2023-12-27 08:00:35
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Υποβιβασμός του ΟΣΕΘ, παίρνει αρμοδιότητες η Ελληνικό Μετρό ΑΕ
Με ειδικό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα το οποίο ψηφίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου

Στις 29 Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη ειδική σύσκεψη για τα ζητήματα της κυκλοφορίας και των συγκοινωνιών, με αφορμή την επικείμενη, τότε, έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του FlyOver. 

Νίκος Ηλιάδης

Σε δηλώσεις του, πριν από την έναρξη της σύσκεψης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει πως ένας από τους στόχους του υπουργείου είναι “να εξεταστεί πώς ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) θα έχει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στο συγκοινωνιακό έργο της πόλης, κι αυτό είναι βούληση και πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας συνεκτικά, να δούμε πώς θα καταλήξουμε σε έναν μητροπολιτικό φορέα στη Θεσσαλονίκη όπως και στην Αττική, για να μπορέσει συστηματικά και μεθοδικά να αντιμετωπίσει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών της Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το συγκοινωνιακό έργο».


Αφαίρεση αρμοδιοτήτων

Ωστόσο, με ένα ειδικό άρθρο στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα το οποίο ψηφίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου το υπουργείο, αντί της ενίσχυσης του ρόλου του ΟΣΕΘ προχώρησε σε αφαίρεση καίριων αρμοδιοτήτων του τις οποίες μεταβίβασε στην Ελληνικό Μετρό ΑΕ. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 62 του πολυνομοσχεδίου υπό τον τίτλο “Σκοπός της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, εξουσιοδοτικές διατάξεις” αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι σκοπός της εταιρείας είναι:

- στην παράγραφο β: “η υλοποίηση των αστικών παρεμβάσεων, αναπλάσεων δημοσίων χώρων, πεζοδρομήσεων ή άλλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ευρύτερη περιοχή των έργων αρμοδιότητας της εταιρείας”.

- στην παράγραφο γ: “η μελέτη και κατασκευή των σταθμών μετεπιβίβασης μεταξύ των δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, καθώς και μεταξύ ιδιωτικών επιβατικών αυτοκινήτων και δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς εκτός από το σιδηροδρομικό δίκτυο ΟΣΕ με ηλεκτροκίνηση ή χωρίς”.

- στην παράγραφο δ: “η μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των κατάλληλων ηλεκτρονικών συστημάτων κομίστρου στα έργα της εταιρείας εντός των ορίων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.

- στην παράγραφο ε: “η μελέτη και κατασκευή όλων των συνοδών υποστηρικτικών έργων στο εύρος της επιρροής των σταθμών αστικού σιδηροδρόμου του δικτύου της εταιρείας”. Στην ίδια παράγραφο περιλαμβάνεται μάλιστα διευκρίνιση ότι “από την παρούσα διάταξη δεν θίγονται αρμοδιότητες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών ΑΕ και των θυγατρικών της”, δηλαδή του αντίστοιχου προς τον ΟΣΕΘ συγκοινωνιακό φορέα του λεκανοπεδίου.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Από τις ανωτέρω ψηφισθείσες διατάξεις είναι προφανές ότι η αρχική πρόθεση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περί ενίσχυσης του ΟΣΕΘ, όπως είχε διατυπωθεί από τον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα τον περασμένο Αύγουστο, διαφοροποιήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αιτιολογεί αυτή τη μεταστροφή του επικαλούμενο τον επείγοντα χαρακτήρα της έγκαιρης ολοκλήρωσης του σχεδιασμού που αφορά τη λειτουργία του μετρό. Ειδικότερα, επισημαίνεται, η μεγάλη καθυστέρηση στο σχεδιασμό του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου το οποίο θα χρησιμοποιείται τόσο στο μετρό, όσο και στις οδικές αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ)· υπόθεση η οποία ωστόσο, έχει κακοφορμίσει εξ αιτίας της δυστοκίας που παρατηρείται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια στην υλοποίηση της περιβόητης σύμβασης ψηφιακού εκσυγχρονισμού του ΟΑΣΘ στην οποία περιλαμβάνεται και το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Με αφορμή αυτή την καθυστέρηση, το υπουργείο έκρινε αναγκαίο να αφαιρέσει και τις υπόλοιπες αρμοδιότητες από τον ΟΣΕΘ, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τους σταθμούς μετεπιβίβασης, αλλά και τις γενικότερες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, αρμοδιότητες οι οποίες περιλαμβάνονταν στον νόμο 4482/2017 με τον οποίο ιδρύθηκε ο ΟΣΕΘ.

Τεταμένες σχέσεις

Πέραν αυτών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του makthes.gr οι σχέσεις μεταξύ υπουργείου και ΟΣΕΘ είναι ιδιαίτερα τεταμένες το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό πιστοποιείται και από το περιεχόμενο επιστολής την οποία απέστειλε πριν από μερικές ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Κουρέτας προς την ηγεσία του ΟΣΕΘ, στην οποία διατύπωνε επικρίσεις και καταλόγιζε ευθύνες για μια σειρά καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά τη λειτουργία του μετρό.

Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι κατά την προ ημερών, ολιγόωρη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΣΘ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συνάντηση με την ηγεσία του ΟΣΕΘ. Με βάση τα ανωτέρω, δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τον ΟΣΕΘ, στις οποίες βαρύνοντα λόγο αναμένεται να έχει ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ως Θεσσαλονικιός, αλλά κυρίως, ως γνώστης των συγκεκριμένων ζητημάτων, με την ιδιότητα του τέως πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ.

makthes.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ