2023-12-17 21:09:49
Φωτογραφία για 17 Φυτά κατάλληλα για ημισκιερά - βορινά μπαλκόνια
Οι συνθήκες ηλιοφάνειας, υγρασίας και αέρα που επικρατούν στο σημείο που βρίσκεται κάθε φυτό, ειδικά αν είναι τοποθετημένο σε δοχείο φύτευσης και όχι απευθείας στο χώμα, είναι καθοριστικά για την σωστή ανάπτυξη ή την ανθοφορία του. Και ενώ κατά βάση ο ήλιος γενικά ευνοεί δέντρα - λουλούδια και αντίστοιχα ο δυνατός αέρας τα καταπονεί, υπάρχουν και πολλά είδη που για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται προστασία από την έντονη έκθεση στον ήλιο και είναι ανθεκτικά στον αέρα. 

Γενικά η τοποθέτηση των φυτών σε ένα βορινό-σκιερό μπαλκόνι, ειδικά εάν αυτό είναι πλήρως ανοιχτό, απαιτεί μια πιο μελετημένη διάταξη έτσι ώστε κάποια από τα ίδια τα φυτά να λειτουργούν προστατευτικά για τα υπόλοιπα.

Ένας φυσικός "φράχτης" που μπορεί να δημιουργηθεί με κωνοφόρα όπως Κυπαρίσσι Λέιλαντ, Τούγιες ή Πικροδάφνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να "κόψετε" τον αέρα που δέχονται οι υπόλοιπες γλάστρες σας.


Και τα τρία αυτά φυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στον βοριά και με το κατάλληλο κλάδεμα μπορούν να διατηρηθούν στο επιθυμητό - χαμηλό ύψος.  

Αναρριχώμενα όπως το Αγιόκλημα, το Ρυχόσπερμο και η εντυπωσιακή Αμπελόψη επίσης αντέχουν στον αέρα και είναι ένας τρόπος για να ...πρασινίσετε έντονα κάποια σημεία σε βορινά μπαλκόνια. Το Ρυχόσπερμα και η Αμπέλοψη ευδοκιμούν επίσης σε σκιερά σημεία, ενώ το Αγιόκλημα και στην σκιά θα αναπτυχθεί κανονικά έστω και με ελαφρά μειωμένη ανθοφορία.

Και τα αναρριχώμενα αν το μπαλκόνι σας είναι μικρό μπορούν να κλαδεύονται για να διατηρηθούν στο μέγεθος - σχηματισμό που θέλετε και θα αναπτυχθούν μέσα σε μεγάλες γλάστρες για αρκετά χρόνια. 

Ιδιαίτερα ανθεκτικοί και μικρών απαιτήσεων Θάμνοι όπως η Αγγελική και το Πυξάρι που μπορεί και να κλαδευτεί σε διάφορους εντυπωσιακούς σχηματισμούς είναι ακόμη ένας τρόπος για να προσθέσετε έντονο πράσινο όλες τις εποχές σε ένα μπαλκόνι χωρίς έντονη ηλιοφάνεια.   

Μικρές Ελιές, Λεβάντα, Δεντρολίβανο. Τρία από τα χαρακτηριστικότερα είδη της ελληνικής υπαίθρου αναπτύσσονται επίσης χωρίς κανένα πρόβλημα για πολλά χρόνια σε γλάστρες ακόμη και σε ημισκιερά σημεία χωρίς να επηρεάζονται από τον αέρα, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν στο μπαλκόνι σας μια ιδιαίτερα ...μυρωδάτη και πολύ όμορφη γωνιά. 

Τοποθετείστε τα μεμονωμένα σε μικρές ή μεγαλύτερες γλάστρες ή και συγκεντρωμένα όλα μαζί στο ίδιο σημείο, η εικόνα τους όταν και η Λεβάντα και το Δεντρολίβανο ανθίσουν θα είναι πραγματικά πανέμορφη.      

Το φυτό για όλες τις καιρικές συνθήκες και όλες τις εποχές. Το ...πασπαρτού Γεράνι. Είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να έχετε μόνιμα χρώμα και σε ένα βορινό μπαλκόνι.

Τα γεράνια μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο, σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, κρεμαστά καλάθια κλπ. Σε σημεία που υπάρχει σκιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας η ανθοφορία τους δεν θα είναι ασφαλώς τόσο έντονη αλλά η ποικιλία των χρωμάτων τους, οι ελάχιστες φροντίδες που απαιτούν και το ότι μένουν καταπράσινα όλες τις εποχές τα κάνει από τις πιο εύκολες και πρακτικές επιλογές για κάθε μπαλκόνι. 

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πολυετή καλλωπιστικά φυτά με πανέμορφα λουλούδια χρειάζονται απαραίτητα σκιερά ή ημισκιερά σημεία για να ευδοκιμήσουν και έτσι είναι απολύτως κατάλληλα για ένα μπαλκόνι χωρίς έντονο ήλιο, αρκεί να τους εξασφαλίσετε ένα σημείο όχι έντονα εκτεθειμένο στον αέρα.

Γαρδένια, Ορτανσία, Αζαλέα, Καμέλια και Βιγόνια  μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε μεγάλες γλάστρες και είναι ιδανικά για σκεπαστά - προστατευμένα βορινά μπαλκόνια και τοποθετημένα στην πλευρά του τοίχου.  

Επιλέγοντας κάποια είδη από όλες τις κατηγορίες πχ μικρά δέντρα, θάμνους, μυρωδικά και κάποια πολυετή καλλωπιστικά μπορείτε να έχετε και σε ένα βορινό μπαλκόνι πράσινο και χρώμα όλες τις εποχές, που ασφαλώς την άνοιξη και το καλοκαίρι θα γίνει εντονότερο αν προσθέσετε μικρές γλάστρες - ζαρντινιέρες, στα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία, με εποχιακά ετήσια λουλούδια, 

Μια από τις βασικές φροντίδες για όλα τα φυτά σε γλάστρες, περισσότερο απ΄όσο όταν τοποθετούνται απευθείας σε παρτέρια, είναι η λίπανση. Μαζί με το σωστό πότισμα εξασφαλίζουν ότι το κάθε φυτό διαθέτει την απαραίτητη για την ανάπτυξή του ...τροφή, γι΄αυτό και μην παραλείπετε να ενισχύετε με ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους ή υγρή μορφή όλα τα φυτά στο μπαλκόνι σας, η διαφορά στην ανάπτυξη και την ανθοφορία τους σε σχέση με το να τους παρέχετε μόνο ...νερό είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ