2023-12-19 21:54:56
Φωτογραφία για Οι πρώτες ξένες φοιτήτριες στο Women’s Medical College
του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου

Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1885, βλέπουμε τρεις γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές.

Αριστερά η Ινδή Anandibai Joshee, που την πάντρεψαν στα 9 της με έναν χήρο σχεδόν είκοσι χρόνια μεγαλύτερό της. Στα 14 της γέννησε ένα αγόρι, που έζησε μόνο δέκα ημέρες και πέθανε λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Στο κέντρο η Kei Okami, μια δασκάλα αγγλικών που παντρεύτηκε στα 25 της έναν δάσκαλο καλλιτεχνικών και μετακόμισαν αργότερα μαζί στις ΗΠΑ. Δεξιά η Tabat M Islambouly, για τη ζωή της οποίας λίγα είναι γνωστά, πέρα από το ότι γεννήθηκε στη Δαμασκό της Συρίας και είχε κουρδο-εβραϊκή καταγωγή.

Αυτές οι 3 κυρίες, ήταν οι πρώτες ξένες φοιτήτριες στο Women’s Medical College της Pennsylvania των ΗΠΑ και μετέπειτα η καθεμιά τους η πρώτη γυναίκα με πτυχίο δυτικής ιατρικής στη χώρα τους. Η Δρ. Joshee αποφοίτησε το 1886, η Δρ. Okami το 1889, και η Δρ. Islambooly το 1890.


Το Woman's Medical College of Pennsylvania ήταν το πρώτο ιατρικό κολέγιο γυναικών στον κόσμο και αμέσως άρχισε να προσελκύει ξένες φοιτήτριες που δεν μπορούσαν να σπουδάσουν ιατρική στις χώρες τους. Πρώτα ήρθαν από άλλα μέρη της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης και μετά από πιο μακριά. Γενναίες γυναίκες που άκουσαν για το WMCP και πήραν την απόφαση να αψηφήσουν τα ταμπού και την κοινωνία και να υποβάλουν αίτηση για τη θέση στο πανεπιστήμιο.

Είμαστε στα τέλη του 2023. Οι γυναίκες παρέχουν πλέον το 67% των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Οι άντρες συνεχίζουν να κατέχουν το 75% των ηγετικών και διευθυντικών θέσεων στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.

Δεν είμαστε προφανώς στο 1900. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία. Αλλά ο κόσμος μας, σίγουρα δεν είναι ακόμη όπως τον φαντάζονταν εκείνες οι πρωτοπόρες γυναίκες.

Πηγή:

Ηλίας Μόσιαλος
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βρέθηκε ο 76χρονος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βρέθηκε ο 76χρονος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ