2023-12-31 16:06:07
Φωτογραφία για Τέμπη: Η σιδηροδρομική τραγωδία που σημάδεψε το 2023 και βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα
Πηγή: Eurokinissi

Η πιο μαύρη ημέρα του 2023 για όλη την Ελλάδα ήταν η 28η Φεβρουαρίου. Στις 23:22 σημειώνεται η τραγωδία που δύσκολα- ακόμα και σήμερα -μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους.

Στη θέση Ευαγγελισμός στα Τέμπη, η επιβατική αμαξοστοιχία IC62 με 350 και πλέον επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα -Θεσσαλονίκη συγκρούεται με την εμπορική αμαξοστοιχία 63502 που βρισκόταν στη γραμμή από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα. Αιτία της σύγκρουσης, ήταν το γεγονός ότι τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή καθώς η επιβατική αμαξοστοιχία δεν μπήκε στη σωστή γραμμή όταν αναχώρησε από το σταθμό της Λάρισας.

Τασούλα Παπανικολάου

newpost.gr

O διάλογος που καταγράφεται μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και της σταθμάρχη Νέων Πόρων – εκείνα τα πρώτα λεπτά της σύγκρουσης είναι χαρακτηριστικός:

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Ελένη, για φώναξε λίγο το 63503


Σταθμάρχης Νέων Πόρων: Το 63503; Το 63503 ακούει τους Νέους Πόρους; 63503 ακούει τους Νέους Πόρους; Τίποτα.

Προφυλακισμένος σταθμάρχης: Πω, πω κάτι έχει γίνει τώρα και δεν μ’ αρέσει αυτό.

Οι πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση δύσκολα περιγράφονται. Φωτιά συντρίμμια, βαγόνια που έχουν εκτροχιαστεί, νεκροί και τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν κυρίως νέα παιδιά, που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Αποκριάς. Οι διασώστες αλλά και πολίτες που φθάνουν στο σημείο αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που βλέπουν.

57 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίζονται, τουλάχιστον 85. Η έρευνα δείχνει αρχικά ως υπαίτιο της τραγωδίας τον σταθμάρχη βάρδιας. Όπως έδειχναν τα στοιχεία, δεν είχε γυρίσει το κλειδί για να μπει η IC62 στη σωστή γραμμή.

Αποκαλύφθηκε όμως ότι δεν λειτούργησε καμία δικλείδα ασφαλείας ώστε να μη γίνει το κακό. Μήνες πριν την τραγωδία υπήρχαν έγγραφες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους στο σιδηροδρομικό δίκτυο για τα ελλιπή συστήματα.

Ο μοιραίος σταθμάρχης, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος στη φυλακή, παραδέχτηκε ότι δεν είπε στον μηχανοδηγό σε ποια γραμμή θα κινηθεί ούτε του έδωσε -όπως έπρεπε- τηλέγραφημα.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δεν βιάζεται ο ΠΑΟΚ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δεν βιάζεται ο ΠΑΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ