2023-12-27 12:02:08
Φωτογραφία για Καμπανάκι Μαγιορκίνη: Όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις
Για τα φαινόμενα μαζικής νόσησης από κορονοϊό, γρίπες, ιώσεις, στρεπτόκοκκο και άλλα σύνδρομα, αλλά και για τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, μίλησε την Τετάρτη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.

Παράλληλα, απευθυνόμενος σε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες.

Επιπλέον επισήμανε ότι οι υπερήλικοι όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια) θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.

Όσον αφορά τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου τη χαρακτήρισε «πιο ήπια» από την αντίστοιχη περσινή, και τόνισε ότι «τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν το γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός. Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα».


Για τις μεγάλες ουρές στα νοσοκομεία και τις κλινικές παίδων, ανέφερε ότι «οφείλονται στην αύξηση των περιστατικών και ίσως και σε μια αυξημένη φοβία εκ μέρους των γονέων».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες παιδιάτρους «να βοηθήσουν την κατάσταση αποφεύγοντας να παραπέμπουν στα νοσοκομεία παίδων, περιστατικά που δε συγκεντρώνουν όλη τη σχετική συμπτωματολογία».

Αναφερόμενος στα εμβόλια, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του Covid-19 είναι χαμηλή.

«Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως δεδομένων των προηγούμενων δόσεων, το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο».

«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός», δήλωσε κατηγορηματικά.

«Όσοι νοσούν θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για 3 μήνες, και όσοι κρυολογούν θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες ώσπου να εμβολιαστούν διότι διαφορετικά το κρυολόγημά τους θα επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου». themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ