2023-12-07 08:18:34
Φωτογραφία για Η Ελλάδα πρώτη στην Ε.Ε. στην ανακύκλωση smartphones



 Μια σημαντική πρωτιά πετυχαίνει η Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται, πανευρωπαϊκά, ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων. Ενώ σήμερα μόνο το 10% των Ευρωπαίων ανακυκλώνει το παλιό του κινητό, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα φθάνει το 18% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27.



Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης των παλιών smartphones. H Δανία (14%) και η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ακολουθούν, όλες με ποσοστά κοντά στο 12%.



Εκτός από το 10% των Ευρωπαίων, που ανακύκλωσε το παλιό του smartphone, το 17% απαντά ότι το έδωσε ή το πούλησε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού και το 2% το πέταξε χωρίς να το ανακυκλώσει. Στο μεταξύ, σχεδόν οι μισοί, το 49%, απαντούν ότι διατηρούν τα παλιά τους smartphones στο σπίτι (πιθανότατα ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι).

H Ελλάδα καταφέρνει να πετύχει σημαντικές επιδόσεις και στην ανακύκλωση παλιών laptops και tablets. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών, που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή τα tablet εντοπίζεται στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία (18%), με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (17%) και την Κροατία να έπεται (15%).



Μένουν στα συρτάρια

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι παλιοί φορητοί υπολογιστές και τα tablet διατηρούνται επίσης στο σπίτι, χωρίς να χρησιμοποιούνται (33%), ενώ μόνο το 10%, τους ανακυκλώνει, με το 11% να τα χαρίζει ή να τα πουλά και το 1% να τα πετά.

“Η αυξανόμενη χρήση εξοπλισμού ΤΠΕ έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ποσότητα απορριμμάτων από παλιές συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα, smartphone και επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτό εγείρει το ερώτημα τι συμβαίνει με τις συσκευές ΤΠΕ που δεν απαιτούνται πλέον”, σχολιάζει η Eurostat.



Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με έναν στους πέντε πολίτες στην Ε.Ε. (19%) να τους κρατά στο σπίτι του, ενώ μόλις το 13% τους ανακυκλώνει και το 8% να απαντά ότι τους χαρίζει ή τους πουλάει και το 2% ότι τους πετάει.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (29%), που ανακυκλώνουν παλιούς επιτραπέζιους υπολογιστές, με την Ολλανδία να ακολουθεί (27%), ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία βρίσκονται κοντά στο 20%.

Η Ολλανδία (15%) και η Ρουμανία (13%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων, που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή τους σε κάποιον άλλο.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ