2023-12-18 19:02:51
Φωτογραφία για Το παλαιότερο εστιατόριο του κόσμου
Στην καρδιά της Μαδρίτης ένα επιβλητικό κτίριο είναι φημισμένο για την γαστρονομική και όχι μόνο ιστορία αιώνων. Το κτίριο όπου στεγάζεται το Sobrino de Botín, που σύμφωνα και με τον οργανισμό Guinness World Records καταγράφεται ως το παλαιότερο εστιατόριο παγκοσμίως με αδιάκοπη έως σήμερα λειτουργία από το 1725. 

Το εστιατόριο που ειδικεύεται στην παραδοσιακή Καστιλιάνικη κουζίνα βρίσκεται στo ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης στην Μεσαιωνική συνοικία Austrias και στεγάζεται έως σήμερα στο ίδιο κτίριο όπου πρωτολειτούργησε το 1725 από έναν Γάλλο μετανάστη τον Jean Botin. 

Το κτίριο, που εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους, έχει υποβληθεί μόνο στις απολύτως αναγκαίες συντηρήσεις και διατηρεί αναλλοίωτα τα αρχικά του αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά με κορυφαία την επιβλητική ξύλινη πρόσοψη, τους πετρόκτιστους θόλους και τα ξύλινα δοκάρια στο εσωτερικό, τις δαιδαλώδεις στοές στον υπόγειο χώρο όπου φιλοξενείται το μεσαιωνικό κελάρι και τον παραδοσιακό φούρνο, που είναι ο ίδιος από την αρχική λειτουργία του εστιατορίου  το 1725 και τροφοδοτείται μόνο με ξύλο βελανιδιάς.  



Χαρακτηριστικό ότι ο φούρνος του Botin δεν έσβησε ποτέ. Ούτε στην διάρκεια πολεμικών περιόδων όπου το εστιάτοριο ήταν επιφορτισμένο και με την σίτιση Ισπανικών στρατευμάτων.  



Στην διάρκεια των αιώνων το Botin φιλοξένησε στα τραπέζια του επιφανείς και σπουδαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Βασιλείς, πολιτικούς, στρατιωτικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ ενώ σκηνές που διαδραματίζονται στο εστιατόριο καταγράφονται σε πολλά λογοτεχνικά και ποιητικά έργα, με κορυφαία την αναφορά του λάτρη της Ισπανικής κουλτούρας Έρνεστ Χεμινγουέι στο έργο του "Ο ήλιος ανατέλλει ξανά". Το τραπέζι του Botin που συνήθιζε να κάθεται ο Αμερικανός συγγραφέας εξακολουθεί έως σήμερα να είναι περιζήτητο από πολλούς σύγχρονους θαμώνες.  

Το Sobrino de Botín αποτελεί επί της ουσίας ένα από τα ιστορικά "αξιοθέατα" της Ισπανικής πρωτεύουσας και είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά, λίγο νωρίτερα από τις ώρες κανονικής λειτουργίας του, διοργανώνονται στον χώρο τουριστικές επισκέψεις που εκτός του γεύματος περιλαμβάνουν ξενάγηση στις τραπεζαρίες, τον φούρνο και στις υπόγειες στοές με το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κελάρι.   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

botin.es/en/home


soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ασταμάτητος ο Κέιν
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ασταμάτητος ο Κέιν
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ