγκομιδή ξύλου κέδρου χωρίς να χρειάζεται επαναφύτευση. Η μέθοδος προάγει τη βιωσιμότητα μεγιστοποιώντας την παραγωγή ξυλείας για πολλά χρόνια, από ένα και μόνο δέντρο, μειώνοντας την ανάγκη καθαρισμού μεγάλων εκτάσεων δάσους για νέες φυτείες. 

Ποιοτική ξυλεία: 

Η ευθεία και ομοιόμορφη ανάπτυξη των κέδρων Daisugi δημιουργεί ξυλεία υψηλής ποιότητας. Αυτά τα δέντρα χρησιμοποιούνταν συχνά στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική, χειροτεχνία και άλλες εφαρμογές όπου είναι απαραίτητα απολύτως ίσια ξύλα, χωρίς ρόζους και ανομοιομορφίες. 

Οικονομική ανάπτυξη:

Το Daisugi συνέβαλε σημαντική στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που εφαρμοζόταν. Η σταθερή προμήθεια ξυλείας υψηλής ποιότητας υποστηρίζε τις τοπικές βιομηχανίες και παρείχει ευκαιρίες απασχόλησης σε ειδικευμένους δασολόγους και τεχνίτες.



Το Daisugi είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνική βιώσιμης δασοκομίας. είναι βαθιά ριζωμένο στην ιαπωνική κουλτούρα και αισθητική, όπως αντίστοιχα και η επίσης δημοφιλής τεχνική Bonsai. Οι ψηλοί, ίσιοι κέδροι με τα ελάχιστα κλαδιά δεν είναι μόνο λειτουργικοί αλλά έχουν και καλλιτεχνική αξία. Τα δάση Daisugi θεωρούνται σχεδόν τουριστικά "αξιοθέατα" ενώ δέντρα αναπτυγμένα με τον συγκεκριμένο τρόπο καταγράφονται σε ζωγραφικούς πίνακες αλλά και την Ιαπωνική λογοτεχνία. 



Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής έχει πλέον εξασθενίσει και διατηρείται κατά βάση μόνο σε κήπους και μικρές δασικές εκτάσεις, λόγω κυρίως των κοινωνικών αλλαγών στις περιοχές που εφαρμοζόταν και την στροφή σε άλλες εκτός δασοκομίας οικονομικών δραστηριοτήτων. 'Ομως σε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί παγκόσμιο μέλημα, η τεχνική daisugi ξεχωρίζει ως διαχρονικό παράδειγμα του πώς η ανθρώπινη εφευρετικότητα μπορεί να λειτουργήσει σε αρμονία με τη φύση και ως υπενθύμιση ότι η αρχαία σοφία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες και για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

instagram.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ