2024-01-03 09:05:17
Φωτογραφία για Πλήρης επιβεβαίωση φαρμακοποιών: Η λεγόμενη απελευθέρωση του βρεφικού γάλακτος έφερε τεράστιες αυξήσεις τιμών!



Στα χρόνια των μνημονίων, μια από τις πολλές άδικες επιθέσεις που δέχτηκε το ελληνικό φαρμακείο ήταν το βρεφικό γάλα. Θεωρήθηκε τότε πως το "μονοπώλιο των φαρμακείων" ευθύνεται για τις υψηλές τιμές στο βρεφικό γάλα. Μάλιστα είχε ξεκινήσει μια καμπάνια προπαγάνδας στα ΜΜΕ και στα σόσιαλ μίντια με μοναδικό σκοπό να πληγεί το ελληνικό φαρμακείο. 

Τότε είχαμε τονίσει ως φαρμακοποιοί ότι το μόνο σταθερό στην αλυσίδα του βρεφικού γάλακτος ήταν το περιθώριο κέρδους του φαρμακείου. Αυτό που μεταβαλλόταν και στο οποίο δε μπορούσαμε να επέμβουμε ήταν η χονδρική τιμή. Τι κι αν το λέγαμε... Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.... 

Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έγραφε τότε σε ένα tweet του:



Μειώσεις τιμών + αύξηση απασχόλησης. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά που προώθησα ως υπ. Ανάπτυξης το ’12- ’14 (μελέτη #ΚΕΠΕ, #Καθημερινή). 


Τι έχουν να πουν σήμερα όσοι πολέμησαν λυσσαλέα τις μεταρρυθμίσεις αυτές:

Οι καταναλωτές κερδίζουν χρήματα από την απελευθέρωση αγορών του Υπ. Ανάπτυξης το 2012-14

Μειώσεις τιμών:

Γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας -16%Γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας -29%Συμπληρώματα διατροφής -26%Πηγή: Μελέτη ΚΕΠΕ Αρ.78

 

 Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα εδώ.

Σε σημερινά δημοσιεύματα του τύπου διαβάζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν ως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη Σουηδία το βρεφικό γάλα. Το βρεφικό γάλα το οποίο πλέον βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, εκεί που υποτίθεται ο ανταγωνισμός θα έφερνε χαμηλές τιμές στον πολίτη Διαβάστε το πλήρες άρθρο από το ertnews.gr το οποίο αναδημοσιεύεται σε αρκετές ιστοσελίδες:

Βρεφικό γάλα από «χρυσάφι»: Τιμή έως και 213% πιο ακριβή στην Ελλάδα σε σχέση με τη φθηνότερη στην ΕΕ

Πανάκριβα πληρώνουν οι ελληνικές οικογένειες το βρεφικό γάλα, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά.

Τα στοιχεία από την μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα κοστίζει έως και τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα κράτη μέλη.

Με βάση τις τιμές του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, κάποιος μπορεί να βρει το βρεφικό γάλα από 32 έως και 213% ακριβότερο σε σύγκριση με την φθηνότερη τιμή που μπορεί να βρει κανείς αν έχει τα στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για παράδειγμα, στη χώρα το βρεφικό γάλα μπορεί να το βρει κάποιος από 2,53 έως και 3,55 ευρώ τα 100 γραμμάρια.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος | ΕΡΤ



ertnews.gr



farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ